Οι επαγγελματίες εκπέμπουν «sos» για τις διαστάσεις του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου

13:30 18/1/2018 - Πηγή: seleo

«Κραυγή» αγωνίας, αλλά και αγανάκτησης, για τις διαστάσεις του φαινομένου του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου στην περιοχή γύρω από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξέφρασαν από κοινού, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών.

Όπως επισημαίνουν, το φαινόμενο, όχι μόνο πλήττει τη νόμιμη επιχειρηματικότητα, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, λόγω των αμφιβόλου ποιότητας

προϊόντων που πωλούνται, υποβαθμίζει το προφίλ της πόλης και συνεπάγεται μεγάλη οικονομική απώλεια για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το λαθρεμπόριο και παρεμπόριο σε πανελλαδικό επίπεδο, υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ ετησίως, με τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο να εκτιμώνται στα 3,5 δισ. ευρώ, όπως υπενθύμισε ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, υπενθύμισε ότι το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, πέραν του ότι μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία του καταναλωτή, σημαίνει απώλεια εσόδων, ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις νόμιμες επιχειρήσεις πανελλαδικά, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τμήματος επαγγελματιών του ΕΕΘ, ανθοπώλης, Μανώλης Σύλλης, ανέφερε ότι μόνο από την πώληση μπουκέτων λουλουδιών, στην περιοχή του πανεπιστημίου και κατά τις ορκωμοσίες (υπολογίζονται σε 100 ημέρες συνολικά, τους μήνες Μάρτιο, Ιούνιο και Νοέμβριο), ο ημερήσιος τζίρος που χάνουν οι ανθοπώλες στην περιοχή, ανέρχεται σε 3.000 με 5.000 ευρώ.


Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, υπενθύμισε ότι έστειλε επτά επιστολές στους αρμόδιους για το θέμα και κατέθεσε δύο μηνυτήριες αναφορές, ενώ ζήτησε, εκ νέου, τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών. Ταυτόχρονα, κάλεσε όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Όπως είπε, οι πωλητές λαθραίων ξεκινούν τη δράση τους από τις 8 το πρωί και την ολοκληρώνουν στις 10 το βράδυ, κάθε ημέρα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, ότι «δεν κρύβονται πιά» και ότι «έχουν αυξηθεί αριθμητικά πολύ».


«Πλέον ξέρω ποιος είναι ο τσιλιαδόρος, ποιος πουλά, σε ποιους υπονόμους και φρεάτια έχουν το εμπόρευμά τους. Και σαν μην φτάνει αυτό, μαλώνουν και μεταξύ τους, φοβίζοντας περισσότερους τους πολίτες καταναλωτές» τόνισε ο κ. Ζορπίδης και πρόσθεσε: «Όλοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, αλλά η κατάσταση αυτή έφτασε πλέον στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο».


Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αστυνομικών αρχών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, είπε: «Αν δουν ένστολο τρέχουν σαν τρελοί. Αν θέλετε, το ΕΕΘ μπορεί με δικά τους έξοδα να φτιάξει ένα φυλάκιο και να το πλαισιώνετε καθημερινά με ένστολους εσείς. Πείτε μου τι άλλο θέλετε να κάνω».


Την αμέριστη στήριξη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρός του, Γιάννης Μασούτης, ενώ ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι απαιτείται εντοπισμός των αποθηκών που κρατούνται τα λαθραία προϊόντα πριν βγουν για πώληση στην αγορά και να χρησιμοποιούνται χωρίς εκπτώσεις τα «εργαλεία» που δίνει ο νόμος στις αρχές, για κατασχέσεις και καταστροφές και αυστηροποίηση των ποινών.

Keywords
Τυχαία Θέματα