Χανιά: Πενήντα δύο άστεγοι βρήκαν σπίτι και εργασία, μέσα από τα ενταξιακά προγράμματα της πόλης

Πενήντα δύο άστεγοι βρήκαν σπίτι και εργασία στα Χανιά, μέσα από το ενταξιακό πρόγραμμα «Στέγαση & Εργασία για τους Άστεγους στον Δήμο Χανίων».

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, στη συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο Χανίων, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ενταξιακά προγράμματα για άστεγους – Προβλήματα – Προοπτικές», στις 11:00 το πρωί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, διοργανωμένη από το δήμο Χανίων και τη Σύμπραξη Χανίων.

Όπως Χαρακτηριστικά ανέφερε

για το πρόγραμμα η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Ελένη Ζερβουδάκη «μετά από περίπου 15 μήνες λειτουργίας του προγράμματος «Στέγαση & Εργασία για τους Άστεγους στον Δήμο Χανίων, ο Δήμος Χανίων μαζί με τη Σύμπραξη Χανίων, έχει καταφέρει να στεγάσει 52 ωφελούμενους σε 30 σπίτια στα Χανιά. Το γεγονός αυτό, δεν ήταν εύκολο καθώς στην πόλη μας δεν βρίσκονται εύκολα σπίτια για να στεγαστούν τόσα πολλά άτομα και οι προσπάθειες που έχουν γίνει είναι μεγάλες. Σκοπός που προγράμματος είναι η αυτονόμηση, η επανένταξη και η εξ ολοκλήρου συμμετοχή των αστέγων στην κοινωνία. Κάποιοι από αυτούς έχουν βρει εργασία, έχουν επιμορφωθεί και αυτό για εμάς είναι μία μεγάλη επιτυχία».

Με τη σειρά της, η προϊστάμενη του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Ελένη Κτενιαδάκη ανέφερε πως «οι ωφελούμενοι είναι είτε από δομές του δήμου είτε άλλες, όπως καταφύγιο αστέγων, είτε άνθρωποι που βρίσκονταν ή επρόκειτο να βρεθούν στο δρόμο. Πρόκειται για ανθρώπους που δε μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα διαμονής».

Η κ. Βούλα Ιωαννίδου, διευθύντρια σύμπραξης φορέων Χανίων, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος, ανέφερε πως «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα προκηρύσσεται ανά δύο χρόνια. Το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει στέγαση για δύο έτη παράλληλα με ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα του σπιτιού, όπως νερό και ρεύμα, ενώ δίνεται και η δυνατότητα να αγοραστεί και εξοπλισμός.

Επίσης, από τη στιγμή που οι δικαιούχοι του προγράμματος θα περάσουν από τη ΔΥΠΑ για να συντάξουν ατομικό σχέδιο δράσης, μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 52 άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι 18 είναι ικανοί προς εργασία ενήλικες, καθώς οι υπόλοιποι είναι είτε συνταξιούχοι είτε ανήλικοι. Από αυτούς, οι 15 έχουν εργαστεί, οι οκτώ με επιδότηση από το πρόγραμμα και οι επτά χωρίς.

Το πρόγραμμα, δίνει τη δυνατότητα επιδότησης της εργασίας για 1 χρόνο, καλύπτοντας ολόκληρο το μισθοδοτικό κόστος, ενώ για τον δεύτερο χρόνο καλύπτει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν οι ωφελούμενοι στην αγορά εργασίας με εργόσημο.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του προγράμματος, είναι ότι αφού ολοκληρωθούν τα δύο χρόνια στέγασης, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα σε όσους ολοκλήρωσαν τη διετία, τον τρίτο χρόνο να ενταχθούν χωρίς κανένα κριτήριο στο επίδομα στέγασης, λαμβάνοντας το 75%, ενώ για τον τέταρτο χρόνο λαμβάνουν χωρίς κανένα κριτήριο το επίδομα στέγασης.

Συνεπώς, μέσα σε 3 χρόνια δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στην κοινωνία. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι και τα 3 έτη να παρακολουθούμε την πορείας τους».

Μιλώντας, τέλος, για τις οικογένειες που βρήκαν σπίτι μέσω του προγράμματος, η κ. Ιωαννίδου αναφέρει «Έχουμε μία οικογένεια Ελλήνων Ρομά και μία ακόμη από την Αλβανία, ενώ όλες οι υπόλοιπες οικογένειες είναι Έλληνες. Όλοι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας».

Στην ημερίδα, το παρόν θα δώσει η κ. Ειρήνη Σταυροπούλου, ωφελούμενη του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιήσει και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της. Παράλληλα, από το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής θα παρευρεθεί, ως ομιλητής ο κ. Στέλιος Καμπουρίδης ο οποίος θα μιλήσει για τις παροχές του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της ημερίδας:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΣΤΕΓΑΣΗΛήψη
Keywords
Τυχαία Θέματα