Η θέση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το Πειραματικό Λύκειο στα Χανιά

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα Χανιά σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία νέου Πειραματικού Λυκείου και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από το πινγκ-πονγκ ευθυνών, καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων.

Όπως διαφαίνεται από το σημερινό αποτέλεσμα, η λειτουργία του Πειραματικού Γυμνασίου, η οποία ξεκίνησε εν

μέσω της πανδημίας, με πρωτεργάτη τον τότε βουλευτή Χανίων της Ν.Δ., πρώην υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη, έγινε με τρόπο πρόχειρο και χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον του θεσμού που θέσπιζε για την εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων.

Στην ουσία, οι όποιες ενέργειες έγιναν μετέπειτα τόσο από την πλευρά του κ. Διγαλάκη όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης, είχαν ως στόχο μόνο τον εντυπωσιασμό ενόψει εκλογών -τότε- και όχι τη δημιουργία μιας βιώσιμης, ρεαλιστικής λύσης που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια στον θεσμό των Πειραματικών σχολείων, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Μάλιστα αντί μιας υπεύθυνης απάντησης για όσα συντελέστηκαν το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένων προτεινόμενων λύσεων επί του θέματος, ακούσαμε πρόσφατα, δια στόματος της ίδιας της πρ. υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, νυν Υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, να ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών αποκλειστικά στον Δήμο Χανίων και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, κάνοντας λόγο για «υπαναχώρηση» και ολιγωρία των υπηρεσιών, που «δεν προχώρησαν στην κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί με έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ», όπως δήλωσε. Καμία αναγνώριση της ευθύνης από την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου, που ουσιαστικά δημιούργησε έναν θεσμό χωρίς συνέχεια, ούτε πρόβλεψη για το μέλλον.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ο θεσμός των Πειραματικών σε όλη τη χώρα, γίνεται με αποκλειστική μέριμνα του αρμόδιου Υπουργείου και με βάση τις πολιτικές αποφάσεις, κινητοποιούνται οι διαδικασίες για στέγαση και λειτουργία του νέου σχολείου στα Χανιά. Όχι με παρασκηνιακές διαδικασίες και μικροπολιτικές τακτικές, που στόχο είχαν-έχουν να εξασφαλίσουν την καριέρα και την ύπαρξη ορισμένων στη δημόσια σφαίρα. Άλλωστε, όπως όλοι διαπιστώσαμε, η τοπική κοινωνία δεν πείστηκε από τα κενά λόγια και την έλλειψη πράξεων.

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Χανίων, δηλώνοντας υπέρμαχοι του θεσμού των Πειραματικών σχολείων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και κατηγορηματικά αντίθετοι στην μετατροπή-χαρακτηρισμό υφιστάμενου Λυκείου της πόλης για τη λειτουργία του Πειραματικού Λυκείου Χανίων, καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που έχει για όσα διαδραματίστηκαν -και κυρίως για όσα δεν έγιναν, βάσει των διαδικασιών που έπρεπε να είχαν συντελεστεί. Κυρίως όμως, καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να αναλάβει δράση, ώστε να εξευρεθεί άμεση λύση.  

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Πειραματικό Λύκειο, Χανιά,pasok – kinal, peiramatiko lykeio, chania