Οι τόκοι υπερημερίας που επιβαρύνονται οι πελάτες, λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης του τιμήματος πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών, υπάγονται σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου 3,60%. - ΣΟΛ ΑΕ



ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΛ α.ε.

Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Ιουνίου - Ιουλίου 2018 της ΣΟΛ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.
www.solae.gr

ΕΡΩΤΗΜΑ

Εταιρεία έχει συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό με πελάτη της για πώληση αγαθών, στο οποίο περιλαμβάνεται όρος ότι σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής της οφειλής, εκ μέρους του πελάτη, πέραν του χρόνου που έχει συμφωνηθεί, θα επιβαρυνθεί

με τόκους υπερημερίας.

Το επιτόκιο υπερημερίας έχει συμφωνηθεί και περιλαμβάνεται στους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού.

Οι τόκοι υπερημερίας θα υπαχθούν σε ΦΠΑ ή αναλογικό τέλος χαρτοσήμου;

ΓΝΩΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής σχετικά με το παραπάνω ερώτημα είναι η εξής:

Στο άρθρο 13 του Κ.Τ.Χ. ορίζονται και τα εξής:

Eις το κατά την παράγραφον 1 του προηγουμένου άρθρου 12 τέλος υπόκεινται:
………………………………………………………………………………………..
«3. Πάσα άλλη απόδειξις διδομένη παρ' οιουδήποτε και δι' οιανδήποτε αιτίαν, εφόσον δεν ανάγεται εις σύμβασιν υποβληθείσαν κατά την κατάρτισιν εις αναλογικόν τέλος, αλλά απορρέει εξ οιασδήποτε άλλης σχέσεως μη υποβληθείσης οπωσδήποτε προηγουμένως εις το αναλογικόν τέλος. Eξαιρούνται αι αποδείξεις, αίτινες κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου υπόκεινται εις ειδικόν τέλος ελαφρότερον».

Στην ΠΟΛ.1099/27.9.2004 αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν. 3091/2002 «Απλουστεύσεις και βελτιώσεις στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 330/24-12-2002), από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης αυτής (24.12.2002) οι τόκοι υπερημερίας λόγω της μη έγκαιρης εξόφλησης του Τιμήματος πώλησης ή αμοιβής παροχής υπηρεσίας που συμφωνήθηκε στους συγκεκριμένους χρόνους και προθεσμίες, δεν συμπεριλαμβάνονται στη φορολογητέα αξία για την επιβολή του Φ.Π.Α Επομένως από την ημερομηνία αυτή, στα σχετικά τιμολόγια που εκδίδονται, δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. (Σχετική η εγκύκλιος 1003624/191/Α0014/ ΠΟΛ.1006/14.1.2003 της 14ης Διεύθυνσης (Φ.Π.Α.).

(…)

Μετά την ανωτέρω ρύθμιση της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν. 3091/2002, οι τόκοι υπερημερίας που απορρέουν από σχέσεις που υπάγονται στο Φ.Π.Α., δεν είναι αντικείμενο του φόρου αυτού. Επομένως αποτελούν αντικείμενο της φορολογίας χαρτοσήμου και για την εξόφληση αυτών επιβάλλεται το τέλος χαρτοσήμου που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Κώδικα Χαρτοσήμου (3% πλέον εισφοράς υπέρ ΟΓΑ 20% επί του χαρτοσήμου), αφού δεν καλύπτονται πλέον από την απαλλακτική διάταξη της παρ. 1β του άρθρου 63 του Κώδικα Φ.Π.Α……..».

Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι οι τόκοι υπερημερίας με τους οποίους επιβαρύνονται οι πελάτες, για την καθυστέρηση της εξόφλησης της οφειλής τους, η οποία έχει προέλθει από την πώληση σε αυτούς αγαθών, υπάγονται σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου 3% (πλέον εισφοράς υπέρ ΟΓΑ 20%).

Νομοθεσία –Νομολογία

ΠΟΛ 1099/2004
Άρθρο 13 παρ.3 του Κ.Τ.Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα