Αντί σχολίου ανασκόπηση εβδομάδας 18 Δεκεμβρίου 22 Δεκεμβρίου



Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.

Αντί σχολίου, όπως συνηθίζουμε τις ημέρες των εορτών σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδας που δεν ήταν και λίγα. Τα περισσότερα μάλιστα ήταν αρκετά σημαντικά όπως θα διαπιστώσετε στην συνέχεια.

Παραφράζοντας, η καλή εβδομάδα, από την Δευτέρα Φαίνεται. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε με την δημοσιοποίηση της απόφασης του Σ.τ.Ε. σύμφωνα με την οποία ακυρώνονται όλες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες. Έτσι απλά με μία απόφαση ακυρώθηκαν περίπου 165.000 δηλώσει πόθεν έσχες.

Κάτι άλλο άξιο αναφοράς δεν κοινοποιήθηκε την Δευτέρα και

έτσι πιστέψαμε ότι θα περάσουμε μια ήσυχη εβδομάδα. Δυστυχώς όμως ήρθε η επόμενη ημέρα να μας θυμίσει ότι σε αυτή τη χώρα, ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα μόνο στα παιδιά, ενώ στους μεγάλους φέρνει νομοσχέδια και αποφάσεις (ενίοτε και μερίσματα).

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου λοιπόν, δημοσιεύθηκε η απόφαση για το επίδομα 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ετών . [Κ.Υ.Α. αριθμ. 60092/1013/2017].
Μέχρι τις 20 του μηνός όσοι πρόλαβαν και έκαναν αίτηση, θα δουν τα 400 ευρώ στις 31.12.2017 στον λογαριασμό τους.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών χαρούμενος για το επίδομα αυτό, ανακοίνωσε στη βουλή την μείωση του ΦΠΑ για τους οίκους ευγηρίας, τις μονάδες φροντίδας κ.λπ..

Την ίδια ώρα με δελτίο τύπου του υπουργού Οικονομικών μάθαμε ότι παραμένει ως έχει ο ΦΠΑ μόνο σε 5 νησιά του Αιγαίου, ενώ θα δοθεί και έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα στα υπόλοιπα.

Ταυτόχρονα νέο Δελτίο Τύπου του ιδίου υπουργείου, μας ενημέρωνε σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ότι όσοι έχουν δεσμευμένους λογαριασμούς θα πρέπει να το πάρουν από το ταμείο των τραπεζών.

Το ΝΣΚ δημοσίευσε τη γνωμοδότησή του σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση Ασφαλίσματος στα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Ενώ το υπουργείο εργασίας πήρε την σκυτάλη και τα σάρωσε όλα....

■ Ξεκίνησε με τις ημερομηνίες ΑΠΔ 2018 - Οι περίοδοι υποβολής για το νέο έτος [Η απόφαση ΕΦΚΑ αριθμ. πρωτ.: Δ.ΕΙΣΦ.Μ./757/1640565/2017 Περίοδοι υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικών περιόδων από 01/2018 έως 12/2018, ΔΧ/2018, ΔΠ/2018 ]

■ Συνέχισε με την εγκύκλιο για την καταβολή του Δωροσήμου Χριστουγέννων 2017 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

■ Έκανε μια στάση με την απόφαση η οποία καθιέρωσε την 26η Δεκεμβρίου ως ημέρα υποχρεωτική αργίας. [Η αποφασούλα - 59635/1063/2017]

Και μας αποτελείωσε με την τροπολογία για τις ασφαλιστικές εισφορές στους τίτλους κτήσης. Όσοι κατάλαβαν πως ακριβώς με το πηλίκο της διαίρεσης θα υπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, να πάνε στη βουλή να το καταθέσουν. Θα γλυτώσουμε μια ακόμη τροποποίηση του νόμου στο άμεσο μέλλον. Κατά τα λοιπά ο ΕΦΚΑ θα παίρνει 26,95% στο καθαρό ποσό (μετά την αφαίρεση του φόρου) επί των τίτλων κτήσης.

Πριν πάμε στην Τετάρτη, παρακαλούμε τη φορολογική διοίκηση να ενημερωθεί δεόντως για το ακόλουθο θέμα: Οι εκθέσεις της Επιτροπής για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και του ΦΠΑ στην ΕΕ.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017.

Έξι ημέρες πριν από την νέα υποχρεωτική αργία της 26ης Δεκεμβρίου έπρεπε να ενημερωθείτε σχετικά με το τι ισχύει για την υποχρεωτική αργία με το Σχόλιο του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας.

Έπρεπε όμως να ενημερωθείτε και για κάτι "λίγες" τροπολογίες που κατέθεσαν οι Βουλευτές μας, σε νομοσχέδια που έχουν σχέση με την ψυχική υγεία των διαστημοπλοίων.

Μια από αυτές αφορά αλλαγές στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος με την αναπροσαρμογή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας

Μία άλλη αφορά την αναστολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα μέχρι 31.12.2018

Μια άλλη ασχολείται με τον επανακαθορισμό του πλαισίου χορήγησης αδείας ίδρυσης φαρμακείου

Ενώ άλλη μία ρυθμίζει το θέμα της αυτεπάγγελτης δίωξης σε όσους προκαλούν σωματικές βλάβες κατά συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Ακολούθησε η ΑΑΔΕ με τις πάντα πολύ ενδιαφέρουσες αποφάσεις της:

■ ΠΟΛ.1205/2017 [Αφορά τη θεώρηση των αποδείξεων λιανικής πώλησης ταξιδιωτών επιβατών κατοίκων μη εγκατεστημένων στην Κοινότητα κατά την έξοδο τους από την χώρα μας με απευθείας μετάβαση τους σε τρίτη χώρα κατά τις ημερομηνίες 19 Οκτωβρίου και 09 Νοεμβρίου του 2017

■ ΠΟΛ.1207/2017 [Με την απόφαση αυτή δίνονται ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις, και την αξίωση επιστροφής φόρου που τυχόν απορρέει από τις δηλώσεις οι οποίες υποβάλλονται δυνάμει της ΠΟΛ.1172/2017 (τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα).]

■ ΠΟΛ.1208/2017 [Με την απόφαση αυτή δίνονται νέες οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τις παραγραφόμενες χρήσεις ]

Εν συνεχεία το Υπ.Ναυτιλίας με δελτίο τύπου μας ενημέρωσε σχετικά με τα νησιά τα οποία θα διατηρήσουν μέχρι τις 31.6.2018 τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και με το νέο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ το οποίο θα χορηγηθεί στα υπόλοιπα 27 νησιά τα οποία από 1.1.2018 θα καταργήσουν τον μειωμένο συντελεστή.

Ακολούθως δημοσιεύθηκε η απόφαση 2/92119/2017 με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής, καθώς και λοιπά κριτήρια για την εφάπαξ καταβολή ειδικού πρόσθετου κοινωνικού μερίσματος έτους 2017 σε μόνιμους κατοίκους νησιωτικών περιοχών.

Δημοσιεύθηκε επίσης στο ΦΕΚ η απόφαση 59450/1062/2017 του Υπουργείου Εργασίας η οποία καθορίζει τα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης, των εργαζόμενων σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, για το Α΄ ημερολογιακό εξάμηνο 2018.

Και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε και η δεύτερη προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού νόμου.

Στη συνέχεια το υπ. Περιβάλλοντος μας ενημέρωσε ότι θα δημοσιευθεί σύντομα στο ΦΕΚ το πρόγραμμα επιχορήγησης, 4,7 εκατ. ευρώ, για την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης πετρελαίου με σύστημα φυσικού αερίου, σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, της Περιφέρειας Αττικής

Ενώ η ΓΣΕΕ η οποία στέκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, δημοσιοποίησε τον τρόπο αμοιβής των εορτών (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς).

Η ένωση Ελληνικών τραπεζών με ανακοίνωσή της μας ενημέρωσε επίσης ότι από 3/1/2018 θα είναι υποχρεωτικός ο αναγνωριστικός κωδικός νομικής οντότητας Legal Entity Identifier για συναλλαγές σε χρηματοπιστωτικά μέσα.

Και το κερασάκι στην "τούρτα" της ημέρας, το έβαλε το Υπ. Ανάπτυξης με την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του ν. 3190/1955 περί εταιρειών περιορισμένης ευθύνης. Το νομοσχέδιο μπορείτε να το δείτε και εδώ.


Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, ο κόμβος δημοσιοποίησε δύο σημαντικές αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου:

■ Πολίτης της Ένωσης ο οποίος, μετά από διάστημα άνω του ενός έτους, έπαυσε να ασκεί ανεξάρτητη δραστηριότητα σε άλλο κράτος μέλος λόγω έλλειψης πελατείας οφειλομένης σε λόγους ανεξάρτητους από τη βούλησή του διατηρεί την ιδιότητα του μη μισθωτού και, συνακόλουθα, δικαίωμα διαμονής στο κράτος μέλος αυτό.

■ Στον τομέα των οδικών μεταφορών, οι οδηγοί δεν μπορούν να λαμβάνουν μέσα στο όχημά τους την κανονική περίοδο εβδομαδιαίας αναπαύσεως που δικαιούνται

Και μία του Αρείου Πάγου : ΑΠ 1237/2017 Πότε η οικειοθελής παροχή προς τον εργαζόμενο έχουν χαρακτήρα μισθού.

Ακολούθησε η ΑΑΔΕ με μερικές ακόμη εγκυκλίους:

■ Η πρώτη αφορά σημαντικές διευκρινίσεις για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας ετών 2017 και επόμενων [Η απόφαση : ΠΟΛ.1210/2017]

■ Η δεύτερη ξεκαθαρίζει ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν τα τέλη χαρτοσήμου στα προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα του ΚΦΔ [Η απόφαση : ΔΕΛ Γ 1189816 ΕΞ 2017]

■ Η τρίτη εγκύκλιος μας ενημερώνει ότι οι συνήθεις (απλές) λογιστικές διαφορές δεν συνιστούν φοροδιαφυγή για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς [Η απόφαση : ΠΟΛ.1209/2017]

■ Και η τέταρτη αφορά την διόρθωση της ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 158908 ΕΞ 2017 σχετικά με την προτεριοποίηση των ελέγχων της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, στο ίδιο πλαίσιο με την ΠΟΛ.1208/2017. [Η απόφαση : ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 1189961 ΕΞ 2017]

Εκτός από εγκυκλίους όμως η ΑΑΔΕ θέλει να μας βάλει και στο πνεύμα των Χριστουγέννων. 'Έτσι μα δελτίο τύπου έκανε γνωστή την ημερομηνίας της τελευταίας Λοταρίας (υπερπαραγωγή) του έτους :Λοταρία: 10.000 τυχεροί στις κληρώσεις της παραμονής των Χριστουγέννων [Καλή τύχη σε όλους]

Το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου (και για πολλοστή φορά φέτος) προσπάθησε να αμυνθεί σε ότι αφορά τη νομοθετική διάταξη για τα φορολογικά πρόστιμα.

Ενώ οι βουλευτές μας κατέθεταν, ακάθεκτοι νέες τροπολογίες. Η σημαντικότερηαφορά τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά - Μείωση για τους οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με την τροπολογία μειωμένος στα νησιά παραμένει στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Η Πέμπτη μας άφησε και με μερικά εργατοασφαλιστικά θέματα:

- Εντός των ημερών η απόφαση των 120 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές

- Τρία νέα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης ανακοίνωσε η Ε. Αχτσιόγλου

- Ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων Ε5, Ε6 και Ε7 - Εγκύκλιος ΟΑΕΔ [Η απόφασηΑριθμ. πρωτ. οικ.:2/92306/ΔΕΠ/2017]

Ενώ τέλος έγινε γνωστό ότι τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για το πρόσθετο κοινωνικό μέρισμα νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου - Μέχρι 27/12 οι αιτήσεις

Την Παρασκευή συνεχίστηκε ο χορός των εγκυκλίων από την ΑΑΔΕ :

■ ΠΟΛ.1213/2017 [Δεν υφίσταται διάκριση των οχημάτων τα οποία δύνανται να τεθούν σε ακινησία στη Δ.Ο.Υ.
Σημειώνεται ότι λόγοι αναγκαστικής ακινησίας, είναι η κλοπή ή υπεξαίρεση οχήματος, καθώς και η ανωτέρα βία, όπως στην περίπτωση της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης, το οποίο έγινε δεκτό με την ΠΟΛ.1133/25.6.2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά και την ΠΟΛ.1147/3.7.2015.]

■ ΠΟΛ.1212/2017 Θέση σε φορολογική ακινησία επιβατικού οχήματος αποβιώσαντος προσώπου [Εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος προσώπου στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ., οποιοδήποτε πρόσωπο έχει την κατοχή του οχήματος δηλαδή έχει τη φυσική εξουσία επί αυτού, ανεξάρτητα αν το ίδιο πρόσωπο έχει και την κυριότητα αυτού, μπορεί να υποβάλει δήλωση ακινησίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του ν. 2367/1953 με ταυτόχρονη κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης περί της κατοχής του οχήματος.]

■ ΠΟΛ.1211/2017 Παροχή οδηγιών για την αναγραφή του επιβαλλόμενου, στη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών, περιβαλλοντικού τέλους επί των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων [Οι απαραίτητες λεπτομέρειες για την αναγραφή της αξίας του τέλους στα παραστατικά πωλήσεων ]

Για το ίδιο θέμα δείτε και την σχετική επισήμανση του συναδέλφου Ανδρέα Γ. Πετρίδη: «Περιβαλλοντικό τέλος» στις πλαστικές σακούλες - Λογιστικά και μηχανογραφικά θέματα

■ Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 1191444 ΕΞ 2017 Φορολογική αντιμετώπιση ληφθέντος ασφαλίσματος στο πλαίσιο προγράμματος εθελούσιας εξόδου


Το υπουργείο Εργασίας περιορίστηκε μόνο στην δημοσίευση των ακόλουθων εγκυκλίων:

■ Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 48/2017 Ένταξη και απεικόνιση της ασφάλισης των Ναυτικών στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση ( ΑΠΔ) κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016

■ Κ.Υ.Α. αριθμ. Φ.11321/οικ.58524/71/2017 Αναπροσαρμογή ποσού και εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) έτους 2018

■ Αριθμ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ.52666/2084/2017 Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 44 του ν.4488/2017 (Α'137) - [Παρένθετη μητρότητα]

Ενώ μας ενημέρωσε για μια ακόμη χρονιά ότι το ΣΕΠΕ θα διενεργήσει στοχευμένους ελέγχους ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Τέλος είχαμε και νέα διευκρίνιση σχετικά με την 26η Δεκεμβρίου από το Δελτίον Εργατικής Νομοθεσίας

Η ημέρα κλείνει με την αναφορά της Δ/ντριας της ΔΗΛΕΔ στη λοταρία: Από αύριο το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναρτώνται οι λαχνοί για τη φορολοταρία

Επισημάνσεις εβδομάδος

Την εβδομάδα αυτή δεν είχαμε κάποια σημαντική επισήμανση, ωστόσο σας θυμίζω μερικές σημαντικές που μπορεί να έχουν διαφύγει της προσοχής σας :

► 19-12-2017 Τα βραβεία του κου Πιτσιλή στους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, η αποδοτικότητα των υπηρεσιών του και η προστασία των φορολογούμενων πολιτών

►(Upd) Τα πάντα για τις αποδείξεις που «χτίζουν το αφορολόγητο»

►Κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για το 2017

►Πάγια ρύθμιση: Δυνατότητα υπαγωγής μη ληξιπρόθεσμων οφειλών

►Κάτοικοι εξωτερικού: Μεταφορά φορολογικής κατοικίας-Τι άλλαξε και τι καταργήθηκε από το 2017-Νέα αίτηση για τις απορριφθείσες αιτήσεις (Μέρος πρώτο)

► Φορολογικές και εργατικές υποχρεώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2017

⥢⥤

Briefing εβδομάδος


►Το briefing της ημέρας - Εισφορές στους τίτλους κτήσης, ΦΠΑ στα νησιά, ΑΠΔ 2018 κ.ά. (19.12.2017)

►Το briefing της ημέρας - «Πόθεν έσχες», σημαντικές τροπολογίες κ.ά. (18.12.2017)

►Το Εορταστικό briefing της ημέρας - Χρόνια πολλά - (22.12.2017)

▣ Επίλογος

Η ομάδα του κόμβου σας εύχεται καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά.


Keywords
επιδομα, βουλη, ΦΠΑ, τραπεζες, νσκ, απδ, εφκα, δεόντως, νέα, ααδε, διευκρινίσεις, φεκ, πετρελαιο, ΓΣΕΕ, Πρωτοχρονιά, ηλεκτρονική, οαεδ, υφίσταται, σεπε, διευκρίνιση, αποδειξεις, Χριστούγεννα, σταση εργασιας, πετρελαιο θερμανσης, δωρο χριστουγεννων, Στην κορυφή του σπιτιού, Κορμός Χριστουγέννων, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, εκτακτο επιδομα, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, τελος ακινητων, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, επιδομα θερμανσης, ογα επιδοματα, χρονια πολλα, δωρο χριστουγεννων αναστολη, δωρο χριστουγεννων οαεδ, βουλευτες, αγιος βασιλης, υπουργειο εργασιας, ηλεκτρονική, το θεμα, αιτηση, ακινητα, δωρα, θανατος, θεμα, νησια, νσκ, πλαισιο, προγραμμα, σεπε, τυχη, υγεια, υπουργειο οικονομικων, φεκ, φυσικη, χορος, ωρα, απδ, αρθρο, αιτησεις, απλα, αφαιρεση, δεόντως, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρίνιση, διευκρινίσεις, διοικηση, δοθει, εγινε, ευρω, εκθεσεις, εβδομαδα, ενημερωθειτε, ενωση ελληνικων τραπεζων, επρεπε, ετσι απλα, ετων, ετος, εφαπαξ, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφίσταται, κλοπη, κομβος, λειτουργια, λεπτομερειες, λερο, μειωση, μπορειτε, ομαδα, παντα, ορια, οχηματων, οχημα, παιδια, παμε, πεμπτη, ποθεν εσχες, προγραμματα, ρυθμιση, συνεχεια, συντομα, τμημα, τρια, τριτη, φυσικα, φορολογικη, φορα, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, χωρα, υπουργειο, κωδικος, οδηγοι, πηλικο, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα