Στα "κάγκελα" οι κάτοικοι της Ουρανούπολης για το λιμάνι "φάντασμα" (φωτο)

14:03 24/2/2018 - Πηγή: seleo

Στο λιμάνι της Ουρανούπολης συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων, για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση του λιμανιού, οι εργασίες κατασκευής του οποίου σταμάτησαν το

2010, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα και για την κατάσταση του οδικού δικτύου Τρυπητής - Ουρανούπολης.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, μιλώντας στο halkidikifocus, τόνισε ότι για το λιμάνι της Ουρανούπολης υπάρχει μια υφιστάμενη

εργολαβία, αλλά και μία δεύτερη που αφορά πρόσθετες εργασίες που δεν προβλέπονται στην πρώτη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογραμμίζοντας ότι θα «τρέξουν» παράλληλα και οι δύο, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή. Όσον αφορά την κατάσταση του οδικού δικτύου Τρυπητής – Ουρανούπολης, ανακοίνωσε ότι στα μέσα Απριλίου αναμένεται η συντήρηση του δρόμου.

Λιμάνι της Ουρανούπολης: «Το γεφύρι της Άρτας»

Να σημειώσουμε ότι το λιμάνι της Ουρανούπολης αποτελεί τη φυσική «πύλη» πρόσβασης στο Άγιο Όρος και δέχεται χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 2008 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του νέου λιμανιού της Ουρανούπολης, ωστόσο το έργο «πάγωσε» το 2010, λόγω αδυναμίας του πρώτου αναδόχου. Έκτοτε δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη, με τους κατοίκους της περιοχής να κάνουν λόγο για "κοροϊδία", αφού – όπως υποστηρίζουν – απευθύνθηκαν επανελεγμένα στους αρμόδιους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αποτέλεσμα.

Παράλληλα, το 2014 μια νεροποντή προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον οδικό άξονα Τρυπητής – Ουρανούπολης, με αποτέλεσμα το οδόστρωμα να βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Η σημερινή κινητοποίηση

Μετά από 8 χρόνια αναμονής, οι κάτοικοι της Ουρανούπολης αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις. Περίπου 70 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου Αριστοτέλη Γιώργου Ζουμπά συγκεντρώθηκαν σήμερα Παρασκευή στις 8.30 το πρωί, στο λιμάνι της Ουρανούπολης, ζητώντας την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του, ενώ στα πανό που ανάρτησαν έγραφαν «Η υπομονή τελείωσε. Λιμάνι εδώ και τώρα» και «Το λιμάνι φάντασμα της Ουρανούπολης. 8 χρόνια κοροϊδίας».

Παράλληλα οι κάτοικοι, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συγκέντρωσης, εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την κατασκευή ενός σύγχρονου λιμανιού:
«Με χαρά οι επί χρόνια επισκέπτες της Ουρανούπολης υποδέχθηκαν την άνοιξη του 2010 τα εγκαίνια των εργασιών λιμενικού έργου στον τόπο που επιλέγουν να παραθερίσουν. Το ευλόγησε δε και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους δια εκπροσώπου της.
Μετά από μερικούς μήνες εργασιών τα πάντα άλλαξαν. Το λιμάνι της Ουρανούπολης έγινε σαν το γεφύρι της Άρτας, εργολάβοι πάνε κι έρχονται, νέες μελέτες περιμένουν εδώ και χρόνια στη σειρά για δημοπράτηση. Οι εργασίες σταμάτησαν, οι τουρίστες διαμαρτύρονται, οι κάτοικοι αγανακτούν και οι αγιορείτες μοναχοί υπομένουν. Η Πύλη του Αγίου Όρους κατάντησε βομβαρδισμένο τοπίο διότι οι κρατούντες της τύχης της εκτέλεσης του έργου είτε δε βλέπουν, είτε παραιτήθηκαν του στόχου τους, είτε έχουν στρέψει αλλού την προσοχή τους.
Αλλά και για να φτάσει κανείς στην Πύλη του Αγίου Όρους θα πρέπει να περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες, του επικίνδυνου οδοστρώματος του οδικού δικτύου και από τα βράχια που αιωρούνται στις πλαγιές του.
Σήμερα 23.02.2018 στο μεγαλύτερο λιμάνι της Βορείου Ελλάδος, όσον αφορά την επιβατική κίνηση, οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες- τουρίστες της Ουρανούπολης, πέρασαν δια των κατοίκων της το παρακάτω μήνυμα :
Αν θέλουν οι αρμόδιοι της Ελλάδας να μας ξαναδούν στην αυλή σας θα πρέπει να φροντίσουν τον κήπο σας. Αν θέλουν οι κρατούντες να εισπράττουν τον παχυλό μισθό τους ας φροντίσουν τη πρώτη σε μέγεθος οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας, τον τουρισμό, που τους τον εγγυάται.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ.
Οι δε παρόντες στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας δηλώνουμε, ότι ο αγώνας, ενάντια σε κείνους που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών στην Ουρανούπολη, μόλις ξεκίνησε».

Δύο εργολαβίες για την κατασκευή του λιμανιού

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε για το θέμα στον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γ. Γιώργο, ο οποίος μιλώντας στο halkidikifocus σημείωσε ότι «υπάρχει μια εγκατεστημένη εργολαβία, η οποία κρατήθηκε μετά κόπων και βασάνων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο πρώτος εργολάβος για την κατασκευή του λιμανιού της Ουρανούπολης υποκαταστάθηκε την περίοδο 2014-2015. «Όμως τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έδειξαν ότι για να γίνει λειτουργικό το λιμάνι χρειάζονται επιπλέον εργασίες, οι οποίες δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη» υπογράμμισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα: Στην πρώτη εργολαβία δεν προβλεπόταν τοιχίο προστασίας στη νότια προβλήτα.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων συνεπαγόταν νέα μελέτη, κάτι που είχε πολύ γραφειοκρατία, όπως επεσήμανε ο κ. Γιώργος. «Φτάσαμε μαζί με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη μέχρι και το πρωθυπουργικό γραφείο. Είχαμε συναντήσεις με υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να βρούμε έναν τρόπο γρήγορης διαδικασίας ανάθεσης. Ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εφικτό», πρόσθεσε.

Όμως, σύμφωνα όμως με τον Αντιπεριφερειάρχη, η Περιφέρεια εξασφάλισε 1,3 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αφορά τις πρόσθετες εργασίες που είναι απαραίτητες για το λιμάνι της Ουρανούπολης. Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Γιώργος η μελέτη παραδόθηκε στις αρχές του 2018 και το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε το "πράσινο φως", για τον τρόπο δημοπράτησης των πρόσθετων εργασιών, που είναι η ανοιχτή δημοπρασία.

«Δηλαδή θα τρέξουν παράλληλα δύο εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Γιώργος, σημειώνοντας ότι 1,2 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της υφιστάμενης εργολαβίας και 1,3 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των πρόσθετων εργασιών.

«Ήδη έχουμε μια υπόσχεση ότι ο εγκατεστημένος εργολάβος θα ξεκινήσει να κατασκευάζει ένα μέρος των εργασιών που δεν εμπλέκονται με τα νέα έργα και οι πρόσθετες εργασίες που αφορούν τη δεύτερη εργολαβία, οι οποίες θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία», τόνισε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Αντιπεριφερειάρχη τα τεύχη δημοπράτησης θα πάνε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας στα μέσα Μαρτίου. «Μετά θα ακολουθήσει ο έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εκτιμούμε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Συντήρηση στο δρόμο Τρυπητής Ουρανούπολης

Μιλώντας στο halkidikifocus ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, σημείωσε ότι η μελέτη που υπήρχε για τον οδικό άξονα Τρυπητής – Ουρανούπολης είχε εκπονηθεί το 2008, όταν ήταν Υπουργός ο Γιώργος Σουφλιάς, με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.

«Επανειλημμένα προσπαθήσαμε με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη να ενταχθεί η μελέτη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ωστόσο αυτό στάθηκε αδύνατο», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν από το ΠΔΕ χρηματοδοτείται με 15 εκατ. ευρώ όλη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αδύνατο να δοθούν 4 εκατ. ευρώ για ένα έργο.

Ωστόσο, ο κ. Γιώργος τόνισε ότι υπάρχει μια εργολαβία που ολοκληρώθηκε πριν περίπου 15 μέρες, η οποία προβλέπει τη συντήρηση στο τμήμα Τρυπητής – Ουρανούπολης. «Πρόπερσι συντηρήσαμε το τμήμα Ν. Ρόδων – Τρυπητής. Το ίδιο θα κάνουμε τώρα στο τμήμα από Ιερισσό προς Ν. Ρόδα και από Τρυπητή προς Ουρανούπολη, που είναι και το επίμαχο κομμάτι», υπογράμμισε. «Στο πλαίσιο αυτής της εργολαβίας θα παρέμβουμε στα περισσότερα σημεία, στη μεγαλύτερη έκταση του οδικού δικτύου», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος, αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη εργολαβία βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα ολοκληρωθεί σε 40 μέρες περίπου, προβλέποντας ότι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης περίπου στα μέσα Απριλίου.http://www.halkidikifocus.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα