ΕΛΕΠΑ: «Άδειες ή bonus - Ποια η διαφορά;»

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 02 923 - 38 35 093, ΦΑΞ 33 06 776 - ΑΘΗΝΑ
Web site: www.elepa.gr. E_ mail: [email protected], [email protected].

ΑΔΕΙΕΣ ή ΜΠΟΝΟΥΣ - ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ;

Συναδέλφισσα
– Συνάδελφε της PWC

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας σχετικά με τις παρανόμως μη χορηγημένες άδειες, καθώς και τον τρόπο αποζημίωσή τους, είχαμε συνάντηση με την εργοδοσία. Θέσαμε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αλλά και με αυτούς των συναδέλφων μας, τα χρήματα που πιστώθηκαν στο λογαριασμό τους δεν αντιστοιχούν στο προβλεπόμενο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ποσό (δηλαδή το ποσό του ημερομισθίου τους για όσες μέρες δεν πήραν άδεια, συν το 100% χωρίς τις κρατήσεις του ΕΦΚΑ), και ζητήσαμε να μάθουμε τι προτίθεται να κάνει για αυτό.

Η απάντηση τους ήταν πως δεν υφίσταται συγκεκριμένο ζήτημα καθώς υπάρχει υπευθυνότητα των ίδιων των εργαζομένων που δεν πήραν τις άδεις που δικαιούταν. Δηλαδή λένε ότι δεν θέλαμε να πάρουμε άδειες για να ξεκουραστούμε, να περάσουμε λίγο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και την οικογένεια μας! Σύμφωνα με το σκεπτικό της εργοδοσίας γίνεται και χάρη που τους πιστώθηκαν κάποια χρήματα στους λογαριασμούς τους. Εμείς όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μας δεν πήρανε τις άδειες τους, όχι γιατί δεν ήθελαν. Δεν τις πήραν είτε γιατί σκέφτηκαν πως πρέπει να «βγει» η δουλειά, πιστεύοντας, σε συνεννόηση με τους προϊστάμενους τους, ότι δεν θα έχουνε κάποιο πρόβλημα σχετικά με την χορήγησή τους, είτε γιατί αποδεδειγμένα τους αρνήθηκαν ή τους ακύρωσαν άδειες για να «βγουν» τα project και οι απογραφές.

Εμείς από την πλευρά μας επιμείναμε στο ότι η εργοδοσία θα πρέπει να επανεξετάσει τους υπολογισμούς της και να καταβάλει το προβλεπόμενο στους εργαζόμενους. Κάτι που δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι ημέρες αδείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι καταβλήθηκαν ως bonus άρα χωρίς την προσαύξηση τους και ως αποτέλεσμα χρεώνονται οι αντίστοιχες κρατήσεις του ΕΦΚΑ. Σαν παράδειγμα να δούμε δυο περιπτώσεις συνάδελφων με μισθό 2.000,00 και 950,00 € δικαιούμενοι και οι δυο 7 μέρες.

Ποσό Μισθοδοσίας

Περίπτωση 1: Υπαιτιότητα του Εργαζομένου (δεν ζήτησε την άδεια)

Περίπτωση 2: Υπαιτιότητα του Εργοδότη (δεν του δόθηκε άδεια)

Τι δόθηκε με μορφή bonus

Διαφορά ποσού που έπρεπε να δοθεί από ποσό που δόθηκε Περίπτωση 1:

Διαφορά ποσού που έπρεπε να δοθεί από ποσό που δόθηκε Περίπτωση 2:

2.000,00

672,00

1.344,00

392,28

279,72

951,72

950,00

319,20

638,40

212,24

106,96

426,16


Συναδέλφισσα-Συνάδελφε,

Η διαφορά είναι μεγάλη! Με τον ένα ή άλλο τρόπο η μη πληρωμή των αδειών ή η πληρωμή τους ως bonus έρχεται ως αποτέλεσμα της κατάπτυστης νέας σύμβασης που αναγκάστηκε η πλειοψηφία των εργαζομένων να υπογράψει κάτω από την πίεση της εργοδοσίας. Από την πρώτη στιγμή η ΕΛΕΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης αργά ή γρήγορα θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζομένους της PwC και σύμφωνα με τα παραπάνω δυστυχώς επαληθεύτηκε.

Οι εργαζόμενοι της PWC δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα με την εργοδοσία. Εμείς θέλουμε μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας και 8ωρη/5ημερη εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, άδειες για να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε και να περνάμε χρόνο με την οικογένεια μας. Από την άλλη μεριά η εργοδοσία θέλει τη μεγιστοποίηση των κερδών της με την ελαχιστοποίηση του εργασιακού κόστους. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως όσο πειθαρχούμε στις εντολές της εργοδοσίας και δεχόμαστε τους όρους που επιβάλει, χωρίς να αντιδράμε οργανωμένα και με μαζικούς όρους, η κατάσταση θα γίνεται ακόμα χειρότερη. Αντίθετα, για τους συναδέλφους που αντέδρασαν συλλογικά, που δεν υπέγραψαν και πάλεψαν για να μην εφαρμοστεί η νέα σύμβαση εργασίας, δεν έχει αλλάξει το ωράριό τους και πληρώθηκαν κανονικά τις ημέρες αδείας τους με την προβλεπόμενη προσαύξηση.

Συναδέλφισσα - Συνάδελφε, η ζωή σου και η πάλη για καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι στο δικό σου χέρι.

Πάλεψε για τις ανάγκες σου κόντρα στην εργοδοτική επίθεση!

Δεν είσαι μόνος/μόνη σου!

Έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες για καλύτερες συνθήκες εργασίας και απολαβές. Η ικανοποίηση των αναγκών μας μπορούν να αναδειχθούν, να απαιτηθούν και να ικανοποιηθούν μόνο μέσω της συλλογικής δράσης.

Μιλήστε με τους συναδέλφους σας, συνεργαστείτε και απαιτείστε! Εμπιστευτείτε το σωματείο που έχει ρόλο στην οργάνωση της πάλης, που μπαίνει μπροστά σε κάθε διένεξη με την εργοδοσία, που διεκδικεί με γνώμονα το δίκιο και τα συμφέροντα μας.

Απαιτούμε
• Να δοθούν όλες οι άδειες στους συνάδελφους. Όσες δεν δοθούν να πληρωθούν στο σύνολο τους σύμφωνα με την νόμιμη προβλεπόμενη προσαύξηση 100%.
• Να πάρει πίσω η εργοδοσία τις κατάπτυστες συμβάσεις εργασίας.
• 8ωρη-5ήμερη εργασία.
• Υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ στην PWC (σύμφωνα με το σχέδιο ΣΣΕ της ΠΟΛ).

Διεκδικούμε

Η υπογραφή ΣΣΕ στον Κλάδο μας με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η απόφαση να προστατεύσεις τα δικαιώματα σου είναι προσωπική σου επιλογή. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί συλλογική οργάνωση και πράξη.

Μην απελπίζεσαι! Απαίτησε! Οργανώσου! Τίποτα δεν θα σου χαριστεί!

Γίνε μέλος της Ε.Λ.Ε.Π.Α!

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα