Αδεσποτία παραγωγικών ζώων: Ανοιχτή «πληγή» για τα Χανιά – Οι προτάσεις αντιμετώπισης που έπεσαν στο τραπέζι

«Έχουν επιβάλλει καθεστώς τρομοκρατίας», «μας απειλούν», «επιτίθενται, δέρνουν, πυροβολούν», «έχουν κάνει πλήρη κατάληψη του κτήματός μου».

Είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν σήμερα κάτοικοι της υπαίθρου για να περιγράψουν αυτό που βιώνουν από κτηνοτρόφους που αφήνουν τα ζώα τους να βοσκήσουν ανεξέλεγκτα σε ξένες περιουσίες καταστρέφοντάς τις, με τους ίδιους να μένουν στο απυρόβλητο και να συνεχίζουν την παραβατική τους δράση.

Όσοι δεν βιώνουν το πρόβλημα της αδεσποτίας των παραγωγικών

ζώων στην ύπαιθρο της Κρήτης, ίσως να μην το σπουδαιολογούν. Για εκείνους όμως που το ζουν καθημερινά στο πετσί τους και βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από αδέσποτα αιγοπρόβατα κτηνοτρόφων χωρίς η πολιτεία να μπορεί να τους αποτρέψει, αποτελεί απόστημα που επιτέλους πρέπει να σπάσει.

Οι προτάσεις αντιμετώπισης που έπεσαν στο τραπέζι ευρείας σύσκεψης

Πρόκειται για 3-5 παραβατικές οικογένειες στα Χανιά, όπως αναφέρθηκε σε ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, οι οποίες δημιουργούν το πρόβλημα, λυμαίνονται ξένες περιουσίες, και το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει υπάρχει δεν είναι ικανό να τους εμποδίσει.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η εποπτεία, η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, ο έλεγχος των παραβάσεων, έχει μεταφερθεί ως αρμοδιότητα, από την Ελληνική Αστυνομία στους δήμους και τη δασική υπηρεσία που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος (λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομών κλπ). Την ίδια στιγμή η ποινική αντιμετώπιση των παραβατών αποτελεί «χάδι» για τους ίδιους και κάθε άλλο παρά αποτρεπτική είναι για τη δράση τους.

Στο τραπέζι έπεσαν οι εξής προτάσεις:

Να ζητηθεί από την κεντρική εξουσία η αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε η αρμοδιότητα να επιστρέψει στην Ελληνική Αστυνομία, για να «λυθούν τα χέρια της» και να μπορεί να παρέμβει με ειδική υπηρεσία.Να επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες ιδιοκτήτες, τα οποία θα αυξάνονται πολλαπλάσια και θα βεβαιώνονται στην εφορία. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό είχε προταθεί και δρομολογηθεί από τον αείμνηστο Μανούσο Βολουδάκη, ωστόσο ατόνησε μετά τη μεταφορά της αρμοδιότητας στη δασική υπηρεσία.Τα ζώα που εντοπίζονται χωρίς ενώτια ανεξέλεγκτα σε ξένες περιουσίες, να κατάσχονται και να σφαγιάζονται ώστε να δίδονται σε κοινωφελή ιδρύματα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες παραβάτες να τα πάρουν πίσω.Επειδή γίνονται πολλές παραβάσεις με τα ενώτια, προτάθηκε να ζητηθεί το τσιπάρισμα των ζώων αντί των ενωτίων.Προτάθηκε ακόμα και η περικοπή της επιδότησης των παραβατών ιδιοκτητών αλλά εκεί όπως αναφέρθηκε πιθανώς υπάρχει κώλυμα σύνδεσης της κοινοτικής νομοθεσίας με το εθνικό δίκαιο.Τέλος να σημειωθεί ότι από τον Σύλλογο Αδεσποτίας Ν. Χανίων, προτάθηκε, την ανάληψη της περισυλλογής των αδέσποτων να την αναλάβει ιδιώτης τον οποίο όπως έγινε γνωστό έχει βρει ο σύλλογος.Τέλος έγινε αναφορά στην ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών, καθώς όπως αναφέρθηκε μέρα παρά μέρα οδηγούνται οι δράστες στον εισαγγελέα και αφήνονται ελεύθεροι ή ακόμα και αν καταδικαστούν οι ποινές είναι ελαφρές με αναστολή, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους.

Από την πλευρά της αστυνομίας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Γιώργος Λυμπινάκης ανέφερε ότι έμεινε μόνη της η αστυνομία να παλεύει και ότι η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Δασών που έχει την αρμοδιότητα δεν έχει δραστηριοποιηθεί. Τόνισε και ο ίδιος ότι η ευθύνη και η αρμοδιότητα πρέπει να περάσει στην αστυνομία. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων, Γιώργος Μαστραντωνάκης είπε ότι τη μια μέρα πηγαίνουν αυτόφωρο τους παραβάτες και την άλλη είναι έξω, χωρίς να φταίει η αστυνομία σε αυτό. Ο αστυνομικός διοικητής Κισάμου, Χρήστος Χατζής ανέφερε ότι μέσα σε 5 χρόνια έχουν σχηματιστεί 250 δικογραφίες στην περιοχή του και πρόσθεσε ότι ενώ είχε αρχίσει η επιβολή προστίμων στους παραβάτες, όταν αυτά έγιναν δυσθεώρητα, ξαφνικά άλλαξε το νομικό πλαίσιο και μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα στη διεύθυνση δασών. Τέλος από την αστυνομία Πλατανιά, τονίστηκε ότι στο ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπεται η κατάσχεση των ζώων χωρίς ενώτια και η μη απόδοσή τους από τους δήμους στους παραβάτες ιδιοκτήτες.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, κάτοικοι – θύματα αδεσποτίας, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, η ηγεσία της τοπικής αστυνομίας Κρήτης, Χανίων καθώς και της αστυνομίας Κισσάμου και Πλατανιά (δυο περιοχών με έντονο πρόβλημα αδεσποτίας) αποφασίστηκε μετά τη συζήτηση των προτάσεων αυτών να ξαναγίνει μια κλειστή σύσκεψη προκειμένου να σχεδιαστούν βήμα προς βήμα οι ενέργειες των φορέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα