Η αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο θα αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων -Τι συνέβη στην Ισπανία

Τη πιθανότητα να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες οι Έλληνες και να σταματήσουν να καταναλώνουν ελαιόλαδο, όπως έκανε ήδη η Ισπανία λόγω της αλματώδους αύξησης της τιμής του ελαιολάδου, επισημαίνει στο iefimerida.gr ο αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ένωσης Ηρακλείου, Μύρωνας Χιλετζάκης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χιλετζάκης «Έχουμε επενδύσει στο ελαιόλαδο αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα αλλάξουν διατροφικές συνήθειες αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Στην Ισπανία, μια καθαρά

ελαιοπαραγωγική χώρα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση της τιμής κατά 45% και παράλληλα μείωση της κατανάλωσης κατά 85% σε σχέση με πέρυσι. Το τελευταίο στοιχείο ειδικά είναι σοκαριστικό. Πέρυσι, στην Ελλάδα παραγάγαμε 350.000 τόνους ελαιόλαδου. Καταναλώνουμε περίπου το 1/3 της παραγωγής μας, περίπου 100.000 τόνους», επισημαίνει ο κ. Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον «εκτροχιασμό» των τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι η ανομβρία που πλήττει την Ισπανία τους τελευταίους 36 μήνες έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή να πέσει από τους 2 εκατ. τόνους το 2019 σε 710.000 τόνους πέρυσι. Πρόκειται για μια μείωση άνω του 70%. Ενώ, ανάλογες είναι οι επιπτώσεις και στην Ιταλία αλλά και στη χώρα μας.

Ο κ. Χιλετζάκης καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη αισχροκέρδεια. «Η τιμή του λαδιού σήμερα στον παραγωγό είναι 8,40 ευρώ το λίτρο συν ΦΠΑ και στο ράφι είναι 13,27 ευρώ το λίτρο. Δυστυχώς, εδώ υπάρχει μια μεγάλη αισχροκέρδεια αν αναλογιστεί κανείς ότι το 80% του ελαιολάδου έφυγε πέρυσι από τους παραγωγούς στα 5 ευρώ το λίτρο», δηλώνει κάνοντας λόγο για ένα σοβαρό ζήτημα που θα κρίνει το μέλλον της κατανάλωσης του ελαιόλαδου στη χώρα.

Προβληματίζουν τα φαινόμενα κλοπής του ελαιοκάρπου

Την ίδια στιγμή συναγερμό έχει σημάνει η κλοπή -μαμούθ των 52 τόνων ελαιόλαδου αξίας άνω των 370.000 ευρώ από συνεταιρισμό της Χαλκιδικής. Το περιστατικό βεβαίως, αν και ηχηρό, δεν είναι το μοναδικό, ενώ κανείς δεν αποκλείει την ένταση ανάλογων φαινομένων καθώς το λάδι πωλείται πλέον σε τιμές …χρυσού.

Όπως δημοσιεύει το iefimerida, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, στην Κρήτη, ελαιοπαραγωγοί θα αρχίσουν πλέον να τοποθετούν GPS σε σχήμα ελιάς, το οποίο δε διακρίνεται πάνω στο δέντρο και το οποίο στέλνει απευθείας μήνυμα στο τηλέφωνο του παραγωγού όταν το στίγμα απομακρύνεται.

«Πρόκειται για ένα GPS σε ομοίωμα ελιάς, που ενεργοποιείται με την απομάκρυνση από το δέντρο. Εφόσον αυτό έχει νομοθετηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό κράτος σκεφτόμαστε να κάνουμε κι εδώ κάτι ανάλογο. Το έχουν εφαρμόσει ήδη οι Ισπανοί με καλά αποτελέσματα και είμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις για να δούμε πόσο θα κοστίσει στον κάθε ελαιοπαραγωγό ξεχωριστά αλλά και αν συμφέρει να υπάρξουν μαζικές παραγγελίες», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, συμπληρώνοντας ότι ήδη καταγράφονται ανάλογα φαινόμενα στην Κρήτη και όχι μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα