Έρχεται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε ενεργειακές κοινότητες να εφαρμόζουν τον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μικρές ανεμογεννήτριες



Σε απάντηση Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Νικόλαο Νικολόπουλο σχετικά με την με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού μέσω εγκατάσταση συστημάτων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ανέφερε τα εξής:

"Σας γνωρίζουμε ότι με την ΑΠΕΗΛ/Α/ΦΙ/οικ.175067/19-4-2017 υπουργική απόφαση με τίτλο «Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς

με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006, όπως ισχύει», θεσμοθετήθηκε το πλαίσιο εφαρμογής του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών και βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού, για φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, στο ΥΠΕΝ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης νέας ομάδας εργασίας με στόχο τη διεύρυνση του προγράμματος σε άλλες τεχνολογίες εκτός των φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως αιολική ενέργεια (μικρές ανεμογεννήτριες και όχι μόνο), βιοαέρια.
Αξίζει παρόλα αυτά να σημειωθεί, πως το επερχόμενο σχέδιο Νόμου για τις «Ενεργειακές Κοινότητες» που θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή θα επιτρέπει σε Ενεργειακές Κοινότητες να εφαρμόζουν τον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μικρές ανεμογεννήτριες.
Από τα ανωτέρω συνεπάγεται ότι δεν υφίσταται στην παρούσα φάση το θεσμικό πλαίσιο για συστήματα με χρήση αιολικής ενέργειας αλλά δρομολογείται ενώ δεν προβλέπεται σε άμεσο χρόνο η ένταξη τεχνολογιών από θαλάσσιες διακυμάνσεις. Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι η εγκατάσταση και άλλων ώριμων τεχνολογιών, όπως τα ανωτέρω συστήματα, με χρήση ενεργειακού συμψηφισμού θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους."

Με το υπ. αριθμ. πρωτ. 833/7-9-2017 έγγραφο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας επισημάνθηκαν τα εξής:

Το ΚΑΠΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) υπέγραψαν την σχετική Προγραμματική Σύμβαση με σκοπό την συνεργασία των δύο(2) μερών για την προετοιμασία, δημοσιοποίηση και υλοποίηση προγράμματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε δημοτικές εγκαταστάσεις OTA A’ & Β' βαθμού, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού».
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από την εγκατάσταση ενός φ/β συστήματος με χρήση ενεργειακού συμψηφισμού, στην 25ετή διάρκεια της ζωής του και συνυπολογίζοντας το κόστος προμήθειας/εγκατάστασης/εξυπηρέτησης πιθανού δανείου του φ/β σταθμού, μπορεί να υπερβεί το 35%, σε σχέση με την προηγούμενη δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια.
Η εγκατάσταση και άλλων ώριμων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες του τόπου εφαρμογής και το διαθέσιμο ενεργειακό δυναμικό, με χρήση ενεργειακού συμψηφισμού (όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση αιολικών πάρκων) θα μπορούσε να συμβάλλει στην περαιτέρω εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα