Χανιά: Τα δικαιώματα του οφειλέτη και ο ρόλος των δικαστικών αποφάσεων σε ημερίδα του δικηγορικού συλλόγου (φωτο)

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων διοργάνωσε το απόγευμα Ημερίδα Αστικού Δικονομικού Δικαίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η ημερίδα ασχολήθηκε με θέματα που άπτονται με ζητήματα οφειλετών κινητής και ακίνητης περιουσίας, χρέη προς τράπεζες, προβλήματα που μεγιστοποιήθηκαν με τα μνημόνια.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές σημαντικοί επιστήμονες καθηγητές Πανεπιστημίου, δικαστικοί, δικηγόροι που έδωσαν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα και αναφέρθηκαν σε εξελίξεις που υπάρχουν στη νομοθεσία που αφορά το συγκεκριμένο

ζήτημα.

Ομιλητές ήταν οι:

Δημήτριος Τσικρικάς – Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Η άμυνα του καθ’ ου η εκτέλεση οφειλέτη

Ιωάννης Δεληκωστόπουλος – Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Η συντηρητική κατάσχεση των ακινήτων

Βασίλειος Χατζηιωάννου – Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ

Τα αυτοδύναμα ασφαλιστικά μέτρα

Παρέμβαση:

Αθανασία Ζαχαροπούλου – Πρωτοδίκης Χανίων

Επίκαιρη νομολογία ανακοπών των άρθρων 632 επ. και 933 επ. ΚΠολΔ και προϋποθέσεις έκδοσης διαταγής πληρωμής

“Η συντηρητική κατάσχεση είναι ένα ασφαλιστικό μέτρο, αναφέρεται στην προσωρινή εξασφάλιση του δανειστή. Έχουμε αφενός τα ακίνητα και νέες εξελίξεις στο δίκαιο. Με μόνο την έκδοση μιας οριστικής μη εκτελεστέας δικαστικής απόφασης ο ενάγων – δανειστής να πετύχει τη συντηρητική κατάσχεση στο σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη”, ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Ιωάννης Δεληκωστόπουλος – Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

“Ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει δυνατότητα δικαστικής ακρόασης, να προσφύγει με αναγκαστικά ένδικα βοηθήματα σε περιπτώσεις που η αναγκαστική εκτέλεση παρουσιάζει ελλείψεις”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτριος Τσικρικάς – Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

“Το δικό μου θέμα αφορά τα αυτοδύναμα ασφαλιστικά μέτρα. Όλοι γνωρίζουν ότι για να ληφθεί ένα μέτρο συνολικής κατάσχεσης και προσομοίωσης υποθήκης απαιτείται δικαστική απόφαση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε περίπτωση που υπάρξει διαταγή πληρωμής ή απόφαση Πρωτοδικείου-Ειρηνοδικείου” επεσήμανε ο Βασίλειος Χατζηιωάννου – Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ.

“Ήρθε το μνημόνιο και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στους ιδιώτες. Οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να υποστούν τις συνέπειες των περικοπών και των αυθαιρεσιών των τραπεζών”, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης που επεσήμανε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα