«Χρυσό» διαβατήριο σε συγγενή Αφρικανού δικτάτορα… με διαμονή σε φοιτητικές εστίες

Η έρευνα του κονσόρτσιουμ 270 δημοσιογράφων ICIJ για το «Cyprus Confidential», πέραν των αποκαλύψεων, για ξέπλυμα χρήματος και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών, στη Κύπρο, φέρνει στο φως και άλλες υποθέσεις που αφορούν το μεγάλο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων». Αυτή τη φορά, οι αποκαλύψεις αφορούν αξιωματούχους της δικτατορικής κυβέρνησης της Ισημερινής Γουινέας, για τους οποίους δεν φαίνεται να έχουν κινηθεί διαδικασίες για αφαίρεση της υπηκοότητας.

Έρευνα

που είχε γίνει στο παρελθόν, είχε καταδείξει πως ο Υπουργός Ορυχείων και Υδρογονανθράκων της Ισημερινής Γουινέας, Antonio Oburu Ondo και η σύζυγος του Candida Okomo Nsue Mensa, η οποία διηύθυνε τη κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών Gepetrol, απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα τον Αύγουστο του 2017. Επίσης ο υπουργός Σχεδιασμού της Οικονομίας της Ισημερινής Γουινέας Gabriel Mbega Obiang Lima, είχε εταιρείες και καταθέσεις στη Κύπρο, έχοντας εμπλακεί σε σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων.
Cyprus_Kalatzis1

Οι καινούργιες αποκαλύψεις, αφορούν τον Oscar Ondo Ngomo Nchama, Διευθύνοντα Σύμβουλο της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τη σύζυγο του Blandine Wendy Mangue Nguema. Και οι δύο απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα στις 31 Οκτωβρίουο 2019, και την διατηρούν μέχρι σήμερα παρά το ότι η «επένδυση» τους έχει πολλές σκιές. Επίσης είναι ΠΕΠ (Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα) καθώς είναι συγγενείς του δικτάτορα της Ισημερινής Γουινέας και αξιωματούχοι σε κρατικές εταιρείες.

«Φοιτητές» στα Χωραφούδια!

Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα, ο Oscar Ondo Ngomo Nchama και η σύζυγος του, όταν υπέβαλλαν την αίτηση στις 4 Μαΐου 2018 για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητα στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, δήλωναν ως χώρο διαμονής τους, το διαμέρισμα B04 των Cyprus Students Halls του University of Central Lancashire Cyprus (UClan) (φοιτητική εστία) στη περιοχή Χωραφούδια στο χωριό Πύλα!

Ο Oscar Ondo Ngomo Nchama, είναι γιος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατού της χώρας και τυγχάνει προστασίας από τον γιο του δικτάτορα της Ισημερινής Γουινέας, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον πατέρα του, ο οποίος είναι ήδη 85 ετών και κυβερνάει από το 1979, όταν ανέτρεψε και εκτέλεσε τον επίσης δικτάτορα θείο του! Αυτός είναι και ο λόγος που ο «Κύπριος» πλέον Oscar, παρά τα σκάνδαλα στον οργανισμό που διευθύνει παραμένει αμετακίνητος στη θέση του.

Επένδυση σε ξενοδοχείο

Όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα, στη διαδικασία πολιτογράφησης του Oscar Ondo Ngomo Nchama, ενεπλάκησαν δυο εταιρείες που σχετίζονται με τις φοιτητικές εστίες του UClan (Παράρτημα Βρετανικού Πανεπιστημίου στη Κύπρο). Πρόκειται για ένα δικηγορικό γραφείο και μια κατασκευαστική εταιρεία, η οποία έχει χτίσει επίσης ένα από τα πλέον γνωστά πολυτελή ξενοδοχεία στο νησί. Ο Oscar Ondo Ngomo Nchama, φέρεται εκτός από το διαμέρισμα στις φοιτητικές εστίες να επένδυσε και 800.000 ευρώ σε 8.000 μετοχές του ξενοδοχείου. Επίσης σημειώνεται πως υπάρχουν στοιχεία ότι η κατασκευαστική εταιρεία και το δικηγορικό γραφείο είχαν συνάψει συμφωνία, κατά την οποία το δικηγορικό γραφείο θα έπαιρνε προμήθεια 15% από κάθε πελάτη υποψήφιο για πολιτογράφηση που θα αγόραζε διαμέρισμα στις φοιτητικές εστίες. Για να καλυφθεί το ποσόν της επένδυσης που προνοούσε το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογράφησης χρειαζόντουσαν και άλλα χρήματα (περίπου 1.200.000 ευρώ ακόμα) που είναι άγνωστο με ποιο τρόπο επενδύθηκαν και πως δικαιολογήθηκαν.

Κλειστά στόματα και απειλές

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα επικοινώνησαν τόσο με το ζευγάρι των δύο πολιτογραφηθέντων, όσο και με τις δύο κυπριακές εταιρείες (δικηγορική και κατασκευαστική). Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ προειδοποίησαν πως προτίθενται να λάβουν νομικά μέτρα σε περίπτωση που δημοσιευθούν στοιχεία τους. Τα στοιχεία δημοσιεύει ο ιστότοπος Diario Rombe που μετείχε στην έρευνα του ICIJ.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα