Το δικαστήριο της ΕΕ απορρίπτει την αίτηση των ΗΠΑ να παρέμβουν στην υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple



Το δικαστήριο της ΕΕ απορρίπτει την αίτηση των ΗΠΑ να παρέμβουν στην υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 15 Δεκεμβρίου, απέρριψε την αίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρέμβει στην υπόθεση της κρατικής ενίσχυσης της Apple, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ
δεν έχουν επαρκές ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της υπόθεσης βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η υπόθεση της Apple, η οποία αφορά τις ιρλανδικές θυγατρικές εταιρείες Apple Sales International και Apple Operations Europe, έχει ως στόχο την ακύρωση μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 30ής Αυγούστου 2016 η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία χορήγησε κρατικές ενισχύσεις στις θυγατρικές της Apple μέσω υπερβολικά γενναιόδωρων αποφάσεων οι οποίες εκδόθηκαν στο διάστημα 1991 έως και το 2007. Η απόφαση οδήγησε σε πρόσθετους φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ (15,3 δισ. δολ.) που οφείλονται από την Apple στην Ιρλανδία.

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις Αμερικάνικες αρχές να παρέμβουν στην δίκη επειδή θεωρούν ότι με την απόφαση θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα των ΗΠΑ και επειδή η απόφαση θα μπορούσε να βλάψει τις διαπραγματεύσεις διμερών φορολογικών συνθηκών με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν επίσης ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Δικαστήριο στην κατανόηση του αμερικανικού φορολογικού νόμου.

Ωστόσο, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένα από τα επιχειρήματα αυτά δεν αρκεί για να αποδειχθεί, βάσει του δικαίου της ΕΕ, ότι οι ΗΠΑ επηρεάζονται άμεσα από την προσβαλλόμενη απόφαση.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι ΗΠΑ δεν απέδειξαν ότι τα φορολογικά τους έσοδα θα μειωθούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα