Ο Στέλιος Ρόκκος στο Seleo: Oι λαοί δεν θα έπρεπε να έχουν σύνορα και «νταβατζήδες» πάνω από το κεφάλι τους

21:06 3/7/2018 - Πηγή: seleo
Ο Στέλιος Ρόκκος μιλάει στο Seleo για τις μεγάλες του αγάπες, την καλοκαιρινή του περιοδεία αλλά διατυπώνει και μια διαφορετική άποψη για την συμφωνία ΕλλάδαςπΓΔΜ.

Είναι ίσως από τους μοναδικούς Έλληνες καλλιτέχνες που έχει καταφέρει να τον αγαπούν ακόμα και αυτοί που δεν ακούν ελληνική μουσική. Επίσης, μπορεί ταυτόχρονα να εμφανίζεται σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα και σε

μικρά ζεστά μαγαζιά και να σε κεντρίζει με το ίδιο πάθος και όρεξη. Ο Στέλιος Ρόκκος, μετράει τρεις δεκαετίες στην ελληνική δισκογραφία και έχει χτίσει την καριέρα του με πολλά διαχρονικά τραγούδια. Ενώ, το ταλέντο του στην δημιουργία δεν περιορίζεται πια μόνο σε στίχους και μουσική αλλά παίρνει και όψη από ξύλινα δημιουργήματα. Πότε όμως δεν ξεχνάει και την άλλη μεγάλη του αγάπη, το ψάρεμα!

Αυτές τις ημέρες, άφησε για λίγο την Λήμνο, όπου ζει μόνιμα και πραγματοποιεί περιοδεία σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Βρίσκοντας λίγο χρόνο από τις καθημερινές του μετακινήσεις από Ασπροβάλτα σε Θεσσαλονίκη και αύριο Γιαννιτσά, μιλάει στο Seleo για τις αγάπες του, την Λήμνο και την συμφωνία με την πΓΔΜ που απασχολεί τους τελευταίους μήνες.

Στον Θεολόγο Ηλιού

Σας πετυχαίνουμε στην καλοκαιρινή σας περιοδεία. Αυτές τις ημέρες είστε σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο πως προβλέπεται να εξελιχθεί η περιοδεία σας;

Θα φτάσουμε μέχρι και Κύπρο! Σχεδόν 80% είναι γνωστοί οι χώροι που επισκέπτομαι σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο. Έχουμε αποκτήσει φίλους παντού όλα αυτά τα χρόνια που μας αγαπάνε και τους αγαπάμε. Βέβαια, θα υπάρχουν και μέρη που θα παίξω πρώτη φορά, όπως το ανοιχτό θέατρο Γιαννιτσών.

Γνωρίζουμε ότι αγαπάτε πολύ την Λήμνο. Πως και μπορείτε και την αφήνετε μέσα στο καλοκαίρι;

Δεν αφήνω ποτέ την Λήμνο! Η βάση μου είναι εκεί και γυρνάω πάντα εκεί, γιατί εκεί είναι το σπίτι μου.

Τι είναι αυτό που σας τραβάει στην Λήμνο;

Είναι η μάνα μου, οι ρίζες μου, η πατρίδα μου! Ούτε η θάλασσα, ούτε οι γλάροι, ούτε τα κύματα…

Πιστεύετε θα υπάρξει στιγμή που θα πείτε «δεν ξανά γυρνάω, θα κάτσω εδώ» ;

Μα αυτό έχω πει. Εδώ και δέκα χρόνια έχω πει πως στη Λήμνο είναι το σπίτι μου και όταν με καλεί η δουλειά, θα είμαι εκεί που πρέπει. Δεν είναι ανάγκη να είμαι και στην Αθήνα, εφόσον με την τεχνολογία πια μπορείς να κάνεις εύκολα την δουλειά σου. Και στην Αθήνα να ήμουν το ίδιο δεν θα έκανα; Τα ίδια πράγματα θα έκανα στον υπολογιστή, τα ίδια πράγματα θα έλεγα στο τηλέφωνο. Μου το ρωτάνε συχνά πως το αποφάσισα να μένω εκεί μόνιμα και δεν μπορώ να το καταλάβω… Η Λήμνος είναι ένα μεγάλο νησί και έχει τα πάντα. Αν χρειαστείς κάτι γρήγορο, έχει αεροπλάνα και πας όπου θες.

Στο facebook έχετε ένα προφίλ με το όνομα «Στέλιος Κέρος». Είναι η αγαπημένη σας περιοχή στην Λήμνο;

Το Κέρος είναι η μάνα μου και το σπίτι μου! Σε αυτή την σελίδα βέβαια που αναφέρεστε, έχω ανθρώπους που πάνω – κάτω ασχολούνται με το ψάρεμα. Δεν είναι για την μουσική. Με αυτή την επιλογή στο όνομα, ξεκαθαρίζω ότι το προφίλ δεν είναι για διαφημιστικούς λόγους αλλά είναι για να επικοινωνούμε με ανθρώπους με κοινές ανησυχίες, όπως το ψάρεμα, η θάλασσα, το κυνήγι και άλλα.

Ψάρεμα η ξυλουργική;

Και τα δυο. Το ψάρεμα δεν είναι κάθε μέρα, λόγω καιρικών συνθηκών. Το καλοκαίρι είναι αδιάφορο να ψαρέψεις, το χειμώνα είναι κακές οι καιρικές συνθήκες, οπότε οι μέρες που μένουν για ψάρεμα, είναι πολύ λίγες. Ενώ με την ξυλουργία, ασχολούμαι περισσότερες ώρες. Έχω δυο εργαστήρια, το ένα είναι μουσικό και το άλλο με τα έπιπλα που κάνω. Εκεί αφιερώνω περισσότερες ώρες, αλλά όχι επειδή το αγαπάω περισσότερο, λόγω συνθηκών.

Να περιμένουμε κάποια έκθεση με ξυλουργικά σας έργα;

Όταν συγκεντρώσω αυτά που φτιάχνω, ναι. Να ξέρετε, ο,τι φτιάχνω και μου τα παίρνουν φίλοι, δεν προλαβαίνω… (γέλια)

Δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για την συμφωνία με την πΓΔΜ, καθώς στο παρελθόν είχατε εκφραστεί για εθνικά θέματα. Ποία είναι η άποψη σας για το Μακεδονικό;

Ποιος είμαι εγώ που θα συμφωνήσω ή θα διαφωνήσω; Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα. Εγώ ως άνθρωπος, πιστεύω πως οι λαοί δεν θα έπρεπε να έχουν σύνορα. Τα σύνορα μας δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα. Με αυτή την σκέψη, καταλαβαίνεις, ότι έχω μια διαφορετική άποψη. Εγώ δεν συμφωνώ με τα σύνορα, θα έπρεπε οι άνθρωποι να ζουν αρμονικά, χωρίς «νταβατζήδες» και «νταήδες» πάνω από το κεφάλι τους, χωρίς πολέμους κτλ. Έχω τέτοιες άναρχες –εντός εισαγωγικών- ιδέες. Ρωτάς έναν άνθρωπο που είναι τόσο ειρηνικός και φιλάνθρωπος, που πιστεύει ότι τα σύνορα μόνο προβλήματα δημιουργούν.

Πάντως είστε άξιος θαυμασμού, καθώς μπορείτε και συντονίζεται ταυτόχρονα τέσσερα παιδιά, μια καριέρα και έναν νέο γάμο.

Αν πάρεις αγάπη, κατανόηση και σεβασμό, συντονίζονται από μόνα τους. Αν έχει αυτά, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα.

Κυκλοφόρησε το νέο σας τραγούδι «Σαράντα κύματα». Είναι ο προπομπός νέας δισκογραφικής δουλειάς;

{youtube}1Gj__8TEO_4{/youtube}

Το «Σαράντα Κύματα» είναι ένα τραγούδι του Μανώλη Αχαλινωτόπουλου και του Θάνου Παπανικολάου. Μου άρεσε πάρα πολύ γιατί είναι παραδοσιακό Μακεδονίτικο τραγούδι και μου θυμίζει καλές εποχές αλλά και δικές μου παλιές εποχές, όπως το «Καραβάνι». Μου είχε λείψει να πω κάτι τέτοιο. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ακούσετε νέα πράγματα.

O Στέλιος Ρόκκος θα εμφανιστεί στις 4 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών. Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλο το πρόγραμμα της περιοδείας του στην σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/Steliosrokkos/

Keywords
Τυχαία Θέματα