Με δράσεις και αλλαγή νοοτροπίας θα επιδιώξουν οι επαγγελματίες μείωση των δημοτικών τελών το 2025

Δυστυχώς, ο γέγονε γέγονε με τα δημοτικά τέλη του 2024 η αύξηση των οποίων ήχησε πολύ δυσάρεστα στα αφτιά των επιχειρηματιών και επαγγελματιών των Χανίων. Αυτό που τίθεται πλέον ως στόχος είναι η προσπάθεια μείωσής τους για το 2025, κάτι που φαίνεται να περνάει από τα χέρια των επιχειρηματιών, όπως διεφάνη στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης και ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο πρόεδρος και στελέχη του ΕΒΕΧ είχαν σήμερα συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών, προκειμένου να τους μεταφέρουν τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες

των επαγγελματιών του δήμου, για τη μεγάλη αύξηση που καλούνται να επωμιστούν στα δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Ροκάκη, η αγωνία των μελών του ΕΒΕΧ είναι μεγάλη μετά και την αύξηση των δημοτικών τελών, καθώς την τελευταία διετία το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 40%. Μάλιστα, όπως επεσήμανε θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων με όλους τους δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Χανίων για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε ότι οι αυξήσεις για τις επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν το 30%. Όπως είπε είναι αυξήσεις που για μια μέση εμπορική επιχείρηση εδώ στα Χανιά δεν υπερβαίνουν τα 10 ευρώ το μήνα. Διευκρίνισε επίσης ότι στα δημοτικά τέλη έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθεί η κλιμακωτή αύξηση του τέλους ταφής που προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια.

Στη συνάντηση εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ο δήμος προχώρησε στις αυξήσεις αυτές. Ο κ. Σημανδηράκης επανέλαβε ότι ήταν αναπόφευκτες, μετά τις αποφάσεις που έλαβε η κεντρική εξουσία οι οποίες αύξαναν το λειτουργικό κόστος των δήμων.

Τονίστηκε ωστόσο, ότι υπάρχει δυνατότητα μέσα από προσπάθεια και διαφορετική διαχείριση από την πλευρά των επιχειρηματιών να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να εξεταστεί αν το 2025 μπορούν να αναπροσαρμοστούν τα δημοτικά τέλη. Πώς θα γίνει αυτό; Με καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων από τις επιχειρήσεις. Όπως επισημάνθηκε υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στη διαχείριση των απορριμμάτων είτε μέσω της παραγωγής λιγότερων είτε μέσω της ανακύκλωσής τους (με τον διαχωρισμό και απόρριψή τους στους σωστούς κάδους) κάτι που σήμερα δε γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Μέσω δράσεων και ενημερώσεων όπως είπε ο κ. Ροκάκης, θα γίνει προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης από τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσει να υπάρξει δυνατότητα μείωσης για το 2025 των δημοτικών τελών που ως γνωστόν αφορούν στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.

Τ.Λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα