Ενέργειες Βιώσιμης Ανάπτυξης ΜΟΒΙΑΚ

Η ΜΟΒΙΑΚ αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες σε Ευρώπη, με εξαγωγές προϊόντων σε 110 χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην Ελλάδα στο τομέα των Πυροσβεστικών. Η επιτυχία της αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή ποιότητα προϊόντων, κάτι που αποτελεί και ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της.

Η εταιρεία

ευρισκόμενη σε συνεχή ανάπτυξη, αναπτύσσει και υιοθετεί ακατάπαυστα νέες βιώσιμες πρακτικές, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και μια βιώσιμη καθημερινότητα για τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια παρατίθενται όλες οι σχετικές ενέργειες που έχει υλοποιήσει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα.

Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης

Ως παραγωγοί προϊόντων που εντάσσονται στην Εναλλακτική Διαχείριση είμαστε εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών. H εταιρεία όντας ενταγμένη σε αυτό το πρόγραμμα, είναι στη διάθεση παρακολούθησης της τήρησης όλων των απαιτήσεων της σχετικής νομοθεσίας για τη διαχείριση αποβλήτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Η ανταποδοτική ανακύκλωση αποτελεί ένα τέτοιου είδους σύστημα διαχείρισης αποβλήτων που επιβάλλει υποχρεώσεις στις εταιρείες προϊόντων αναφορικά με την ανακύκλωση υλικών μετά τη λήξη της χρήσιμης ζωής τους. Το σύστημα επίσης προτρέπει τους ίδιους τους καταναλωτές να επιστρέφουν τα προϊόντα μετά τη χρήση, στα σημεία συλλογής όπου τα υλικά μπορούν να ανακυκλώνονται.
Οι στόχοι της ανταποδοτικής ανακύκλωσης περιλαμβάνουν τη μείωση των απορριμμάτων και την ενθάρρυνση των καταναλωτών για ανακύκλωση. Η εταιρεία στα πλαίσια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης και όντας εταιρεία που κατασκευάζει και εισάγει προϊόντα, υπόκειται σε ετήσιες περιβαλλοντικές χρεώσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ορθή λειτουργία και στις δραστηριότητες των εργοστασίων ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης έχει σκοπό να προωθήσει τη βιώσιμη χρήση των πόρων και να μειώσει το αντίκτυπο των απορριμμάτων στο περιβάλλον. Επιπλέον, ενθαρρύνει τη βιομηχανία να σχεδιάζει προϊόντα που είναι πιο εύκολα ανακυκλώσιμα και λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον.

Ετήσιοι Περιβαλλοντικοί Στόχοι

Η εφαρμογή του συστήματος ISO 14001 στην εταιρεία αποτελεί σημαντική δέσμευση προς την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Το σύστημα προωθεί την υιοθέτηση περιβαλλοντικών πρακτικών που οδηγούν σε βελτιωμένη απόδοση και βιωσιμότητα.
Η εταιρεία μέσω αυτού του συστήματος έχει την υποχρέωση να θεσπίζει ετήσιους περιβαλλοντικούς στόχους που προάγουν την πράσινη εξέλιξη των εργασιών της. Οι στόχοι αυτοί εστιάζουν σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, της ανακύκλωσης πλαστικών, λαμπτήρων και μπαταριών, καθώς και της εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο την ευρύτερη οικολογική τους συνείδηση τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες και η θέσπιση των στόχων είναι ωφέλιμες όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά μπορούν επίσης να έχουν οικονομικά οφέλη για την εταιρεία, καθώς ελαχιστοποιούν το κόστος λειτουργίας και αυξάνουν την αποδοτικότητα.

Η αξιολόγηση και η σταδιακή εξέλιξη των περιβαλλοντικών στόχων αναδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας για σταθερή βελτίωση και ανάπτυξη, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Σύνδεση με τη Φύση

Με απώτερο στόχο την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης σειράς δράσεων προς επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια η ΜΟΒΙΑΚ υιοθετεί και εφαρμόζει πρόγραμμα δενδροφύτευσης στο Ακρωτήρι Χανίων όπου βρίσκονται και οι κεντρικές εγκαταστάσεις της.

Οι δενδροφυτεύσεις αποτελούν εξαιρετικά ωφέλιμες πράξεις για το περιβάλλον αφού μειώνουν την κλιματική αλλαγή με τα δέντρα να απορροφούν το CO2 του αέρα μέσω της φωτοσύνθεσης τους, ενώ παράλληλα παράγουν οξυγόνο.

Επίσης δρουν θετικά στο έδαφος αυξάνοντας την γονιμότητα του, συγκρατώντας την υγρασία του, ενώ βοηθούν και στη συγκράτηση των υδάτων σε περιπτώσεις ανεξέλεγκτων βροχοπτώσεων.
Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του δήμου, πραγματοποιούμε αυτή την ενέργεια με σκοπό και τη δική μας συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εκπαίδευση Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η εταιρεία υποστηρίζει την προώθηση της συνεχείς εκπαίδευσης, ενώ εφαρμόζοντας το σύστημα 14001 της παρέχεται η ευκαιρία για πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων προς όφελος των εργαζομένων σχετικά με θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Παράλληλα, η ΜΟΒΙΑΚ εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για την επένδυση στις νεότερες γενιές, καθώς τις θεωρεί το κλειδί προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις νεότερες γενιές αναφορικά με την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και τις ατομικές δράσεις που μπορούν να αναλάβουν, και να επηρεάσουν το περιβάλλον μακροπρόθεσμα, η εταιρεία διοργάνωσε κλιματικό εργαστήρι για παιδιά στις κεντρικές εγκαταστάσεις της.

Σε στενή συνεργασία με μια ομάδα ειδικευμένων στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε η εν λόγω πρωτοβουλία, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση παιδιών πάνω σε αυτές τις κρίσιμες έννοιες, ενώ δόθηκε έμφαση και στην ανάδειξη της έννοιας της κοινωνικής ευθύνης που όλοι φέρουμε.

Έμπρακτη Υποστήριξη

Περιβαλλοντικών και Ανθρωπιστικών Οργανισμών

Η εταιρεία εκφράζει τη σθεναρή δέσμευσή της για συνεχή υποστήριξη περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών ιδρυμάτων, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα πορεία στην εταιρική της πρακτική.
Τα εν λόγω ιδρύματα εξαρτώνται κυρίως από την πολύτιμη προσφορά εθελοντών και από τις δωρεές του κόσμου, με το έργο που παράγουν να αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο για τη κοινωνία μας. Έχοντας ως στόχο την βιωσιμότητα και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στους κύριους άξονες δραστηριοποίησης τους, κάθε μικρή ή μεγάλη προσφορά από εμάς στέκεται για εκείνους σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια τους.

Μέχρι τώρα η εταιρεία έμπρακτα έχει σταθεί δίπλα σε μεγάλο περιβαλλοντικό οργανισμό προσφέροντας προϊόντα που είχαν ανάγκη, καθώς και σε ένα νεοσύστατο οργανισμό που επιδιώκει την ενημέρωση των πολιτών για πυρκαγιές αλλά και τη φροντίδα εγκαυμάτων και τραυμάτων.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για στήριξη τέτοιων εγχειρημάτων με την προοπτική ενός μέλλοντος όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν με αρμονία.

Διαχείριση Πυροσβεστικής Σκόνης

Η ΜΟΒΙΑΚ έχει επίσης ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα σχετικά με τη διαχείριση της απόβλητης πυροσβεστικής σκόνης, η οποία προκύπτει ως φυσικό επακόλουθο των διεργασιών συντήρησης των πυροσβεστήρων.

Διαθέτοντας την απαραίτητη άδεια για τη συλλογή και τη μεταφορά της απόβλητης πυροσβεστικής σκόνης στις εγκαταστάσεις της, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να παρέχει στους πελάτης της ειδικά διαμορφωμένες συσκευασίες για την αποθήκευση αυτής και κατόπιν να τη διαθέτει στην αρμόδια εταιρεία διαχείρισης του αποβλήτου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επίσης, διαθέτοντας την άδεια για τις διεργασίες επεξεργασίας των αποβλήτων εντός των εγκαταστάσεών της, η εταιρεία μπορεί να διαχωρίσει τα διάφορα τμήματα του πυροσβεστήρα και στη συνέχεια, να τα διαχειριστεί και να τα διαθέσει σε εταιρείες διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων. Αυτό το έργο είναι σημαντικό για την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση κάθε τμήματος του πυροσβεστήρα, προάγοντας την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μια ακόμα πρωτοβουλία της ΜΟΒΙΑΚ που ενισχύει τη βιωσιμότητα, την ευθύνη και τη δέσμευση της εταιρείας προς το περιβάλλον.

Η ΜΟΒΙΑΚ μεριμνά για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη εμπλουτίζοντας συνεχώς τις πράξεις αυτές. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και νέα προγράμματα βιωσιμότητας με σκοπό να συμβάλλει και η εταιρεία σε αυτή τη συνολική προσπάθεια ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα