Το σχόλιο της Δευτέρας - Ο ορός της αλήθειας, το νέο έντυπο Ε3 και τα δικαιώματα του λογιστή

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Ι. Πρόλογος

Η βροχή σταμάτησε, τα σύννεφα χάθηκαν στο ξαφνικό φύσημα του ανέμου και οι χλομές αχτίδες του σεληνόφωτος πάσχιζαν να φωτίσουν τα σκοτεινά σοκάκια του μυαλού. Τα φύλλα της καρδιάς έσταζαν ακόμη δάκρυα. Μέσα του μεγάλωναν οι μνήμες και τα συναισθήματα σαν κλαδιά, πύκνωναν, τα δέντρα είχαν γίνει δάσος. Στις λόχμες του κρύβονταν τα όνειρα και η γυμνή

ψυχή του που περίμεναν να ντυθούν με λέξεις και με πράξεις. Τα σκλαβωμένα του πνευμόνια είχαν συνηθίσει στην υγρή ατμόσφαιρα τόσαχρόνια. Πήρε δυο βαθιές ανάσες ελευθερίας κι έκανε το μεγάλο άλμα αναφωνώντας συνάμα εκείνη τη στιγμή τα λόγια του ποιητή1:

«καὶ τί δὲν κάνατε γιὰ νὰ μὲ θάψετε
ὅμως ξεχάσατε πὼς ἤμουν σπόρος»

Η λήθη μαζί με τους προστάτες της πάλεψαν σθεναρά, αλλά δεν κέρδισαν τη μνήμη και τα συναισθήματα. Γιατί τελικά πάντα το φως νικά το σκοτάδι, γιατί πάντα η αγάπη κονιορτοποιεί το μίσος, γιατί η ανθρωπιά θα βγαίνει πάντα στην επιφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μας αλλοτριώσουν εντελώς, γιατί πάντα όταν αγαπάς κάτι, μοιραία θα πετύχεις σ΄αυτό, γιατί πάντα όταν παλεύεις να υλοποιήσεις τα όνειρά σου στο τέλος βρίσκεις το αληθινό νόημα της ζωής. Ποτέ μην ακούς τους άλλους όταν βάζουν όρια στα όνειρά σου. Πάλεψε να πετύχεις τους στόχους σου. Είμαι σίγουρος πως θα φτάσεις.

¤

ΙΙ. Το νέο Ε3

Το περιμέναμε καιρό, διαβουλευθήκαμε (τρόπος του λέγειν) γι΄ αυτό και τελικά την Παρασκευή που μας πέρασε το είδαμε μπροστά στα μάτια μας! Ναι, είναι γεγονός, το νέο Ε3 δόθηκε στη δημοσιότητα (δείτε σχετικά εδώ). Παρόλα αυτά όμως αρκετά από αυτά που είχαν εισηγηθεί οι φορείς και οι συνάδελφοι δεν εισακούστηκαν από την Α.Α.Δ.Ε., οπότε μοιραία το έντυπο είναι λειψό! Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί και το σημείο που αναφέρει το δελτίου τύπου «Ο πίνακας συμπλήρωσης των αποδοθέντων και οφειλόμενων φόρων αντικαταστάθηκε από υπεύθυνη δήλωση του λογιστή φοροτεχνικού της επιχείρησης. Με αυτή, βεβαιώνεται η ορθή υποβολή των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και απόδοσης έμμεσων». Αναμένουμε τη δημοσίευση της εγκυκλίου του κ. Πιτσιλή αναφορικά με τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3, κ.λπ., όπου εκεί ενδεχομένως θα γίνεται μνεία και για τη δυνητική συμπλήρωση αρκετών πινάκων αυτού. Μετά τη δημοσίευση της εγκυκλίου και αφού μελετήσουμε όσα αναφέρονται σ΄αυτή πρέπει να ανασκουμπωθούμε ώστε να προλάβουμε τις εξελίξεις.

Αρχή Χρηστής Διοίκησης (βάσει της δικής μου οπτικής): α) Όταν αποφασίσεις να αλλάξεις τα φορολογικά έντυπα φρόντισε να δώσεις επαρκή χρόνο σε όσους υποχρεούνται να τα συμπληρώσουν, ειδικά όταν όλη η μηχανογράφηση και η λειτουργία των λογιστηρίων των υπόχρεων στήθηκε με βάση το προγενέστερο έντυπο. Ο επαρκής χρόνος εν προκειμένω είναι το επόμενο φορολογικό έτος.

β) Όταν ως φορολογική Διοίκηση μπορείς να αντλήσεις διάφορα δεδομένα από φορείς που ήδη στέλνουν παρόμοια στοιχεία, τότε οφείλεις να βρεις τον τρόπο να μην επιβαρύνεις τους πολίτες με επιπλέον γραφειοκρατία και απώλεια εργατοωρών.

Απλά και δίκαια πράγματα.


ΙΙΙ. Φορολογία αγροτών

■ Αποζημιώσεις/ενισχύσεις- φορολογική αντιμετώπιση

Για το θέμα αυτό έχει χυθεί πολύ μελάνι. Ο έγκριτος συνάδελφος και συνεργάτης του κόμβου Γιώργος Παπαδημητρίου μέσα από το άρθρο του με τίτλο «Αγροτικές επιδοτήσεις-ενισχύσεις: Τρόπος φορολογικής αντιμετώπισης» έδωσε τις σχετικές διευκρινίσεις αναφορικά με τον ορθό χειρισμό των αποζημιώσεων. Αφορμή στάθηκε και μία απάντηση που δόθηκε από της Α.Α.Δ.Ε. (δείτε τη εδώΔΕΑΦ Α 1031152 ΕΞ 2018 Φορολογική αντιμετώπιση αγροτικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων). Επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω και τον συνάδελφο που μας έστειλε την εν λόγω απάντηση την οποία και αναρτήσαμε πάραυτα στον κόμβο προς ενημέρωση όλων.

■ Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Φορολογική μεταχείριση πλεονασμάτων από συναλλαγές με μέλη και μέλη - επενδυτές

Με την «ΠΟΛ.1042/2018 Φορολογική μεταχείριση των πλεονασμάτων που προέρχονται από τις συναλλαγές Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) με τα μέλη του και με μέλη - επενδυτές που συναλλάσσονται με τον ΑΣ δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 15 του ν.4015/2011 και του άρθρου 29 του ν.4384/2016», δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με το θέμα αυτό. Το ρεζουμέ της εγκυκλίου αυτής είναι το ακόλουθο:

Δεδομένου ότι αφενός ο σχηματισμός του πλεονάσματος δεν συνδέεται αποκλειστικά με έσοδα (για το φυσικό πρόσωπο) από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων και αφετέρου δεν συνδέεται άμεσα με την ίδια παραγωγή των φυσικών προσώπων (το πλεόνασμα δημιουργείται από συναλλαγές του ΑΣ με μέλη αλλά και με μέλη - επενδυτές), το πλεόνασμα της διαχειριστικής χρήσης των ΑΣ, που διανέμεται δυνάμει των διατάξεων τουάρθρου 15 του ν.4015/2011 και τουάρθρου 29 του ν.4384/2016, στα μέλη και στα μέλη - επενδυτές, κατά περίπτωση, εφόσον συναλλάσσονται με τον ΑΣ, αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τον χρόνο που λαμβάνεται η απόφαση διανομής του από τη Γ.Σ. του Συνεταιρισμού.


■ «Η υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι αναγκαία για να καταγραφούν οι πραγματικά καλλιεργούμενες εκτάσεις»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με ανάρτηση Δασικών Χαρτών

¤

IV. Daily briefing...

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα.Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων ή κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση.

Το briefing της ημέρας - Χωριστές δηλώσεις συζύγων, ηλεκτρονική τιμολόγηση κ.ά. (05.03.2018)Το briefing της ημέρας - Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, αγροτικές επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αποφάσεις ΣΛΟΤ κ.ά. (07.03.2018)Το briefing της ημέρας - Το νέο έντυπο Ε3, τηλεφωνική παρέμβαση Γ. Χριστόπουλου κ.ά. (09.03.2018)

¤

V. Χωριστές δηλώσεις συζύγων

■ Ανοίγει ο δρόμος για χωριστές δηλώσεις συζύγων

■ Σ.τ.Ε. 330/2018 Αναφορικά με ζητήματα χωριστής από τη σύζυγό του υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης φόρου εισοδήματος και εκκαθάρισης αυτής

Περίληψη

Ο σύζυγος υποβάλλει κατ' αρχήν κοινή δήλωση και για το εισόδημα της συζύγου του, εφόσον αμφότεροι οι σύζυγοι συναινούν, συναίνεση η οποία μπορεί να αποτυπώνεται και στην υποβολή, καθ' εαυτήν, της κοινής δήλωσης, ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή διατυπώνεται ρητώς προς τη φορολογική αρχή η έλλειψη τέτοιας συναίνεσης από έναν έστω από τους συζύγους, οι σύζυγοι διατηρούν το δικαίωμά τους να υποβάλλουν αυτοτελώς δηλώσεις φόρου περί του εισοδήματός τους, σύμφωνα με τη διάταξη τηςπαραγράφου 1 του άρθρου 67 του ν.4172/2013.

Ορθή απόφαση κατά την άποψή μου. Τα όποια τεχνικά προβλήματα που αναφύονται λύνονται εύκολα στην εποχή που ζούμε και δεν αποτελούν τροχοπέδη, αφού ουσιαστικοί είναι κόκκοι άμμου και όχι βουνά όπως πολλοί διατείνονται...


¤

VI. Νεότερα από το μέτωπο του ασφαλιστικού

■ Πως θα επιστραφούν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές από τον ΕΦΚΑ [Δ.15/Δ΄/12061/293Καθορισμός διαδικασίας συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης]

Προβληματισμός Στη νέα απόφαση και ειδικότερα στην παρ. 1 του άρθρου 1 αυτής αναφέρονται τα παρακάτω (δείτε κάτω αριστερά), ενώ στη σχετικά πρόσφατη απόφαση αναφορικά με τη διαδικασία εκκαθάρισης αναφέρονται λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Δείτε παρακάτω τις διαφορές. Τελικά δεν έχουμε καταλάβει τι ισχύει. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά...

Αριθμ.Δ.15/Δ΄/12061/293/2018 Καθορισμός διαδικασίας συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης [6.3.2018] Αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ/οικ. 9290/183/2018 Διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών προσώπων που ασκούν μη μισθωτή δραστηριότητα [14.2.2018]Άρθρο 1

1. Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον ΕΦΚΑ συμψηφίζονται με τις πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

1. Διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών

Β. Πιστωτικό Υπόλοιπο
Σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύψει ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει επιπλέον ποσό (πιστωτικό υπόλοιπο), αυτό επιστρέφεται αυτόματα, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος, μέχρι την 31/1 του επόμενου έτους (ημερομηνία λήξης καταβολής των μηνιαίων δόσεων οφειλής σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου), ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει οφειλή του ασφαλισμένου για οποιαδήποτε αιτία προς τον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ ή τους λοιπούς φορείς για τους οποίους συνεισπράττει ο ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές (ΕΤΕΑΕΠ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) ή ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών .

■ Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 14/2018Μείωση εισφοράς κατά 50% ασφαλισμένων που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης

Πεδίο εφαρμογής

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν ασφαλισμένοι που εισφοροδοτούνται με τις διατάξεις τουάρθρου 39 του ν.4387/2016, δηλαδή Ελ. Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι υπαγόμενοι στην ασφάλιση των π. Φορέων ΟΑΕΕ, ΤΑΝΤΠ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νέας διάταξης. Προσοχή! Όσοι έχετε τέτοιες περιπτώσεις να διαβάσατε ολόκληρη την εγκύκλιο ώστε να εντοπίσετε όλες τις λεπτομέρειες.

■ Ε.Φ.Κ.Α. αριθ. πρωτ.: Σ78/10/348217/2018Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 σε συνταξιούχους που κατέχουν πνευματικά ή και συγγενικά δικαιώματα

Περίληψη

Σε συνέχεια τηςεγκυκλίου 33/2017, σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε το με αρ. πρωτ.Φ. 80000/οικ. 10568/222/2018/16.2.2018 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το οποίο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι αποκτούν έσοδα από πνευματικά ή και συγγενικά δικαιώματα, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις τουάρθρου 20 του Ν.4387/2016 και δεν μειώνεται το ποσό της σύνταξής τους, κύριας και επικουρικής.

■ Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 9/2018Υπολογισμός της Ειδικής Προσαύξησης του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Κοινοποίηση διατάξεων και οδηγιών του ΥΠΕΚΑΑ

■ Εθνική σύνταξη: Προσδιορισμός της διάρκειας μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα - Εγκύκλιος ΕΦΚΑ

¤

VII. Επισημάνσεις

■ (Upd 8) Διαρκής ανασκόπηση των σημαντικών θεμάτων του 2018 που πρέπει να γνωρίζετε

■ Ομογενείς-κάτοικοι εξωτερικού: Τι πρέπει να γνωρίζουν - Ποια δικαιώματα και υποχρεώσεις ισχύουν γι' αυτούς και για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος [του κ. Ορέστη Σεϊμένη και της κας Αλεξάνδρας Γεράγγελου ]

¤

VIII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα και επανήλθαν στο προσκήνιο κάποια πιο πρόσφατα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

■ Οι βοηθητικοί χώροι - παρακολουθήματα και η καταγραφή τους στο Ε9 [του κ. Ορέστη Σεϊμένη και της κας Αλεξάνδρας Γεράγγελου ]

■ «Εξωδικαστικός μηχανισμός» (ν. 4469/2017) για την ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. [του Κωνσταντίνου Νιφορόπουλου ] δείτε και ΟΕΕ: Βασικά σημεία εξωδικαστικού μηχανισμού για ελεύθερους επαγγελματίες

■(Upd) Προμήθεια μηχανημάτων POS. Υπόχρεοι, αποδεκτές συσκευές, μέθοδοι και εφαρμογές, προθεσμίες συμμόρφωσης, υποχρέωση ενημέρωσης καταναλωτών και κυρώσεις που προβλέπονται

■ Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR)[του δικηγόρου κ. Νικολάου Κανελλόπουλου ]

¤

IX. Ενδιαφέροντα

■ ΠΟΛ.1036/2018Φορολογική μεταχείριση ημερήσιας αποζημίωσης στρατιωτικού προσωπικού

Περίληψη

Η ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού των άρθρων 17 και 18 του ν.4336/2015 που καταβάλλεται στο στρατιωτικό προσωπικό που μεταβαίνει για στρατιωτικές αποστολές, εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες δεδομένου ότι καταβάλλεται προκειμένου να αποζημιωθεί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του και συνεπώς για τα ποσά αυτά δεν αποστέλλεται αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών και τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

■ ΠΟΛ.1049/2018 Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του έκτου κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα «Προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης», όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 6 του Μέρους Πρώτου του ν. 4446/2016 (Α' 240/22-12-2016) και το άρθρο 14 του ν. 4491/2017 (Α' 152/13-10-2017)

Σε τι αφορά

Προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου ως πιστωτή στην προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης, αποστέλλουμε ειδικότερα με την παρούσα οδηγίες στις αρμόδιες για την είσπραξη υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των νέων διατάξεων του έκτου κεφαλαίου του ΠτΚ. Υπενθυμίζεται ότι με τις αναφερόμενες στην αρχή της παρούσας σχετικές εγκυκλίους έχουν παρασχεθεί οδηγίες αναφορικά με τη διαδικασία εξυγίανσης και έχει ενημερωθεί η Φορολογική Διοίκηση για τις διαδοχικές τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων.

¤

X. Αποφάσεις Σ.ΛΟ.Τ.

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2547 ΕΞ 27.2.2018Απογραφή αδειών χρήσης προγραμμάτων

Περίληψη

Εφόσον οι εταιρείες μεταπώλησης λογισμικού αγοράζουν από τις εταιρείες παραγωγής λογισμικού τις «ετήσιες άδειες χρήσης – release» και στην συνέχεια τις μεταπωλούν σε πελάτες, αντιμετωπίζονται ως αποθέματα και συμπεριλαμβάνονται στην απογραφή τέλους της διαχειριστικής περιόδου όπως ακριβώς και τα αγοραζόμενα και μεταπωλούμενα λογισμικά προγράμματα.

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2318 ΕΞ 27.2.2018Κοσμήματα-Ωρολόγια μετατροπή και απογραφή

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2427 ΕΞ 27.2.2018Μελέτες πυρασφάλειας και έκδοση πιστοποιητικών

¤

ΧI. Αποφάσεις της Δ.Ε.Δ.

■ Μη επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων που εκδόθηκαν καθυστερημένα

Ιστορικό/Απόφαση Δ.Ε.Δ.

Συγκεκριμένα υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) έλαβε καθυστερημένα μετά από τρία ολόκληρα έτη διορθωμένη βεβαίωση αποδοχών για το φορολογικό έτος 2014. Ο υπάλληλος μετά την παραλαβή της βεβαίωσης προέβη σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και συγκεκριμένα στις 7.6.2017, στην οποία η Δ.Ο.Υ. καταλόγισε πρόστιμο 100 ευρώ.(Παρ 1 &2 άρθρου 54 ΚΦΔ) Η Δ.Ε.Δ. ακύρωσε το πρόστιμο της Δ.Ο.Υ.


Σημείωση: Είναι πραγματικά λυπηρό να φτάνει στη Δ.Ε.Δ. άλλη μια τέτοια υπόθεση σαν την ανωτέρω ώστε να δικαιωθεί ο φορολογούμενος γιατί κάτι τόσο απλό. Πολλές Δ.Ο.Υ. —όπως έχουμε ξαναπεί— επιβάλλουν σωρηδόν πρόστιμα σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς να εξετάζουν σωστά το λόγο για τον οποίο έγινε η τροποποιητική δήλωση και κυρίως αν ο φορολογούμενος ουσιαστικά παρέβη κάποια φορολογική του υποχρέωση ή αν ήταν δικής του υπαιτιότητας. Είναι καιρός να σταματήσει όλο αυτό. Πρέπει να εκδοθεί άμεσα μια εγκύκλιος από την Α.Α.Δ.Ε. με όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες δεν πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο σε περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων. Επίσης, οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. μέχρι την κοινοποίηση αυτής της εγκυκλίου να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους και να βάζουν πάνω απ΄ όλα και την κοινή λογική έτσι ώστε να πάψει αυτό το φαινόμενο των ενδικοφανών προσφυγών για τέτοια θέματα.

¤

XII. Νομικά-φορολογικά θέματα - σχέδια νόμου

■ ΣτΕ 1666/2017Φορολογία δωρεών. Ως δωρεά φορολογείται κάθε παροχή περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, εφόσον γίνεται οικειοθελώς και όχι σε εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης έναντι του δεχομένου την παροχή. Εξάλλου, η απόδειξη της παραχώρησης χωρίς αντάλλαγμα, για την οποία δεν καταρτίστηκε έγγραφο, βαρύνει τη βεβαιούσα τον φόρο φορολογική αρχή

■ ΣτΕ 2341/2017 Εύλογος χρόνος ολοκλήρωσης φορολογικού ελέγχου

■ C-159/17Οδηγία 2006/112/ΕΚ – Διαγραφή από το μητρώο ΦΠΑ – Υποχρέωση καταβολής του εισπραχθέντος ΦΠΑ κατά την περίοδο που ίσχυε η διαγραφή από το μητρώο ΦΠΑ – Μη αναγνώριση του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ για τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου

■ Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τις μεταφορές - Αλλαγές σε ταξί, ΚΤΕΛ, ΚΤΕΟ, φορτηγά ΙΧ κ.ά.

¤

ΧΙII. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

■ Απόσήμερα Δευτέρα, 12 Μαρτίου οι αιτήσεις στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» - Σε λειτουργία η πλατφόρμα [ δείτε και Ερωτήσεις-απαντήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ» ]

■ Εξετάζεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο για τα παρακρατηθέντα ποσά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων

■ Γ. Πιτσιλής: «Η ηλεκτρονική τιμολόγηση πρέπει να συνδυαστεί και με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων»

■ Ισχνές οι εισπράξεις από τις λίστες και τα εμβάσματα

■ Πάνω από 70.000 πολίτες έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων

ΧIV. Μικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας

Ο φίλος Κωστής Νιφορόπουλος μας ταξίδεψε πάλι πίσω στο χρόνο μέσα από τη στήλη του κόμβου «μικρά κατάστιχα». Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο με θέμαΤο «Πολεμόσημο» ( 1941 ) – Ένα προαιρετικό «τέλος».

¤

ΧV. Επίλογος

Άκου να δεις τι έπαθα χθες αφού ολοκλήρωσα τη σύνταξη του «σχολίου της Δευτέρας». Δεν ξέρω τι με έπιασε και σκέφτηκα να καταγράψω σε ένα κομμάτι χαρτιού τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός λογιστή-φοροτεχνικού. Πήρα λοιπόν μια κόλλα αναφοράς κι έγραψα με το μολύβι πάνω πάνω στην αρχή, τη λέξη «Δικαιώματα» και στην πίσω σελίδα του χαρτιού τη φράση «Υποχρεώσεις και κυρώσεις». Είπα να αρχίσω από τα δικαιώματα, τα νόμιμα δηλαδή και κατοχυρωμένα δικαιώματα. Γράφω κάτι, όμως το σβήνω αμέσως με μια μονοκονδυλιά. Δεν ήμουν σίγουρος αν ήταν ορθά αυτά που ξεκίνησα να γράφω. Ξαναγράφω δυο αράδες, αλλά και πάλι μουτζούρωσα τις σκέψεις μου τόσο πολύ που κόντεψε να τρυπήσει το λευκό χαρτί. Σκέφτηκα να γυρίσω σελίδα και να γράψω πρώτα τις υποχρεώσεις και τις κυρώσεις που έχουμε ως επαγγελματίες. Λέω μέσα μου, ας γράψω πρώτα τις υποχρεώσεις και γυρίζω μετά πάλι στην πρώτη σελίδα για να καθαρογράψω με ηρεμία τα δικαιώματα. Ένιωσα όπως τότε στο σχολείο που γράφαμε πρόχειρα διαγωνίσματα, ξεκινούσαμε από αυτά που ξέραμε πολύ καλά κι αφήναμε τα υπόλοιπα για το τέλος. Γράφω, γράφω, κοντεύει να γεμίσει η σελίδα. Φτάνω στην τελευταία γραμμή και δεν είχα τελειώσει ακόμη. Τότε θόλωσα κι άφησα κάτω το μολύβι. Κοιτούσα ασκαρδαμυκτί για δυο λεπτά περίπου τη σελίδα με τις υποχρεώσεις κι έπειτα γύρισα πάλι την κόλλα του χαρτιού. Η πρώτη σελίδα έμεινε έτσι μουτζουρωμένη, με μεγάλα μαύρα σημάδια χωρίς τίποτα για να διαβάσει κάποιος. Με μια νευρική κίνηση τσαλάκωσα το χαρτί και το πέταξα στο καλάθι των αχρήστων που ήταν κάτω από το γραφείο. Όμως, κι έτσι τσαλακωμένο όπως ήταν ξεχώριζε η μουτζουρωμένη πρώτη σελίδα, που δεν είχε καν δικαιώματα! Ταίριαζε το τσαλακωμένο αυτό χαρτί με την τσαλακωμένη επαγγελματική κι ανθρώπινη αξιοπρέπειά μου.

Άραγε για πόσο καιρό ακόμη θα είμαστε κομπάρσοι στο θεατρικό σανίδι του επαγγέλματός μας; Έφτασε η ώρα να γίνουν επιτέλους ριζικές αλλαγές, με προτάσεις που θα κάνουμε εμείς, με κινήσεις και διαδικασίεςπου θα απαιτήσουμε εμείς, με αλλαγές που θα αξιώσουμε άμεσα, με συμμετοχή σε όλες τις δράσεις. Πρέπει να γίνουμε πλέον εμείς οι πρωταγωνιστές και να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του «κομπάρσου» που συχνά μας διακατέχει. Δεν μπορεί, δεν πρέπει να συνεχίζεται έτσι αυτή η κατάσταση. Να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε οι πολλές και διαφορετικές φωνές να γίνουν μία ενιαία και δυνατή φωνή που δεν θα χάνεται στους διαδρόμους των υπουργείων, αλλά θα φτάνει καθάρια στα αυτιά των υπευθύνων. Μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε το τοπίο στο επάγγελμά μας. Ξέρω, ακούγεται ρομαντικό και ίσως γραφικό, όμως αυτή η λύση είναι μονόδρομος. Αλλιώς, θα παραπονούμαστε μονίμως, θα μεμψιμοιρούμε, κανείς δεν θα μας λαμβάνει σοβαρά υπόψη κι έπειτα θα σκύβουμε το κεφάλι μας υποτακτικά σε κάθε ράπισμα ή απαίτηση των ιθυνόντων. Ας διαλέξουμε το ρόλο που μας ταιριάζει...

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους...



__________________

[1] Από το ποίημα «Το κορμί και το σαράκι» του Ντίνου Χριστιανόπουλου (σ.σ. το πραγματικό όνομά του είναι Κωνσταντίνος Δημητριάδης).

Keywords
ορος, δικαιωματα, το φως, εν λόγω, γυμνες, σθεναρά, μνήμη, φως, διευκρινίσεις, οσδε, οπεκεπε, γνώμονα, ηλεκτρονική, νεότερα, εφκα, νέα, οφειλή, ΕΤΕΑΕΠ, οαεδ, εοπυυ, οαεε, εταα, ελλαδα, κας, οεε, απογραφη, βεβαίωση, σωρηδόν, καιρος, ΦΠΑ, ταξι, κτελ, κτεο, ειδήσεις, θεατρο, συμμετοχή, λύση, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αυξηση φπα, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, απογραφη 2011, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, νεος παπας, ρυθμιση οφειλων, επιδοτησεις, μνήμη, ηλεκτρονική, το θεμα, εθνικη, εταα, ημερησια, θεμα, κτεο, ληθη, μμε, οεε, ονειρα, οπεκεπε, οσδε, πνευμονια, τσμεδε, υπευθυνη δηλωση, φως, ωρα, αγαπη, αρθρα, αρθρο, αιτησεις, αξιοπρεπεια, αποζημιωση, απωλεια, ατμοσφαιρα, αυτια, αφορμη, βεβαίωση, βγαινει, βουνα, βρισκεις, βροχη, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, δακρυα, δασος, δεντρα, δευτερα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, δικη, δρομος, δρωμενα, δοθηκε, εγινε, εγγραφο, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, ελλειψη, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, ενημερωση, εν λόγω, εντυπα, εξοδα, εποχη, ετη, ετος, εφαρμογες, ζωης, ιδια, υπηρεσιες, υποθεση, ηρεμια, ισχυει, κας, κινηση, λειτουργια, λεπτομερειες, λύση, λογια, λογο, ματια, μισος, μικρο, μνεια, μπορεις, μπορειτε, νεότερα, νοημα, παντα, ποιημα, ονομα, ορια, ουσιαστικα, παρουσιαση, πεδιο, προβληματα, προγραμματα, πρωταγωνιστες, ψυχη, ρυθμιση, ρολο, σιγουρος, συγκεκριμενα, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, συνταξη, σθεναρά, συμμετοχή, σημαδια, σκεψεις, στιγμα, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, σωρηδόν, το φως, τρια, φυσημα, φτανει, φυλλα, φυσικο, φορολογικη, φορολογια, φωνη, φορα, φορτηγα, χρονος, κωνσταντινος, οφειλή, αγορες, δικαιωμα, δωσεις, εφαρμογη, ερωτησεις, κομματι, κωνσταντινου, λεξεις, λευκο, μπροστα, οπως τοτε, θεματα
Τυχαία Θέματα