Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Συνέχεια συναντήσεων για την συνέχιση του Ειρηνοδικείου Καστελλίου

Τους Βουλευτές, καθώς και τους φορείς του Νομού Ηρακλείου, ενημέρωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Bασίλης Κεγκέρογλου, για την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του Ειρηνοδικείου στο Καστέλλι με την μορφή Περιφερειακού Πρωτοδικείου, σε συνέχεια της συνάντησης του Δημάρχου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα στην Αθήνα, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.

Σήμερα ο Δήμαρχος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία παρουσίασε τις θέσεις του Δήμου και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το αίτημα για τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου Καστελλίου,

ως Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Φραγκίσκου Παρασύρη, εκπροσώπων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη, του Βουλευτή ΚΚΕ Νομού Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη, οι οποίοι δεσμεύτηκαν πως θα προχωρήσουν στις ανάλογες παρεμβάσεις για το θέμα.

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου και των Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τηλεφωνικά έχουν ενημερωθεί, τόσο ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, όσο και η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Ελένη Βατσινά.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης,, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καλογεράκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καστελλίου Μαρία Σκουλούδη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα και Ανάπτυξης της υπαίθρου, Μανώλης Ζαμπουλάκης.

Κατά την παρουσίαση του ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και έθεσε επί τάπητος τις δημογραφικές και αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής με αφορμή τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι: «Ειδικά για την Περιφερειακή έδρα στο Καστέλλι, είναι με μεγάλη διαφορά μία δυναμική περιοχή λόγω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι θα έχουμε άμεσο διπλασιασμό και μεσοπρόθεσμο τριπλασιασμό του πληθυσμού και παράλληλα της οικονομικής, κοινωνικής, επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας γενικότερα και αυτό σημαίνει μεγάλη αύξηση των υποθέσεων. Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας μπορεί να εξυπηρετήσει δικαστικά τους Δήμους: Χερσονήσου (3 λεπτά απόσταση από το Καστέλλι με το νέο δρόμο), Αρχανών – Αστερουσίων και Βιάννου.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για τη συντήρηση και αναβάθμιση του κτιρίου, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της ανάλογης στελέχωσης:

«Είναι σωστή η θέση των εργαζομένων ότι σήμερα πολλές οργανικές θέσεις που είναι κενές στα δικαστήρια δημιουργούν πρόβλημα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Υποθέσεις αναβάλλονται, δεν εκδικάζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις απαλλοτριώσεις που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 5 χρόνια! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν δημιουργείται ένα Περιφερειακό Πρωτοδικείο θα πρέπει να στελεχωθεί και με τον κατάλληλο αριθμό που θα υποστηρίζει πλέον, όχι μόνο τις πολιτικές υποθέσεις, αλλά και τις ποινικές».

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Γερωνυμάκης τάχθηκε στο πλευρό του Δήμου, δίδοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια και τη Δικαιοσύνη και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα, που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Το Μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Μιχάλης Μαυρογένης έθεσε το ζήτημα της διασφάλισης της οικογενειακής σταθερότητας δικαστικών υπαλλήλων και της δημιουργίας κατάλληλων υποδομών (κτιριακές/υλικοτεχνικές), στα υπό διαμόρφωση Περιφερειακά Πρωτοδικεία.

Ο Δήμαρχος επ’ αυτού είπε: «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι με την προϋπόθεση της ανάλογης στελέχωσης, είναι στο πλευρό μας και οι δικαστικοί υπάλληλοι».

Μάλιστα στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, κατατέθηκε και το παρακάτω υπόμνημα για το Ειρηνοδικείο Καστελίου:

Το Ειρηνοδικείο Καστελλίου με το ΠΔ 110/2012 [ΦΕΚ 193Α/10-10-2012], συγχωνεύτηκε με τα Ειρηνοδικεία Αρκαλοχωρίου και Βιάννου.

Το Ειρηνοδικείο Καστελλίου Πεδιάδος έχει έδρα το Καστέλλι στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος και απέχει 40 χλμ από το Ηράκλειο, έχει χωρική αρμοδιότητα στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος, Βιάννου και μερικώς στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

Συνολικά εξυπηρετεί 50 Κοινότητες σε έκταση 630 τ.χλμ.

Κοινότητες όπως η Άρβη, ο Κερατόκαμπος, ο Τσούτσουρας κ.α. απέχουν 80 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Το Ειρηνοδικείο Καστελλίου εξυπηρετεί χωροταξικά το 25% του συνόλου του Νομού Ηρακλείου.

Προσβασιμότητα: Πολίτες που ζουν σ αυτές τις περιοχές ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης προς το Ειρηνοδικείο Καστελλίου, πόσο μάλλον να μεταφερθούν στο Ηράκλειο, όπου η απόσταση διπλασιάζεται. Το οδικό δίκτυο δεν είναι αναβαθμισμένο και ειδικά για την περιοχή του ορεινού Δήμου Βιάννου, η Άνω Βιάννος, το πλέον ορεινό χωριό του Νομού, η πρόσβαση κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ακόμη δυσκολότερη λόγω των συχνών χιονοπτώσεων και του παγετού.

Τοπική Οικονομία: Η ύπαρξή του δικαστηρίου δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ παράλληλα η ύπαρξη δομών στην περιοχή όπως: Κέντρο Υγείας, Δημαρχείο, ΚΕΠ, Ταχυδρομείο, Τράπεζα, Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, Αστυνομικό τμήμα, Γηροκομείο, ΚΑΠΗ, Αγροτικό Κτηνιατρείο, Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασονομείο, συνηγορούν στην ανάγκη ύπαρξης Δικαστηρίου.

Ειδικές Συνθήκες Περιοχής:
Στο Ειρηνοδικείο Καστελλίου Πεδιάδος αντιμετωπίζονται ιδιαίτερες προκλήσεις καθώς η κύρια ασχολία των κατοίκων της περιοχής είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Μεγάλο πλήθος των υποθέσεων αφορούν σε αγωγές νομής μεταξύ των ανωτέρω επαγγελματιών με συχνές αυτοψίες στις επίδικες περιοχές.

Επιπλέον, λόγω των κατασκευαστικών εργασιών του νέου διεθνούς αεροδρομίου στην περιοχή του Καστελλίου έχουν εισαχθεί εργατικές υποθέσεις και προκαταρκτικές εξετάσεις στο δικαστήριο λόγω των συνθηκών εργασίας και των εργατικών διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Τέλος, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος έχει χαρακτηριστεί σεισμόπληκτος από τον μεγάλο σεισμό της 27/9/2021, όπου ακόμη, μέχρι σήμερα, αρκετοί κάτοικοι διαμένουν σε οικίσκους και συνεχώς εισάγονται υποθέσεις στο Ειρηνοδικείο Καστελλίου που αφορούν σε ασφαλιστικά μέτρα για τις διαδικασίες αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κατοικιών τους, εκδίδεται αυξημένος όγκος πιστοποιητικών προς εκπλήρωση γραφειοκρατικών διαδικασιών τους κ.α.

Αναφορικά με την λειτουργία του Ειρηνοδικείου Καστελλίου

Υπάρχουν 3 οργανικές θέσεις Ειρηνοδικών, οι οποίες είναι καλυμμένες

3 οργανικές Γραμματέων, εκ των οποίων 2 είναι καλυμμένες

1 οργανική επιμελητή η οποία είναι καλυμμένη.

Έχει οριστεί Διευθύνουσα Δικαστής που αναλαμβάνει την συνολική εποπτεία του Δικαστηρίου και λειτουργεί αυτόνομα από τα άλλα δικαστήρια. (πράξεις λειτουργίας, ορισμοί υποθέσεων, προμήθειες κ.α.) Γνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες και μεριμνά για την επίλυση τους.

Με το εν λόγω Υπόμνημα υπογραμμίζονται οι επιπτώσεις που θα επιφέρει στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, η φημολογούμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καστελλίου Πεδιάδος. Συγκεκριμένα, δεδομένης της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, της πληθυσμιακής πυκνότητας και της έντονης επιχειρηματικής, τουριστικής, αγροτικής και επαγγελματικής δραστηριότητας των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου, καθώς επίσης και του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου, θα επηρεαστεί άμεσα η απρόσκοπτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση κατάργησης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Επιπλέον, ο όγκος των υποθέσεων και του αρχείου που θα μεταφερθούν στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου είναι τέτοιος, που το ίδιο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο βάρος των συνεδριάσεων με λιγοστά ακροατήρια, μισθωμένα κτίρια την ίδια στιγμή που το κτίριο του Ειρηνοδικείου Καστελλίου είναι ιδιόκτητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δήμος Μινώα Πεδιάδας, Συνέχεια, Ειρηνοδικείου Καστελλίου,dimos minoa pediadas, synecheia, eirinodikeiou kastelliou