Χανιά: Εγκαινιάστηκε η ερευνητική ομάδα Indigo στην Πολυτεχνειούπολη

Η Ερευνητική Ομάδα indigo (Industrial and Digital Innovations Researcha Group) συστάθηκε στην αρχή του 2021 και δραστηριοποιείται στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Η ομάδα στελεχώνεται από υψηλού επιπέδου ερευνητές (ακαδημαϊκά μέλη, μεταδιδάκτορες ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες), διαφορετικών ειδικοτήτων, υπό την επιστημονική εποπτεία του Αναπληρωτή

Καθηγητή Γιώργου Αραμπατζή.

Στην αρχή του 2023, η ομάδα απέκτησε τον δικό της χώρο, όπου εργάζονται απρόσκοπτα και συνεργατικά τα μέλη της ομάδας, ενώ φιλοξενούνται εξωτερικές ομάδες εργασίας και ερευνητές συνεργαζόμενων ιδρυμάτων ώστε να επιταχύνεται η διάχυση της γνώσης.

Το ερευνητικό πλαίσιο της indigo διαμορφώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες, που αποτελούν κινητήριους μοχλούς της Αειφόρου Ανάπτυξης: Κυκλική Οικονομία, Ψηφιακές Τεχνολογίες, Μηχανική Διεργασιών και Μηχανική Περιβάλλοντος. Κεντρικός άξονας είναι η εφαρμογή νέων ανερχόμενων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε διάφορα συστήματα παραγωγής και διανομής αγαθών και υπηρεσιών, όπως η Βιομηχανία, η Γεωργία και τα Ενεργειακά και Υδατικά συστήματα. Το όραμα της indigo είναι να κάνει τις τεχνολογίες αιχμής για την πράσινη ανάπτυξη, χρηστικές κι εύληπτες, από τα κύρια συστήματα παραγωγής και κοινωνικών υποδομών.

Η ομάδα indigo δίνει υψηλή προτεραιότητα στις δραστηριότητες Έρευνας και Καινοτομίας οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε τρία επίπεδα: εφαρμοσμένη τεχνολογία, βασική έρευνα κι εκπαίδευση. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από Ερευνητικά Έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από Εθνικού πόρους. Κατά την παρούσα φάση, η indigo συμμετέχει σε δέκα Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα (συντονίζοντας τεχνικά το ένα από αυτά) και δύο Εθνικά έργα (ως συντονιστής). Βασική έρευνα πραγματοποιείται στα πλαίσια διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικής έρευνας.

Κεντρικός στρατηγικός στόχος της ομάδα είναι η εξωστρέφεια και η συνεργατικότητα. Η συμμετοχή σε πλήθος Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών με μεγάλο αριθμό Πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, εταιρειών αλλά και βιομηχανιών της Ευρώπης. Βάζοντας στόχο τη μεταφορά της γνώσης, εμπειρίας και αποτελεσμάτων της έρευνας σε τομείς εκτός της βιομηχανικής παραγωγής, όπως π.χ. στην αγροτική παραγωγή, την παραγωγή υπηρεσιών, κοκ., η indigo έχει κάνει στρατηγικές συνεργασίες με άλλα ιδρύματα κι ερευνητικές ομάδες. Επίσης, μέσω της επικοινωνίας και διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων εντατικοποιείται και η συμμετοχή της σε ανάλογες δράσεις που οργανώνονται με επίκεντρο το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η ομάδα indigo, μέσω του επιστημονικά υπεύθυνου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας BRIDGE (ευφυή ενεργειακά δίκτυα, ενεργειακή μετάβαση νησιών) και του ICT4Water cluster (εφαρμογές ψηφιακών τεχνολογιών στη διαχείριση υδατικών πόρων).

Σε εγχώριο και τοπικό επίπεδο υπάρχει στενή συνεργασία με μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, το ΕΜΠ, το γειτονικό Μεσογειακό Αγρονομικά Ινστιτούτο Χανίων ΜΑΙΧ και βέβαια συμμετοχή σε δράσεις που οργανώνονται από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η indigo είναι ιδρυτικό μέλος του In-Crete, μιας σύμπραξης του Ακαδημαϊκού, του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας προωθώντας μοντέλα κυκλικής οικονομίας στην περιφέρεια της Κρήτης και υποστηρικτικές λύσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δημόσια διοίκηση, ιδιωτικός τομέας, ερευνητικά ινστιτούτα, πολίτες). Μέλη του In-Crete είναι όλα τα ακαδημαϊκά/ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης (Πολυτεχνείο Κρήτης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Μεσογειακό Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ανώτερη Σχολή Τουριστική Εκπαίδευσης) και η Ιταλική εταιρεία πληροφορικής Maggioli.

Πρόσφατα έχει συσταθεί η φοιτητική ομάδα του indigo, με στόχο την τακτική σύνδεση των ερευνητικών δραστηριοτήτων με τις εκπαιδευτικές και τη διάχυση της γνώσης που προκύπτει από την έρευνα στους προπτυχιακούς φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ώστε αφενός να συμβάλλουν και αυτοί στην έρευνα και αφετέρου να αποκτήσουν πρακτική γνώση καινοτόμων τεχνολογιών που θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την έξοδό τους στην αγορά εργασίας. Στο νέο χώρο υπάρχουν θέσεις εργασίας για φοιτητές, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με τα μέλη της ομάδας και τον εξοπλισμό, να ενημερώνονται για τα τρέχοντα ερευνητικά αντικείμενα, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στις ερευνητικές δραστηριότητες.

Επικοινωνία: [email protected]

indigo site: https://www.indigo.tuc.gr/

In-Crete site: https://www.in-crete.eu/

Keywords
Τυχαία Θέματα