Χανιά: Βαριά βιομηχανία ο τουρισμός αλλά δουλεύουν μισό χρόνο και παίρνουν επίδομα ανεργίας μόνο για 3 μήνες

Μένουν κάθε χρόνο άνεργοι ως εποχικά εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, όμως παίρνουν επίδομα ανεργίας μόνο για 3 μήνες, καθιστώντας την καθημερινότητα τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες αγώνα για αξιοπρεπή διαβίωση.

Ήδη η διαρροή εργαζομένων στον τουρισμό, προς άλλους κλάδους, σημειώνει πανελλαδικά αύξηση με τα κενά που δημιουργούνται να μην καλύπτονται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων: «Πανελλαδικά καταγράφεται μείωση περίπου 30% στις αιτήσεις επαναπρόσληψης, άρα

για την Κρήτη το κενό μπορεί να είναι και 4.000-5.000». Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Μπαμιάκης είπε: «Από το 2012 είμαστε με επίδομα ανεργίας μόνο για 3 μήνες και 5 μέρες. Είναι αδύνατο μια οικογένεια να ζήσει με 5 μήνες δουλειά και 3 μήνες ταμείο ανεργίας. Είναι πολύ μεγάλα τα κενά που υπάρχουν. Φέτος θα είμαστε λιγότεροι και του χρόνου ακόμα λιγότεροι. Ο κόσμος δεν αντέχει οικονομικά. Χωρίς 4 μήνες εισόδημα πώς να ζήσει;»

Αυτοί οι λόγοι οδήγησαν στον δρόμο σήμερα εργαζομένους σε διάφορους κλάδους του τουρισμού οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΔΥΠΑ στα Χανιά, ζητώντας την κατάργηση του νόμου του 2011 που περιορίζει το επίδομα ανεργίας στους 3 μήνες για τους εποχικά εργαζόμενους και την χορήγησή του για όλο το χρονικό διάστημα που παραμένουν εκτός δουλειάς. Ζητούν επίσης να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ και να καταβάλλεται άμεσα στο τέλος της σεζόν ώστε να μη μένουν χωρίς εισόδημα οι εποχικά εργαζόμενοι, την περίοδο των εορτών, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην καταβολή του επιδόματος. Παράλληλα, ζητούν άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ για την εξυπηρέτηση όλων των ανέργων.

«Το ότι ένας εργαζόμενος αναγκάζεται, σε μια περιοχή στην οποία η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός, να είναι εποχικός δεν είναι κάποια επιλογή αλλά εξαναγκασμός. Το ταμείο ανεργίας διαρκεί μόνο για 3 μήνες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν πάρει καν την πρώτη δόση του ταμείου» ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού, Ευγενία Κάπου.

Όπως υποστηρίζουν τα σωματεία η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά ρεκόρ με 19,6 δις ευρώ έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με τα 17,7 δις ευρώ έσοδα το 2022. Ειδικά στην Κρήτη το 2023 οι επισκέπτες άγγιξαν τα 5 εκατ. με μικρή μείωση σε σχέση με το 2022. Όμως τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν και πλησίασαν τα 4 δις €. Την ίδια στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή ή ολοκληρώθηκαν νέα μεγάλα και πεντάστερα ξενοδοχεία σε δήμο Χανίων, Πλατανιά, Καστέλι και Αποκόρωνα. «Όλο αυτό το προϊόν παράχθηκε με πολύ ιδρώτα από συναδέλφους που δεν καρπώθηκαν απολύτως τίποτα στους μισθούς και τα δικαιώματα μας» καταλήγουν τα σωματεία.

Τ.Λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Βαριά,chania, varia