Δεν υφίσταται ανακρίβεια σε εκδοθείσες ΑΠΥ για λάθος αναγραφή του ΦΠΑ



Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η ΔΕΔ (με την απόφασή Απόφαση 1466/16.2.2017) ή οποία έκανε αποδεκτή την προσφυγή εταιρίας, στην οποία επιβλήθηκε διαδικαστικό πρόστιμο 7.500, ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 λόγω παράβασης των διατάξεων των άρθρων 8, 12 και 13 περ. α' του ν. 4308/2014 (όπως ίσχυαν την περίοδο της παράβασης)

Το ως άνω πρόστιμο προέκυψε κατόπιν διενέργειας μερικού επιτόπιου ελέγχου την 30-8-2015 από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μυκόνου. Από το αποτέλεσμα του διενεργηθέντος ελέγχου προέκυψε ότι η προσφεύγουσα επιχείρηση εξέδωσε ανακριβώς από την

εν χρήσει Φ.Τ.Μ., σε δέκα πέντε (15) περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών (μίσθωσης ομπρελοκαθισμάτων), Αποδείξεις Λιανικών Συναλλαγών συνολικής αξίας 12 ευρώ έκαστης με αναγραφόμενο συντελεστή ΦΠΑ 9 % αντί του ορθού 16%.

Η προσφεύγουσα εταιρεία, ζήτησε την ακύρωση του προστίμου λόγω ανακρίβειας προβάλλοντας τους παρακάτω λόγους:

1. Στον έλεγχο δεν βρέθηκε ουδεμία απόδειξη η οποία να μην έχει εκδοθεί στο 16% ΦΠΑ εκτός από τις ΑΛΣ-εκδοθείσες από την ΦΤΜ που αφορούσαν τις ξαπλώστρες της παραλίας τις οποίες έκοβε η υπάλληλος βεβιασμένα πληκτρολογώντας 9 % αντί 16%.
2. Δεν κατέστη δυνατό να καταργήσουν το συντελεστή ΦΠΑ 9% στη συγκεκριμένη ΦΤΜ λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης του αρμόδιου τεχνικού
για το σκοπό αυτό.
3. Επίκληση της ΠΟΛ.1160/17.7.2015 περί ανεκτικότητας λόγω μη κατάργησης του συντελεστή 9% ΦΠΑ στη ΦΤΜ.
4. Το εισπραχθέν ποσό που αντιστοιχούσε στις αποδείξεις, δήλωσε στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και κατάβαλλε με συντελεστή ΦΠΑ 16%. Συνεπώς καμία ζημία δεν υπέστη το Δημόσιο.
5. Η έκθεση ελέγχου είναι ακυρωτέα. Οι ελεγκτές όφειλαν να πάρουν την έγκριση του Προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ. κατά τη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου.

Η ΔΕΔ με τα ακόλουθα σκεπτικά ακύρωσε το πρόστιμο:

Επειδή σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 12 του ν. 4308/2014 ορίζεται ότι:
«1. Για κάθε πώληση αγαθών ή υπηρεσιών σε ιδιώτες καταναλωτές, μπορεί να εκδίδεται στοιχείο λιανικής πώλησης (απόδειξη λιανικής πώλησης ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών), αντί έκδοσης τιμολογίου του άρθρου 8. Αντίτυπο αυτού του εγγράφου παραδίδεται, αποστέλλεται ή τίθεται στη διάθεση του πελάτη.
2. Το στοιχείο λιανικής πώλησης φέρει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις:
α) Την ημερομηνία έκδοσης.
β) Τον αύξοντα αριθμό για μία ή περισσότερες σειρές στοιχείων λιανικής πώλησης, ο οποίος χαρακτηρίζει το στοιχείο αυτό με μοναδικό τρόπο.
γ) Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), με βάση τον οποίο ο πωλητής
πραγματοποίησε την παράδοση των αγαθών ή την παροχή των υπηρεσιών.
δ) Το πλήρες όνομα και την πλήρη διεύθυνση του πωλητή των αγαθών ή υπηρεσιών.
ε) Το συντελεστή Φ. Π. Α. που εφαρμόζεται και τη μικτή αξία πώλησης που αυτός αφορά.».

Επειδή σύμφωνα με την από 11-2-2016 έκθεση μερικού επιτόπιου ελέγχου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., κατά τον υπό κρίση έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε δέκα πέντε (15) περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έκαστης 12,00€, εκδόθηκαν ανακριβώς οι αντίστοιχες Αποδείξεις Λιανικών Συναλλαγών από την εν χρήσει ΦΤΜ με αρ. μητρώου λόγω αναγραφής συντελεστή ΦΠΑ 9% αντί του ορθού 16%. Επειδή όπως προκύπτει από την ως άνω σχετική έκθεση ελέγχου, η προσφεύγουσα για την παροχή υπηρεσιών (μίσθωσης ομπρελοκαθισμάτων) και την έκδοση Α.Λ.Σ. χρησιμοποιούσε ανέκαθεν την με αρ. μητρώου ΦΤΜ, όπως άλλωστε επικαλείται και με την παρούσα.

Επειδή η παροχή υπηρεσιών (μίσθωσης ομπρελοκαθισμάτων) ουδέποτε υπαγόταν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ αλλά στο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% ο οποίος μειωμένος κατά τριάντα τοις εκατό (30%), κατ' εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν.2859/2000, ανέρχεται στο 16% όπως ίσχυε και με τις προϊσχύουσες διατάξεις και ως εκ τούτου για την ως άνω ΦΤΜ η προσφεύγουσα δεν είχε υποχρέωση προσαρμογής στις νέες διατάξεις, ήτοι αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 16%. Ακολούθως δεν τίθεται θέμα εφαρμογής εν προκειμένω της ΠΟΛ.1160/17.7.2015 περί ανεκτικότητας της φορολογικής αρχής στα προβλήματα προσαρμογής στις νέες διατάξεις και ο σχετικός προβαλλόμενος ισχυρισμός τυγχάνει αβάσιμος.

Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4174/2013, όπως αυτές ίσχυαν πριν την τροποποίησή τους με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 3 του Ν.4337/2015 (ΦΕΚ Α 129/17/10/2015), ορίζεται ότι:
«1. Για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:
α) η) δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων, όπως ορίζονται στο Άρθρο 13 του Κώδικα.
θ) δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς αποδείξεις λιανικής πώλησης ή επαγγελματικά στοιχεία.
2. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καθορίζονται ως εξής:
α) ....β) γ) διακόσια πενήντα (250) ευρώ, για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β', γ',δ', στ' και θ' της παραγράφου 1, με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και 3. Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, τα σύμφωνα με τον Κώδικα πρόστιμα επιβάλλονται στο διπλάσιο και, στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.»
(Σημείωση Taxheaven: H περίπτωση θ' έχει καταργηθεί με την παράγραφο 3α του άρθρου 3 του ν. 4337/2015 από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 17-10-2015, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ιδίου νόμου.)

Επειδή, η ανακρίβεια Α.Π.Υ για την οποία επιβάλλεται πρόστιμο της περίπτωσης 2γ του άρθρου 54 Ν.4174/2013, πρέπει να αφορά στη συνολική αξία της συναλλαγής και όχι στον αναγραφόμενο συντελεστή ΦΠΑ, η ανακριβής είσπραξη και απόδοση του οποίου αφορά παράβαση των διατάξεων του ΦΠΑ για ανακριβή υποβολή περιοδικής δήλωσης

Επειδή, στην Α.Π.Υ που εκδίδεται στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών μίσθωσης ομπρελοκαθισμάτων αναγράφεται η συνολική αξία συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ , ο υπολογισμός του εμπεριεχόμενου ΦΠΑ διενεργείται με εσωτερική υφαίρεση, βάσει του ισχύοντος συντελεστού ΦΠΑ και ανεξάρτητα από τον αναγραφόμενο στην Α.Π.Υ συντελεστή.

Επειδή, η τυχόν απόδοση μειωμένου ΦΠΑ από την προσφεύγουσα αποτελεί αντικείμενου ανεξάρτητου ελέγχου.

Αποφασίζουμε

Την αποδοχή της από 19-10-2016 και με Αρ. πρωτ ενδικοφανούς προσφυγής της εταιρείας « », με ΑΦΜ και την ακύρωση της υπ' αριθ. /3-8-2016 πράξης επιβολής προστίμου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ διαχειριστικής περιόδου 01/01/2015-31/12/2015.
Οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου - καταλογιζόμενο ποσό με βάση την παρούσα απόφαση:
Διαχειριστική περίοδο 01/01/2015-31/12/2015
-Πρόστιμο περί ανακριβούς έκδοσης φορολογικού στοιχείου: 0,00 €
Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στον υπόχρεο.

----

Σημείωση : Η περίπτωση θ' της παραγράφου 1 του άρθρου 54 έχει καταργηθεί, και για την μη έκδοση η την ανακριβή έκδοση στοιχείων από 17.10.2015 και μετά, ισχύουν πλέον οι διατάξεις του άρθρου 58α του ν.4174/2013

Keywords
Τυχαία Θέματα