Χανιά: “Σταματάμε στις διαβάσεις πεζών σα να είναι κόκκινο φανάρι” – Σπουδαία ενημερωτική πρωτοβουλία μαθητών στο κέντρο της πόλης (φωτο-βιντεο)

Ως πολίτες στα Χανιά και γενικότερα στη χώρα (με κάποιες εξαιρέσεις ωστόσο όπως το γειτονικό μας Ρέθυμνο), δεν έχει υιοθετηθεί η νοοτροπία του να δίδεται προτεραιότητα στους πεζούς, ειδικά στις διαβάσεις. Είναι συχνές λοιπόν οι παρασύρσεις πεζών που έχουν προτεραιότητα να περπατήσουν και να περάσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο, μέσω των διαβάσεων και αυτά τα συχνά ατυχήματα έχουν προκαλέσει φόβο στους πολίτες που χάνουν αυτά τα δικαιώματά τους.

Μια πολύ ωραία πρωτοβουλία για τα δικαιώματα που έχουν οι πεζοί στις διαβάσεις πραγματοποίησε η Περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Χανίων που είναι ιδιαίτερα ενεργή και ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά θέματα. Οι μαθητές της ομάδας αυτής, με την καθοδήγηση και τον συμβουλευτικό τόνο της τροχαίας Χανίων σταματούσαν και ενημέρωναν οδηγούς οχημάτων στη διάβαση που βρίσκεται στο “κρι κρι” στην περιοχή του Κουμπέ.

Μάλιστα, πολλοί οδηγοί έδειχναν να ξαφνιάζονται από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι γνώστες αυτού του δικαιώματος που έχουν οι πεζοί για την προάσπιση της ασφάλειάς τους.

“Διαβάσεις πεζών όπως το κόκκινο φανάρι”

“Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα στους οδηγούς να σεβόμαστε τις διαβάσεις των πεζών, ειδικά κοντά στα σχολεία. Η Τροχαία Χανίων έχει τονίσει στη δημοτική αρχή οι διαβάσεις να είναι πιο έντονες ειδικά κοντά στα σχολεία. Να ήταν υπερυψωμένες με κυβόλιθους και να είναι διακριτές. Τώρα που έρχεται και η έντονη τουριστική περίοδος είναι αναγκαία συνθήκη γιατί οι παρασύρσεις πεζών είναι συνήθεις. Στις ξένες χώρες το βλέπουμε και το θαυμάζουμε και πρέπει να γίνει και δικό μας κτήμα”, τόνισε η διοικήτρια της τροχαίας Χανίων κ. Μάρθα Κίτσιου.

Η ίδια επισήμανε ότι, “όταν βεβαιώνουμε παράβαση οι οδηγοί ενίστανται. Δεν κατανοεί ο κόσμος την παράβαση. Πρέπει να σταματάμε στην παράβαση. Πρέπει ο πεζός να διεκδικεί το δικαίωμά του να περάσει τη διάβαση και να σταματούν τα αυτοκίνητα”.

Σε ερώτηση αν η διάβαση πεζών πρέπει να θεωρείται όπως το κόκκινο φανάρι για τη στάση των οχημάτων η κ. Κίτσιου ανεφερε, “Ακριβώς αυτό. Υπάρχει επίσης περίπτωση πεζός να προσεγγίζει τη διάβαση και εκεί πρέπει ο οδηγός οχήματος να σταματάει και όχι με απότομο φρενάρισμα ώστε να δημιουργεί τρόμο. Δυστυχώς ο κόσμος δεν το τηρεί. Η κουλτούρα μας είναι διαφορετική”.

“Πρέπει τα Χανιά να αλλάξουν την κυκλοφοριακή τους αγωγή. Τα παιδιά της Περιβαλλοντικής του σχολείου μας είναι πάρα πολύ ενεργά. Στον τρόπο που συμπεριφέρονται στο σχολείο σα να είναι το δεύτερο τους σπίτι είναι αυτά που θα ανοίξουν την πόρτα και θα βγάλουν τον έτοιμο πολίτη. Ευχαριστούμε την τροχαία που είναι πάντα δίπλα μας”, σημειώνει η φιλόλογος καθηγήτρια του 3ου γυμνασίου Χανίων Μαρία Ζαφειράκη.

Τέτοιες δράσεις είναι εξαιρετικής σημασίας και το ζήτημα είναι να γίνονται συχνότερα και με μεγαλύτερη ζέση. Σίγουρα η πρωτοβουλία των μαθητών δίνει το παράδειγμα και για άλλου τέτοιου είδους δράσεις, που θα αλλάξουν πολλές κακές συνήθειες των πολιτών και δημοτών.

Βασίλης Φουντουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα