Χανιά: Το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής επιβαρυντικοί παράγοντες στη νόσο του καρκίνου – Καθοριστική σημασία παίζει η πρόληψη (φωτο – βίντεο)

Αλματώδη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που διαγιγνώσκονται με τη νόσο του καρκίνου έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως καταδεικνύουν μελέτες και έρευνες. Μάλιστα όπως τονίζουν οι επιστήμονες μέσα στα επόμενα χρόνια η νόσος αναμένεται να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στον αυξημένο αριθμό των ασθενών όπως τονίζουν οι ειδικοί ενδεχόμενοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το περιβάλλον και ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Καθοριστική σημασία όπως τονίζουν οι γιατροί στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη.

Η νόσος του καρκίνου και κυρίως η αντιμετώπιση

και πρόληψη της βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Επιμελητήριο Χανίων από την αντικαρκινική εταιρεία παράρτημα Χανίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την νόσο.

Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής παίζουν βασικό ρόλο στην νόσο

Επιβαρυντικοί παράγοντες στη νόσο όπως τόνισε στις δηλώσεις της η Σταυρούλα Μανωλάκου Παθολόγος-Ογκολόγος είναι « το κάπνισμα παραδείγματος χάρη, το αλκοόλ, η κακή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση όπως και το ψυχολογικό στρες που βρίσκεται έντονα στην καθημερινότητα μας και επιφέρει και όλα τα υπόλοιπα όπως περισσότερο κάπνισμα, κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης. Πρακτικά πάντως φαίνεται ότι οι πολιτικές που θα υιοθετήσει η Ε.Ε. θα αναστρέψουν αυτά τα δεδομένα. Ακόμη να τονίσουμε ότι επιβαρυντικός παράγοντας είναι και το περιβάλλον όπως επιδεικνύουν μελέτες. Μελέτες έχουν συσχετίσει την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και μαστού σε ασθενής από το περιβάλλον».

Νέα φάρμακα και θεραπείες

Παράλληλα η ίδια συνέχισε μιλώντας για τις νέες θεραπείες και τα φάρμακα που υπάρχουν και φέρνουν καλύτερο αποτέλεσμα και καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς ενώ έκανε λόγο για αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Συγκεκριμένα η κ. Μανωλάκου ανέφερε ότι «Στην σύγχρονη εποχή φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατά τα επόμενα 50 χρόνια αναμένεται η αύξηση αυτή να φτάσει περίπου το 25% παγκοσμίως. Καίριο μέλημα της ιατρικής κοινότητας θα είναι οι περισσότερες διαγνωστικές εξελίξεις και η ανάπτυξη τεχνολογιών και καινοτομιών που θα συμβάλλουν στο τομέα αυτό. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί στους ασθενής μας και έχουν πλέον πρόσβαση σε νέες θεραπείες και φάρμακα που οδηγούν σε καλύτερο αποτέλεσμα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα για πιο εύκολη πρόσβαση σε νέα φάρμακα».

Μεγάλη σημασία στην έγκυρη διάγνωση

Σε κάθε περίπτωση η κ. Μανωλάκου τόνισε ότι «το θαύμα του καρκίνου δεν είναι η θεραπεία του αλλά η πρόληψη του. Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει την νόσο να γίνει δυνητικά ιάσιμη και αν όχι ιάσιμη μια χρόνια νόσο».

Με τη σειρά του ο κ. Γιώργος Πετράκης επιμελητής β’ χειρουργός του νοσοκομείου Χανίων αναφέρθηκε στην ηλικία που θα πρέπει να ξεκινήσουν διαγνωστικούς ελέγχους οι πολίτες ενώ τόνισε την καθοριστική σημασία για αλλαγές στον τρόπο ζωής λέγοντας ότι «πρέπει να γίνεται πρόληψη και έγκυρη διάγνωση. Ειδικότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να γίνεται εξέταση μετά τα 50 έτη και για τον καρκίνο του μαστού, μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται μετά τα 40 έτη. Πρέπει να κοιτάξουμε και να κάνουμε αλλαγές και σε άλλους παράγοντες όπως η διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση πιο προσεγμένης διατροφής. Ο καρκίνος είναι ένα τεράστιο σύγχρονο πρόβλημα. Μόνο μέσα στον περασμένο χρόνο στην Ελλάδα 66.000 ασθενής εμφάνισαν την κακοήθη νόσο εκ των οποίων 33.000 κατέληξαν. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις καρκίνου οι οποίες είναι πολύ επιθετικές αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως ο πρώιμος καρκίνους μαστού ή παχέος εντέρου που αν το προλάβουμε μπορούμε να το θεραπεύσουμε. Ο ΠΟΥ στην τελευταία ενημέρωση που έκανε ανέφερε ότι μέχρι το 2050 θα έχουν τριπλασιαστεί τα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως».

Η σημασία της ψυχολογικής στήριξής του ασθενή και των οικείων του

Στη συνέχεια η ψυχολόγος Ζωή Γιαννούση μίλησε για την ανάγκη της ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και της συμπερίληψης της στο σύστημα υγεία ώστε να υπάρχει μια συνολική φροντίδα τόσο του ίδιου τους ασθενή όσο και της της οικογένειας του.

Όπως τόνισε η ίδια «κάποιες δομές συμπεριλαμβάνουν ψυχολόγους στις υπηρεσίες που προσφέρουν κάποιες άλλες όχι, δεν έντασσεται υποχρεωτικά μέσα στο σύστημα υγείας. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν η ψυχολογική στήριξη παρέχεται συνολικά από το σύστημα υγείας και εκεί που ο ασθενής περιθάλπεται είναι πιο αποτελεσματική γιατί και η ψυχολογία είναι κομμάτι του ασθενή. Είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται και η οικογένεια στην θεραπεία καθώς έρευνες δείχνουν ότι έτσι είναι καλύτερη και η πορεία του ασθενή».

Παράλληλα η ίδια ανέφερε ότι «σιγά σιγά έχει αρχίσει και αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που αναζητούν ψυχολογική στήριξη μετά την διάγνωση κάποιας μορφής καρκίνου. Ειδικότερα στην αρχή που υπάρχει μεγαλύτερο σοκ τους ωθούν να ζητήσουν βοήθεια από τον ψυχολόγο».

Τέλος ο πρόεδρος της αντικαρκινικής εταιρείας παράρτημα Χανίων Μανώλης Φραγκάκης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «θέλουμε και εμείς μαζί με τους άλλους φορείς να βάλουμε το λιθαράκι μας στην καταπολέμηση του καρκίνου, να ευαισθητοποιήσουμε ομάδες και να μπορεί να έχει πρόσβαση όποιος και αν είναι και όπου και αν είναι στην θεραπεία αλλά και στην πρόληψη. Προβλέψεις θέλουν σε μια δεκαετία ο καρκίνος να είναι ο πρώτος παράγοντας θανάτου».

Keywords
Τυχαία Θέματα