Αδυναμία υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων



Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

Λίγες μόνο μέρες απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τα προβλήματα δυστυχώς παραμένουν. Από χθες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η οριστική υποβολή του εντύπου Ν που αφορά στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες. Πιο συγκεκριμένα, υποβάλλονται χωρίς πρόβλημα τα έντυπα Ε3 και Ε2, όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η οριστική υποβολή του εντύπου Ν.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση σε όλους εμάς τους λογιστές-φοροτεχνικούς
που εν μέσω πλείστων άλλων υποχρεώσεων έχουμε να παλέψουμε και με τα προβλήματα αυτά που κονιορτοποιούν κάθε προσπάθεια προγραμματισμού εκ μέρους μας. Είναι τραγικό να μην μπορείς να οργανώσεις την εργασία σου και να περιμένεις αποσβολωμένος μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή —τόσο τις εργάσιμες ημέρες, όσο και τα Σάββατα ή τις Κυριακές— μέχρι να διορθωθεί το οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα του συστήματος. Και όλα αυτά χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.

Να τονίσουμε ότι, ειδικά φέτος ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας για την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων ήταν πολύ λίγος, αφού όπως είναι γνωστό καθυστέρησε χαρακτηριστικά να τεθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη εφαρμογή. Τελικά αποδεικνύεται ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος, η πλατφόρμα παραπαίει και οπωσδήποτε υπάρχουν ευθύνες.

Πολλοί από μας ήρθαμε και σήμερα στα γραφεία μας ώστε να υποβάλλουμε τις εν λόγω δηλώσεις, όμως τελικά παραμείναμε άπραγοι και με τεντωμένα νεύρα. Η παράταση αν και εφόσον δοθεί μπορεί να αποτελεί μία λύση που θα αποσυμπιέσει την κατάσταση. Όμως, αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι ότι η ζημιά που υφιστάμεθα κάθε χρόνο σε προσωπικό επίπεδο από τις αβελτηρίες των άλλων είναι ανήκεστη. Η καταρράκωση της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας είναι εμφανής, ενώ μια σειρά από ψυχοσωματικά νοσήματα εμφανίζονται στους περισσότερους, απότοκα όλα του άγχους και της πίεσης που δεχόμαστε καθημερινά.

Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους όσοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και ας μας ενημερώσουν άμεσα για το πρόβλημα και κυρίως για το πότε αυτό θα επιλυθεί. Κλείνοντας, να σημειώσω ότι μετά από όλα αυτά η παράταση αποτελεί αδήριτη ανάγκη και πρέπει να ανακοινωθεί πάραυτα και μάλιστα να περιγράφει και τους λόγους για τους οποίους δόθηκε. Δεν μας κάνει ουδείς χάρη. Γιατί έχουμε αποδείξει πως δεν είμαστε επαίτες, αλλά ζητούμε να τηρούνται οι προθεσμίες και κυρίως η ομαλή λειτουργία των υφιστάμενων εφαρμογών ώστε κι εμείς να εργαζόμαστε απρόσκοπτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα