Μαθητές από τα Χανιά συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών ( European Olympiad of Experimental Science – EOES), είναι ένας διαγωνισμός πειραμάτων στον οποίο συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών/τριών ηλικίας το πολύ 17 χρόνων, με ιδιαίτερες ικανότητες στα μαθήματα Φυσικής Χημείας ή Βιολογίας. Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι :

Η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών.Η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών/τριων
με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή

Για τη χώρα μας η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση των τοπικών διαγωνισμών, επιλέγεται η μαθητική ομάδα από την περιοχή ευθύνης του κάθε Ε.Κ.Φ.Ε..

Οι ομάδες που προκρίνονται συμμετέχουν στη δεύτερη, πανελλήνια φάση η οποία (για οργανωτικούς λόγους) πραγματοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με κοινά θέματα στην ίδια ημερομηνία.

Φέτος, στον τοπικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2023 στο ΕΚΦΕ Χανίων πήραν μέρος 4 ομάδες (ΓΕΛ. Σούδας, ΓΕ.Λ Ακρωτηρίου 2ο ΓΕ.Λ. Χανίων, 4ο ΓΕ.Λ Χανίων) από όπου προκρίθηκε η ομάδα του 2ου ΓΕ.Λ Χανίων και μας εκπροσώπησε άξια στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Αθήνας (πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Χανίων, ekfechanion.eu).

Από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, προκρίθηκαν οι ομάδες του Κολεγίου Ψυχικού και των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι καθαρά εργαστηριακός όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ονομασία του. Μια τέτοια διαδικασία απαιτεί ξεχωριστές δεξιότητες από τους συμμετέχοντες, αντίστοιχη προετοιμασία από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, κατάλληλες υποδομές ενώ, η υποστήριξη (επιστημονική και τεχνική) από τα κατά τόπους Ε.Κ.Φ.Ε. είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, το περιεχόμενο της ύλης στην οποία διαγωνίζονται οι μαθητές/τριες καθορίζεται από τη διοικούσα επιτροπή της EOES και αποτελεί μέρος από την ύλη που διδάσκεται σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Το γεγονός ότι όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού παίρνουν μετάλλιο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο), συνδέεται άμεσα με τη φιλοσοφία του διαγωνισμού: Ενδυνάμωση του ενδιαφέροντος για τις Φ.Ε., ανάπτυξη συνεργασίας, ενίσχυση επιμέρους δεξιοτήτων και συνολικά, μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία.

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες αλλά και τους/τις εκπαιδευτικούς που υποστήριξαν τις ομάδες τους σε αυτή την ξεχωριστή εκπαιδευτική διαδικασία. Ευχόμαστε την επόμενη χρονιά να συμμετέχουμε με ακόμα περισσότερες ομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα