Αφού διαίρεσαν το Εφετείο Κρήτης τώρα προτείνουν την…συγχώνευσή του!!! (έγγραφο – βίντεο)

Νέα αναταραχή στην Δικαιοσύνη αναμένεται να φέρει η επιχειρούμενη από το υπουργείο μεταρρύθμιση στην χωροταξική κατανομή των Δικαστηρίων σε ολόκληρη την χώρα.

Το πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί τον περασμένο Αύγουστο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης προτείνει συνοπτικά συγχωνεύσεις Εφετείων με σκοπό να υπάρχει ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια της χώρας (με ελάχιστες εξαιρέσεις) καθώς και συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων.

Ειδικά και σε ότι αφορά στα Εφετεία αναμένονται έντονες αντιδράσεις σε πολλές Περιφέρειες και στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται

πως πριν από χρόνια το Εφετείο Κρήτης που είχε έδρα τα Χανιά , διαιρέθηκε σε Εφετείο Κρήτης (στα Χανιά) και Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (στο Ηράκλειο) με επίκληση της απρόσκοπτης πρόσβασης πολιτών και δικηγόρων στην Δικαιοσύνη λόγω της μεγάλης απόστασης που υπάρχει μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης.

Όμως τώρα η επιτροπή προτείνει την συγχώνευση των δύο Εφετείων σε ένα καθώς στο πόρισμα της επιτροπής αναγράφονται τα εξής:

«ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

Η Συγχώνευση 5 εφετείων, δηλαδή: 1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας –Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου –Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλ. του Νοτίου Αιγαίου ).

Παραμένουν ως έχουν, αν και με «οριακό» αριθμό υπηρετούντων δικαστών, τα νησιωτικά Εφετεία Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης) και Κερκύρας .

Πλεονεκτήματα: Εναρμονίζεται σχεδόν πλήρως ο αριθμός των Εφετείων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια, εξαιρουμένης βέβαια της Αττικής, λόγω υπερπληθυσμού). Μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των ολιγομελών Εφετείων, γίνεται ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή τους στην Επικράτεια και υποβοηθείται η ενοποίηση της νομολογίας σε τοπικό επίπεδο. Η αναγκαιότητα για «συμπλήρωση συνθέσεως» περιορίζεται μόνο στα δύο ως άνω νησιωτικά Εφετεία.

Ως προς τις έδρες των νέων «ενιαίων» Εφετείων είναι προφανές ότι πρέπει ληφθούν υπ΄ όψιν γεωγραφικά, πληθυσμιακά και διοικητικά κριτήρια, καθώς και η υπάρχουσα (ή έστω ευχερώς ευρεθησόμενη) δικαστική κτηριακή υποδομή.»

Έντονες αντιδράσεις από τους Δικηγόρους των Χανίων

Οργή για τη διαφαινόμενη κατάργηση του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά, εκφράζει σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης.

Άμεσα θα συγκληθεί η ολομέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου ενώ θα ζητηθεί διαβούλευση με όλους τους φορείς των Χανίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Μανώλης Παπαδομανωλάκης

Δείτε ολόκληρο το πόρισμα

Πόρισμα-Ομάδας-Εργασίας-Αναμόρφωσης-Δικαστικού-ΧάρτηΛήψη

Αντιδράσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ)

«Όχι» στα βασικά σημεία των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη εμφανίζεται να λέει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), που προ ημερών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, με στόχο να ενημερωθεί για αυτές μεταξύ των οποίων όπως λέει στην ανακοίνωσή της την «κατάρτιση νέου Δικαστικού Χάρτη, χωροταξία Δικαστηρίων, σχεδιασμό για τα Ειρηνοδικεία κλπ.».

Σύμφωνα με την ΕνΔΕ, άμεσα αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το σκοπό αυτό ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται αντίστοιχο πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις.

Όπως αναφέρει η Ένωση «σε προηγούμενη συνάντηση είχαμε ενημερωθεί ότι πρώτα θα κατατεθεί το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και στη συνέχεια αυτό της ομάδας εργασίας, η οποία θα λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις των εκπροσώπων της πρώτης».

Σε κάθε περίπτωση σημειώνει πως «αμφότερα τα πορίσματα δεν είναι δεσμευτικά για το υπουργείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφού, Εφετείο Κρήτης, …συγχώνευσή,afou, efeteio kritis, …sygchonefsi