Fake news για επιδότηση εγκατάστασης Πακιστανών στα Αντικύθηρα

Τις τελευταίες ημέρες, διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως ανακοινώθηκε πρόγραμμα για να εγκατασταθούν οικογένειες από το Πακιστάν στα Αντικύθηρα, με δωρεάν σπίτι, τεμάχιο καλλιεργήσιμης γης, απαλλαγή από φόρους και 500€ επιδότηση.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από έρευνα των ellinikahoaxes.gr δεν συνέβη κάτι τέτοιο – πρόκειται για την εκ νέου αναπαραγωγή μιας αναληθούς «είδησης».

Η μεγάλη διάδοση της «είδησης» σε ελληνόφωνους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε από μια σειρά αναρτήσεων του χρήστη του Twitter

(πλέον “X”) με το ψευδώνυμο @ellas_nikos.

Επρόκειτο για ανάρτηση του παρακάτω βίντεο από ρεπορτάζ καναλιού στην γλώσσα Ουρντού, του πακιστανικού δικτύου Dunya News, στη σελίδα ενημέρωσης Greece Urdu:

Ενώ δεν υπάρχει πλέον δημόσια διαθέσιμη η εν λόγω ανάρτηση, στιγμιότυπα αυτής εμφανίζονται ακόμη στο διαδίκτυο.

Εν συνεχεία, με ενσωματωμένους αυτόματους ελληνικούς υποτίτλους, το βίντεο διακινήθηκε συνοδεία του κειμένου:

«Ειδήσεις σε Πακιστανικό κανάλι, χτες.
“Λόγω του μειωμένου πληθυσμού στο νησί Αντικύθηρα στην Ελλάδα, εισήχθη πρόγραμμα για να μετακομίσουν & να εγκατασταθούν οικογένειες από το Πακιστάν, με δωρεάν σπίτι, κομμάτι καλλιεργήσιμης γης, χωρίς φόρους & 500€ μισθό”.

Tον ισχυρισμό αναπαρήγαγε αρχικά και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αναφέροντας ότι «εποικίζουν τα Αντικύθηρα με Πακιστανούς» και «τους δίνουν γη και 500 ευρώ το μήνα».

Ισχυρισμοί για προσέλκυση Πακιστανικών οικογενειών στα Αντικύθηρα, με βάση το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, διαδόθηκαν και σε άλλες αναρτήσεις στις αρχές Νοεμβρίου:

Τι ισχύει

H εν λόγω πληροφορία για σχέδιο επιδοτούμενης μετεγκατάστασης και προσέλκυσης νέων κατοίκων στα Αντικύθηρα, παρουσιάστηκε πράγματι σε κανάλι πακιστανικού τηλεοπτικού δικτύου και από σελίδα που απευθύνεται περισσότερο σε ομιλητές της γλώσσας Ούρντου στην Ελλάδα. Δεν παρουσιάστηκε, όμως, ως πρόγραμμα εγκατάστασης Πακιστανικών, ειδικά, οικογενειών, όπως ανακριβώς αναφέρεται σε πολλές αναρτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η αναφερόμενη προσφορά στέγης, γης και χρηματικής επιχορήγησης σε οικογένειες που σκοπεύουν να εγκατασταθούν στη νήσο των Αντικυθήρων είναι μια παλιά ψευδής είδηση που κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2018, και τα Ellinika Hoaxes είχαν δημοσιεύσει σχετικό άρθρο κατάρριψης το 2019.

Το θέμα είχε παρουσιαστεί σαν ειλημμένη απόφαση των τοπικών εκκλησιαστικών και δημοτικών αρχών ή και του κεντρικού Ελληνικού κράτους, ενώ κάτι τέτοιο ουδέποτε έχει συμβεί.

Ενώ υπήρχε η πρόθεση και σκέψη παροχής κινήτρων για ήπιο εποικισμό του νησιού, από την αρχή κυκλοφορίας των δημοσιευμάτων είχε διευκρινιστεί ότι το πλάνο ήταν ακόμη υπό διαμόρφωση. Ο Ανδρέας Χαρχαλάκης, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων, είχε μιλήσει στον ραδιοφωνικό σταθμό του news247 το 2018, και είχε δηλώσει ότι «τα σημερινά [σ.σ. 21-12-2018] δημοσιεύματα με τον τρόπο που έγιναν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» (6:55).

Είχε διευκρινίσει ότι το πλάνο ήταν ακόμα στην σφαίρα της συζήτησης, και επιπλέον προχωρούσε πάρα πολύ αργά. Στην περίπτωση δε, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, θα χρειάζονταν χρόνια για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, ενώ αφορούσε μόνο πέντε οικογένειες, οι οποίες είχαν ήδη επιλεγεί προ μηνών.

Λόγω της μεγάλης διάδοσης της «είδησης», ο Δήμος Κυθήρων είχε ανακοινώσει μεταξύ άλλων τα εξής στις 5 Ιουλίου 2019:

« Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επεξεργάζονται εδώ και σχεδόν 1 έτος, ένα πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού, αρχικά με 5 πολύτεκνες οικογένειες από την Αθήνα.

Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές παραμένουν στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς, πριν από όλα, θα πρέπει να χτιστούν 5 νέες κατοικίες στο νησί, για τις οποίες η διαδικασία αδειοδότησης από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο απαιτεί μήνες, αν όχι χρόνια λόγω υπαγωγής των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας NATURA 2000, αλλά και λόγω έλλειψης οριοθετημένων οικισμών στο νησί.

Τα δημοσιεύματα που διαρκώς εμφανίζονται και ανακοινοποιούνται δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να πρέπει να απαντά καθημερινά σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails, από όλη σχεδόν την Ευρώπη, και συνεπώς να προκαλείται μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας της υπηρεσίας μας.

Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι:

1. ΔΕΝ ζητούνται οικογένειες για να κατοικήσουν στα Αντικύθηρα. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και ανέγερσης κατοικιών μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2 ή 3 χρόνια.
2. ΔΕΝ επιδοτούμε νέους κατοίκους.
3. ΔΕΝ παραχωρούμε οικόπεδα ή αγροτεμάχια (…)».

Με αφορμή την εκ νέου κυκλοφορία του θέματος το Νοέμβριο του 2023, ο κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης δήλωσε στο protothema.gr τα εξής:

«Όλο αυτό ξεκίνησε πριν 6 με 7 χρόνια όταν κάποια στιγμή είχε βγει στην τηλεόραση ο Μητροπολίτης Κυθήρων και είχε πει ότι θα δώσουμε λεφτά σε αυτούς που θα έρθουν να μείνουν μόνιμα στα Αντικύθηρα. Από τότε ξεκίνησε μια παραφιλολογία. Μέχρι και από Ινδία μας καλούσαν, ενώ είχε γραφτεί στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, αλλά δεν ισχύει τίποτε από αυτά που έχουν γραφτεί».

«Παρατηρώ ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξαναπαίρνει δημοσιότητα το θέμα αυτό, αλλά τονίζω είναι fake news. Αυτό που θέλουμε και προσπαθούμε είναι να βρούμε τρόπο ώστε να μην ερημώσει το νησί των Αντικυθήρων. Αυτή τη στιγμή το σχολείο είναι κλειστό, ενώ το χειμώνα υπάρχουν 20 κάτοικοι και το καλοκαίρι έχουμε γύρω στους 150. Θα θέλαμε να έρθουν κάποιες πολύτεκνες οικογένειες αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουν γιατί δεν θα είναι επιδοτούμενες. Και φυσικά αυτό δεν θα γίνει αύριο», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του protothema.gr, ο κ. Χαρχαλάκης παρέπεμψε και στο δελτίο τύπου του Δήμου από τον Ιούλιο του 2019, τμήμα του οποίου παρατίθεται πιο πάνω.

Ο Δήμος Κυθήρων, στις 13 Νοεμβρίου 2023, εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, όπου αναφέρονται τα εξής:

Η πρόσφατη διάδοση περί δήθεν επιδοτούμενου εποικισμού των Αντικυθήρων από το Πακιστάν ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι ψευδής και ανυπόστατη. Καμία επιδότηση δεν δίνεται, καμία γη δεν χαρίζεται. Το Κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει το δημογραφικό των νησιών άμεσα και με ισχυρές εθνικές πολιτικές.

Καλούμε τους δημοσιογράφους να ελέγχουν διεξοδικά τις όποιες πληροφορίες πριν τις αναπαράγουν άκριτα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο Δήμο μας με τη διάδοση Fake News. Αν τους ενδιαφέρει ειλικρινά η τύχη του ακριτικού νησιού των Αντικυθήρων, ας επιδιώξουν να παρουσιάσουν τα αληθινά ζητήματα του τόπου σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.

Δεν θα ανεχθούμε άλλη παραπληροφόρηση.

Συμπέρασμα

Υποτίθεται πως, λόγω του μειωμένου πληθυσμού στα Αντικύθηρα, ανακοινώθηκε πρόγραμμα επιδότησης για να μετακομίσουν και να εγκατασταθούν εκεί οικογένειες από το Πακιστάν, με δωρεάν σπίτι, κομμάτι καλλιεργήσιμης γης, χωρίς φόρους και με 500€ μισθό, σύμφωνα με ρεπορτάζ πακιστανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Πρόκειται, ωστόσο, για επανακυκλοφορία μιας παλιάς ψευδούς είδησης που κυκλοφορεί από το 2018. Δεν αναφέρθηκε βέβαια πρόθεση εγκατάστασης οικογενειών από το Πακιστάν, συγκεκριμένα. Δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο πρόγραμμα επιδότησης ή παραχώρησης γης εκ μέρους κρατικών, δημοτικών ή εκκλησιαστικών αρχών για όσους θελήσουν να εγκατασταθούν εκεί, είχε μόνον δημοσιοποιηθεί η πρόθεση για παροχή κινήτρων με σκοπό τον ήπιο εποικισμό του νησιού. Ο Δήμος Κυθήρων έχει επανειλημμένα διαψεύσει την θέσπιση τέτοιου προγράμματος.

Αθανάσιος Περδικόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα