Τον "χαβά" της η "Εγνατία Οδός Α.Ε.": Ετοιμάζεται να επαναδημοπρατήσει...τα διόδια στην Άσπρη Άμμο στην Καβάλα - Στο "σφυρί" ο δρόμος

19:15 19/11/2017 - Πηγή: seleo

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (το 37ο) αναφέρεται στην:

Έγκριση γενόμενης μετάβασης του Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Καλανταρίδη Ηλία και του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής (Καθαριότητας – Περιβάλλοντος - Πρασίνου και Ακτών) κ. Τσουρουκίδη Αναστάσιο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, για τη συμμετοχή τους σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους

της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., στις 16 Νοεμβρίου 2017

Η αλήθεια είναι ότι μετά τα όσα ανέφερε στo Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ("Μέσα στο χρόνο επίσης και αυτό είναι κρίσιμο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, ώστε η Εγνατία να είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίον θα εγκατασταθεί αναλογικό σύστημα διοδίων. Όσο δηλαδή δρόμο διανύεις αναλόγως θα πληρώνεις") αλλά και τα όσα είχε δηλώσει, στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ("Θα έχουμε μια συσκευή στο αυτοκίνητό μας ή μια εφαρμογή στο κινητό, με την οποία θα χρεωνόμαστε για τα χιλιόμετρα που διανύουμε στον αυτοκινητόδρομο. Η συσκευή ή η εφαρμογή θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρούνται τα χρήματα ανάλογα με τα διόδια που έχει κάποιος διανύσει. Τα διόδια θα καταργηθούν και το σχέδιο είναι να υπάρχουν μόνο στην άκρη του δρόμου για φόρτιση και επαναφόρτιση. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο διαγωνισμός και μέσα στην επόμενη χρονιά να το έχουμε εφαρμόσει σίγουρα στην Εγνατία.") η παρουσία εκπροσώπων του δήμου Καβάλας στα γραφεία της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε." είναι ένα γεγονός που δεν το περιμέναμε.

Ούτε φυσικά περιμέναμε τα όσα δήλωσε στο Kavala Portal ο κ. Καλανταρίδης, όταν ερωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε αυτή η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη:

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.". Πληροφορηθήκαμε ότι ένα από τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν στη συνεδρίαση ήταν η επαναδημοπράτηση της κατασκευής του σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού και αμέσως αποφασίστηκε να μεταβώ εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη -μαζί με τον κ. Τσουρουκίδη- προκειμένου να μάθουμε από πρώτο χέρι τι επρόκειτο να συζητηθεί.

Εκεί συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του ΔΣ της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε." Απόστολο Αντωνούδη, την αντιπρόεδρο Μερσίνα Πανούδη και τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιώργο Κολιόπουλο. Εξηγήσαμε και στους 3 τους λόγους για τους οποίους η τοπική κοινωνία δεν επιθυμεί την κατασκευή του σαθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο, αλλά λάβαμε την απάντηση ότι η κατασκευή των μετωπικών σταθμών διοδίων αποτελεί δέσμευση της χώρας στους δανειστές. Αναφέραμε, μάλιστα, τα όσα είπε στο Περιφερειακό Συνέδριο ο κ. Τσίπρας περί αναλογικών διοδίων, ωστόσο αυτό που μας απάντησαν ήταν ότι Το ΤΑΙΠΕΔ ασκεί πιέσεις για την κατασκευή τους, και εμείς αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε. Αν ξεκινήσει η λειτουργία των αναλογικών διοδίων, οι μετωπικοί και οι πλευρικοί σταθμοί θα κλείσουν αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την φόρτιση των καρτών των αναλογικών διοδίων.

Τα περί πίεσης από το ΤΑΙΠΕΔ μάς τα είπε και ο κ. Κολιόπουλος, ο οποίος ναι μεν έδειξε να κατανοεί τα όσα είπαμε αλλά συνέχισε στο ίδιο 'μοτίβο' λέγοντας ότι η κατασκευή των μετωπικών σταθμών αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση! Μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, μάς προκάλεσαν οι μηχανικοί της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ", οι οποίοι υπογράμμισαν αυτά που λέμε επί τόσο καιρό για την ακαταλληλότητα του σημείου στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός διοδίων, τονίζοντας ότι το σημείο αυτό είναι απαράδεκτο από άποψης ασφάλειας, αλλά σημείωσαν ότι δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε καμία αλλαγή διότι δεν έχουμε άλλο χρόνο. Στην περίπτωση που αποφασίσουμε να αλλάξουμε τη θέση του σταθμού θα πρέπει να εκπονήσουμε νέα περιβαλλοντική μελέτη, κάτι πο θα πάρει περίπου 1,5 χρόνο!

Το θέμα, τελικά, δεν συζητήθηκε στο ΔΣ της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ", ωστόσο πληροφορηθήκαμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη, και ότι ενδέχεται να τεθεί στη νέα αυτή συνεδρίαση το θέμα της δημοπράτησης του σταθμού διοδίων.

Στο «σφυρί» η Εγνατία Οδός

Την Παρασκευή, εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό με σκοπό την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της.

Η ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης για την χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων στον Προτιμητέο Επενδυτή αφορά σε χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερομένους την 26η Ιανουαρίου 2018.http://www.kavala-portal.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα