Ρωτώντας την Πυθία για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Βράδυ Πέμπτης, η ώρα ήταν περασμένες δέκα. Οι αντλίες στο Εθνικό Τυπογραφείο δούλευαν ακόμη, «ντούπου-ντούπου» που έλεγε και ο Μάκης Καρασίνης (ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είχε υποδυθεί το σχετικό ρόλο στην ταινία ο «φαντασμένος»). Και ναι λοιπόν, δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. μια Κ.Υ.Α. αριθμ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017, σχετικά με τη δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών στην Α.Α.Δ.Ε. Η νέα

απόφαση τροποποίησε την περίφημηΚ.Υ.Α. αριθμ. 45231/2017 Ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α΄ 240).

Από την πρώτη ανάγνωση οι απορίες πλημμύρισαν το μυαλό μου. Καθώς διάβαζα ξανά και ξανά την απόφαση, ομολογουμένως μειώθηκαν αρκετά, όμως παρέμεναν ακόμη άλυτα στο μυαλό μου κάποια θέματα. Το πρωί διαπίστωσα ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν τους ίδιους προβληματισμούς με τους δικούς μου. Αναρωτήθηκα μήπως φταίμε εμείς που δεν διαβάζουμε σωστά την απόφαση ή μήπως ανήκει κι αυτή η απόφαση σε κείνες που όσο τις διαβάζεις τόσο περισσότερο φτάνεις σε αδιέξοδο!

Πριν από λίγο κοινοποιήθηκε κι ένα δελτίο τύπου από το γραφείο τύπου του Υπ. Οικ. που αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, απλά επανέλαβε κάποια σημεία της απόφασης (Δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού).

Δεν χρειαζόταν και πολλή σκέψη για το τι έπρεπε να κάνω. Μόνο ένα άτομο θα μπορούσε να συνδράμει σε τούτη εδώ τη δύσκολη στιγμή. Με τη βοήθεια της Πυθίας λοιπόν σας παρουσιάζω 12 ερωτήσεις-απαντήσεις για τον επαγγελματικό λογαριασμό και τη δήλωσή του στην Α.Α.Δ.Ε. Η αλήθεια είναι όμως ότι ούτε και η Πυθία ήξερε να απαντήσει σε κάποιες —ξέρετε άρχισε τα ήξεις αφήξεις— οπότε σας μεταφέρω ότι μου ζήτησε εκτός των άλλων και την επιείκειά σας για την ορθότητα των απαντήσεων (σ.σ. σύντομα ετοιμάζεται και νέα λίστα ερωτήσεων).

Δείτε το αρχείο ή κατεβάστε το από εδώ

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.


Keywords
Τυχαία Θέματα