Χανιά: Η Ελληνική ζαχαροπλαστική μέσα από τα μάτια του Στέλιου Παρλιάρου – Μια βραδιά αφιέρωμα στα Ελληνικά γλυκά (φωτο – βίντεο)

Στα Χανιά βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο γνωστός ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Ελληνική ζαχαροπλαστική Συνταγές – Ιστορίες – Αναμνήσεις» .

Ο Στέλιος Παρλιάρος μέσα από την πορεία του ως ζαχαροπλάστης για περισσότερα από 40 χρόνια, επιχειρεί με το τελευταίο του βιβλίο να διηγηθεί την ιστορία της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Μέσα στις 300 σελίδες του βιβλίου ο πασίγνωστος ζαχαροπλάστης μιλάει για το ελληνικά γλυκά και τα χαρακτηριστικά τους αλλά

και την επίδραση που δέχτηκαν τα ελληνικά γλυκά από άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων με δεκάδες Χανιώτες να δίνουν το παρόν για να να συναντήσουν από κοντά τον αγαπημένο τους ζαχαροπλάστη. Τη διοργάνωση της παρουσίασης του βιβλίου είχε ο ελληνο-γαλλικός σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Στέλιος Παρλιάρος μεταξύ άλλων μίλησε στο Flashnews.gr για το νέο του βιβλίο αλλά και την ιστορία που προσπαθεί να διηγηθεί για την ελληνική ζαχαροπλαστική μέσα από τα δικά του μάτια του τονίζοντας ότι « το βιβλίο αυτό το ετοίμαζα περίπου δυο με τρία χρόνια γιατί χρειαζόταν μεγάλη έρευνα Είναι η ελληνική ζαχαροπλαστική μέσα από τα δικά μου μάτια από την πορεία μου σαράντα χρόνια. Αναφέρει σε γλυκά παραδοσιακά αμιγώς ελληνικά και κάποια δυτικά που επηρέασαν τις ελληνικές οικογένειες και μεγαλώσαμε με αυτά. Υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στα ελληνικά γλυκά και σε γλυκά δυτικών πολιτισμών. Αρχικά η Ελλάδα βρισκόταν αρκετά χρόνια σε τουρκοκρατία όποτε τα γλυκά μας έχουν επηρεαστεί από εκεί όπως πχ ο μπακλαβάς. Είμαστε μια χώρα που δεν είχε πρώτες ύλες όπως το βούτυρο και χρησιμοποιούσαμε το λάδι ή κάναμε γλυκά του κουταλιού. Έτσι καταγράφονται διαφορετικές συνταγές σε σχέση με τα δυτικά γλυκά που έχουν κρέμα γάλακτος και σοκολάτα. Η σοκολάτα μπήκε στα ελληνικά σπίτια τα τελευταία 50 με 60 χρόνια για την Παρασκευή γλυκών».

Μάλιστα ο αγαπητός ζαχαροπλάστης αποκάλυψε ότι το γλυκό που ξεχωρίζει ο ίδιος είναι το γαλακτομπούρεκο.

Με τη σειρά της η πρόεδρος του ελληνο γαλλικού συλλόγου Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της τόνισε ότι « είναι μεγάλη τιμή μας τιμή που έχουμε σήμερα εδώ τον Στέλιο Παρλιάρο που είναι ο πιο γνωστός chef patissier στην Ελλάδα και είναι ο άνθρωπος που καθόρισε την ζαχαροπλαστική στην χώρα. Μάλιστα να τονίσουμε ότι εδώ και τρία χρόνια μας στηρίζει στο παγκρήτιο γαστρονομικό διαγωνισμό και κάθε χρόνο έρχεται και προεδρεύει της κριτικής επιτροπής. Ο διαγωνσιμός αυτός αποτελεί μια μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας. Είναι ένα πάντρεμα της γαλλικής γαστρονομίας με την Κρητική διατροφή. Έχουμε ζητήσει από τους σπουδαστές να κάνουν μια δημιουργία που να έχει τη βάση την γαλλική το chou αλλά η γέμιση να είναι με άρωμα Κρήτης».

Το βιβλίο προλόγισε η Ελένη Ψυχούλη η οποία δεν μπόρεσε να κρύψει την χαρά της που βρισκόταν σήμερα στα Χανιά ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αυτό το βιβλίο θα έλεγε κανείς ότι είναι το πιο προσωπικό βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου καθώς περιγράφει όλη την διαδρομή που περνάει από πολλές χώρες για να καταλήξει στην Ελλάδα από όπου και ξεκίνησε. Αυτό που κάνει ο Στέλιος είναι να δίνει μια άλλη νότα στην παράδοση. Η παράδοση αν δεν την ανανεώσεις λίγο θα πεθάνει.

Μυρτώ Πιπεράκη

Keywords
Τυχαία Θέματα