ΔΕΔ - Μη επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος για δήλωση φιλοξενίας


Μια πρόσφατη απόφαση της Δ.Ε.Δ. έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες άλλες οι οποίες δικαιώνουν τους φορολογούμενους και ακυρώνουν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις Δ.Ο.Υ., για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων με τις οποίες έχουν τροποποιηθεί στοιχεία τα οποία δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα και δεν συνιστούν μεταβολή στην δηλούμενη φορολογητέα ύλη, ούτε δήλωση νέας φορολογητέας ύλης, ούτε τροποποίηση ή συμπλήρωση ουσιαστικών στοιχείων της δήλωσης.

Ιστορικό

Με την υπ' αριθμ. .. /14-02-2018 απόφαση επιβολής προστίμου άρθρου 54 του ν.4174/2013 του Προϊσταμένου

της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος πρόστιμο για το φορολογικό έτος 2015 ποσού 100,00 ευρώ. Το ως άνω ποσό αφορά πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015, καθώς από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τη Δ.Ο.Υ. Κορίνθου διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων την 20/09/2016 υπέβαλε εκπρόθεσμα μέσω taxisnet την υπ' αριθμ τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρο 67 παρ. 3 του ν.4172/2013, γεγονός το οποίο επισύρει τις κυρώσεις του άρθρου 54 του ν. 4174/2013.

Ο προσφεύγων υπέβαλε ενδικοφανή προσφυγή με την οποία ζήτησε τη διαγραφή του προστίμου

Η Δ.Ε.Δ. δικαίωσε το φορολογούμενο και διέγραψε το πρόστιμο.

......
Επειδή ο προσφεύγων υπέβαλε την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 εμπρόθεσμα, από την οποία δεν προέκυψε φόρος για καταβολή. Στη συνέχεια υπέβαλε μεν εκπρόθεσμα στις 20/09/2016 τη με αριθμ.... /2016 1η τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, σε αυτήν ωστόσο δεν περιλαμβάνεται φορολογητέα ύλη καθόσον δηλώθηκε μόνο ότι για .............. ο προσφεύγων κατοικούσε ως φιλοξενούμενος στον ............ Η παραπάνω τροποποιητική δήλωση δε μετέβαλε τη δηλούμενη φορολογητέα ύλη και ως εκ τούτου εκδόθηκε η υπ' αριθμ ./2016 πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου με μηδενικό ποσό.

Επειδή, στην υπό κρίση περίπτωση, δεν πρόκειται για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με την έννοια της επαύξησης ή μείωσης της φορολογικής υποχρέωσης του προσφεύγοντος, καθώς ο προσφεύγων προέβη στην τροποποιητική δήλωση προκειμένου να διορθώσει το στοιχείο της κατοικίας στην αρχική του δήλωση, χωρίς να έχει παραβεί κάποια φορολογική διάταξη. Η εν λόγω τροποποιητική δήλωση υποβλήθηκε μεν εκπρόθεσμα ωστόσο σε αυτή δεν περιλαμβάνεται φορολογητέα ύλη, καθόσον δηλώθηκε μόνο η φιλοξενία, γεγονός που δεν παράγει τεκμαρτό εισόδημα ή δαπάνη για τον προσφεύγοντα και δεν αποτελεί φορολογητέα ύλη. Κατά συνέπεια θεωρείται ότι συμπληρώθηκε ένα πληροφοριακό στοιχείο, το οποίο για λόγους χρηστής διοίκησης δε δύναται να παράξει κυρώσεις.

Αποφασίζουμε

Την αποδοχή της με ημερομηνία κατάθεσης 18/04/2018 και με αριθμό πρωτοκόλλου.......

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου
Keywords
Τυχαία Θέματα