Οι Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για το ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την φοροδιαφυγή και το ΔΠΧΑ9



Τα αποτελέσματα της διάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στο χθεσινό ECOFIN

Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων.

Οι Υπουργοί συζήτησαν βελτιωμένους κανόνες ΦΠΑ για να διευκολύνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις αποσκοπούν στο να καταστήσουν ευκολότερη την ηλεκτρονική

αγορά και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών. Αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την «ψηφιακή ενιαία αγορά». Στόχος είναι επίσης να βελτιωθεί η είσπραξη του ΦΠΑ στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η προεδρία επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του 2017.

"Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για την προσαρμογή του συστήματος ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή", δήλωσε ο Toomas Tõniste, Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου. "Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα".

Οι Υπουργοί συζήτησαν προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας και την ενθάρρυνση της ολοκλήρωσης της κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη

Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις νέες προκλήσεις. Και οι αλλαγές στις εποπτικές σχέσεις με τρίτες χώρες θα εξασφαλίσουν καλύτερη διαχείριση όλων των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι μεταρρυθμίσεις τροφοδοτούν το σχέδιο της ΕΕ να εξασφαλίσει μια ένωση κεφαλαιαγορών μέχρι τα τέλη του 2019, για την οποία οι υπουργοί εξέφρασαν εκ νέου ισχυρή υποστήριξη. Οι εθνικοί εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν τις εργασίες σχετικά με τις προτάσεις, ξεκινώντας με στοχοθετημένες τροπολογίες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο σημερινό σύστημα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του σχετικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή βελτίωση των εκτιμώμενων επιπέδων σφαλμάτων στις πληρωμές.

Με βάση την έκθεση, θα αποφασιστεί εάν θα χορηγηθεί απαλλαγή στην Επιτροπή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης συμπεράσματα σχετικά με την πορεία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης τελωνειακών συστημάτων πληροφορικής.

Παρατηρήσεις του αντιπροέδρου Dombrovskis στη διάσκεψη τύπου του ECOFIN

Σας ευχαριστώ, Toomas.

Πρώτον, επιτρέψτε μου να επαναλάβω την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εντολής, έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις. Μαζί, μπορούν να αλλάξουν την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων. Πολλές από αυτές τις προτάσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Ορισμένα όμως εξακολουθούν να εκκρεμούν, εν αναμονή της συμφωνίας των κρατών μελών. Ελπίζουμε ότι οι διαρροές του Paradise θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας νέας πολιτικής δυναμικής για την επίτευξη της ομοφωνίας που απαιτείται για μια συμφωνία.

Για παράδειγμα, καλούμε τα κράτη μέλη να προωθήσουν την πρόταση του Ιουνίου για μέτρα διαφάνειας για τους λεγόμενους «ενδιάμεσους» φόρους. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζουν οι φορολογούμενοι και οι φορολογικοί σύμβουλοι - ή οι μεσάζοντες - στη φοροδιαφυγή και τις επιθετικές στρατηγικές φορολογικού σχεδιασμού παγκοσμίως.

Οι πρόσφατες αναφορές δείχνουν πώς μπορεί να καταστρατηγηθεί η νομοθεσία της ΕΕ από έξυπνα συστήματα και δομές που δημιουργούνται από συμβούλους για να αποφευχθεί η καταβολή π.χ. ΦΠΑ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε ότι οι εθνικές αρχές πρέπει να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με ενδεχομένως επιθετικά συστήματα φορολογικού σχεδιασμού πριν από την εφαρμογή τους.

Η άποψή μας είναι ότι η συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας για υποβολή εκθέσεων ανά χώρα ανά χώρα θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τη φορολογική διαφάνεια και να δώσει το προβάδισμα στις μεγάλες εταιρείες που υιοθετούν επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.

Λυπούμαστε που οι Υπουργοί δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για το πακέτο ηλεκτρονικού εμπορίου ΦΠΑ σήμερα. Ωστόσο, σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος και ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα μπορέσει να σφραγιστεί στο ECOFIN τον Δεκέμβριο.

Σήμερα συζητήσαμε επίσης τον μαύρο κατάλογο της ΕΕ για τις μη συνεργαζόμενες φορολογικές δικαιοδοσίες. Οι εργασίες στον κατάλογο συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί. Ζητούμε συμφωνία για τον κατάλογο του ECOFIN στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά ζητούμε επίσης τη σύναψη συμφωνίας για τα αντίμετρα εναντίον εκείνων των δικαιοδοσιών που θα καταλήξουν στον κατάλογο. Μόνο τότε αυτή η άσκηση θα είναι αξιόπιστη και ουσιαστική.

***

Σήμερα συζητήσαμε επίσης τις τρέχουσες νομοθετικές εργασίες όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω την εσθονική Προεδρία για τη διαχείρισή της στην επίτευξη επιτυχών πολιτικών συμφωνιών σχετικά με την ιεράρχηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, το ΔΠΧΠ 9 και τα μεγάλα ανοίγματα. Τώρα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτό το θετικό πνεύμα και να εργαστούμε για μια γενική προσέγγιση για το υπόλοιπο της δέσμης των τραπεζών, ιδανικά μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα τραπεζικά συστήματά μας, ο Επίτροπος Jourova και εγώ εξήγησα πώς η οδηγία αναδιάρθρωσης, η οποία στοχεύει στη δεύτερη αλλαγή για βιώσιμες επιχειρήσεις, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην τρέχουσα συγκριτική αξιολόγηση των εθνικών καθεστώτων επιβολής δανείων και αφερεγγυότητας.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τα καθεστώτα αφερεγγυότητας και επιβολής δανείων είναι θεμελιώδη για το γενικό μας σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι υπουργοί οικονομικών υποστήριζαν ευρέως αυτήν την πρωτοβουλία και ελπίζουμε να εγκριθεί ταχέως αυτή η οδηγία από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

***

Σήμερα παρουσιάσαμε στους υπουργούς τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου. Για να επιτύχουμε τον στόχο μας για μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά, χρειαζόμαστε εποπτεία της ΕΕ που να μπορεί να στηρίξει μια τέτοια αγορά. Πρέπει να διασφαλίσουμε την εποπτική σύγκλιση. Χρειαζόμαστε επίσης μια εποπτική αρχιτεκτονική που μπορεί να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις όπως η Brexit ή να αξιοποιήσει ευκαιρίες όπως η ταχεία ανάπτυξη της Fintech.

Η σημερινή συζήτηση έδειξε ευρεία υποστήριξη για την Ένωση Κεφαλαιαγοράς και την ανάγκη εποπτικής σύγκλισης. Αλλά ο διάβολος είναι πάντα στη λεπτομέρεια.

Ορισμένα σημεία τέθηκαν από τους Υπουργούς Οικονομικών. Επομένως, το επόμενο βήμα είναι οι τεχνικές ομάδες να εξετάσουν τις προτάσεις της Επιτροπής τους προσεχείς μήνες.

***

Τέλος, χαιρετίζουμε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές της ΕΕ. Θα εξετάσουμε τώρα τις συστάσεις λεπτομερώς και, όπου χρειάζεται, θα βελτιώσουμε περαιτέρω τη δράση μας.

Συμμεριζόμαστε τον ίδιο στόχο - να εξασφαλίσουμε τακτικές, υψηλής ποιότητας και επίσημες στατιστικές σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ. Είναι απαραίτητες για τη λήψη καλών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αξιόπιστες στατιστικές είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των στατιστικών υπηρεσιών σε κάθε χώρα της ΕΕ έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Ευχαριστώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα