Ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις: Επικαιροποίηση με το νέο επιτόκιο 3%



Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Το παρόν άρθρο είναι προσβάσιμο μόνο από τους συνδρομητές του κόμβου, αποτελεί αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύεται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο αναπαραγωγή του, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά.

■ Σύντομο ιστορικό

Όπως είναι γνωστό, με την αντικατάσταση της παραγράφου
1 του άρθρου 10 του ν.4611/2019, η βασική οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση του ν.4611/2019, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 έως 6 αυτού, κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, επιβαρύνεται από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση, με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον τριών (3) εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογιζόμενο.

Με την ως άνω αναφερόμενη διάταξη εισήχθη μείωση του προβλεπομένου στο ν.4611/2019 τόκου κατά δύο (2) εκατοστιαίες μονάδες (σ.σ. αρχικά ήταν 5%). Η διάταξη αυτή είχε άμεση εφαρμογή στις αιτήσεις υπαγωγής σε ρύθμιση του ν.4611/2019 από την 9η Αυγούστου 2019, καθώς και στις υπάρχουσες την ημέρα εκείνη ρυθμίσεις για τις οποίες οι οφειλέτες είχαν επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των δόσεών τους. Όμως, για όλες τις ενεργές ρυθμίσεις μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ανεξόφλητες δόσεις σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί θα αναπροσαρμοζόταν αυτόματα και σταδιακά, χωρίς να απαιτούνται ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών.

■ Οι τελευταίες εξελίξεις
Τις τελευταίες μέρες έχουν ολοκληρωθεί κεντρικά οι απαραίτητες ενέργειες και πλέον έχουν αναπροσαρμοστεί οι δόσεις βάσει του νέου επιτοκίου. Ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι έχουν ήδη εντοπίσει την εν λόγω αλλαγή, ωστόσο επειδή θεωρούμε πως εξαιτίας του πλήθους των τρεχουσών υποχρεώσεων οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν ενημερωθεί καταλλήλως, θέλουμε για το λόγο αυτό να αναδείξουμε τα τελευταία νέα.

Μέσα στην ηλεκτρονική καρτέλα των οφειλετών που είχαν ενεργή ρύθμιση πριν τις 9.8.2019 οι ενδιαφερόμενοι θα δουν (ενδεικτικά) την παρακάτω εικόνα:

Από την παραπάνω εικόνα διαπιστώνουμε πως υπάρχει μία ρύθμιση που έχει καταστεί ανενεργή και μία που είναι ενεργή. Στην ενεργή ρύθμιση που είναι πλέον και η τρέχουσα —έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά και την αλλαγή του επιτοκίου— βλέπουμε πως έχει μειωθεί το συνολικό ποσό των τόκων ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθμός των συνολικών δόσεων (σ.σ. εν προκειμένω από 100 σε 116 δόσεις).

Στην πιο κάτω εικόνα βλέπετε χαρακτηριστικά πως από τα 95,34 ευρώ της δόσης που είχε καθοριστεί με την αρχική ρύθμιση, μετά την τροποποίηση του επιτοκίου και τη μείωση του συνολικού ποσού οφειλής το ποσό έπεσε στα 72,72 ευρώ (από τη δόση του μηνός Δεκεμβρίου 2019 και μετά).

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερωθούν για τα νέα ποσά των δόσεων που πληρώνονται φυσικά με την ίδια ταυτότητα οφειλέτη Κ.Ε.Α.Ο.

■ Απώλεια ρύθμισης

Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι η ρύθμιση απόλλυται, εάν:
α) Δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο (2) δόσεις της ρύθμισης.

β) Δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019. Ειδικά επί μη μισθωτών ασφαλισμένων, ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης, σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 61501/3398/30.12.2016 (Β΄ 4330) και 61502/3399/30.12.2016 (Β΄ 4330) υπουργικές αποφάσεις, και βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ.

γ) Δεν καταβληθούν εντός τριών (3) μηνών από την άρση της αναστολής ή της αμφισβήτησης, οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης, δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου, ή αμφισβητούνταν με την άσκηση προσφυγής ή ένδικου βοηθήματος ή μέσου και δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση του παρόντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 4611/2019.

δ) Δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης, κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του ν. 4611/2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα