‘’Ναυάγησε’’ το δημοψήφισμα στα Σκόπια

22:25 30/9/2018 - Πηγή: seleo
Μικρή ήταν η συμμετοχή

των πολιτών των Σκοπίων στο δημοψήφισμα, όπως φαίνεται στα έως τώρα ποσοστά. Ειδικότερα, η συνολική συμμετοχή έφτασε μόλις το 34,09% του εκλογικού σώματος . Το ‘’Ναι’’ συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 80%, δηλαδή το δημοψήφισμα

υπερψηφίστηκε από 500.000 πολίτες. Τα πρώτα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στο 33% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του «Ναι» ψήφισε το 91,05% και υπέρ του «Οχι» το 6%.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ είπε, «οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε «υπέρ» παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ». «Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Ζάεφ. Όπως δήλώσε «πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».

Η ελληνική πλευρά

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξε ο Νίκος Κοτζιάς. Άκυρη θεωρεί πλέον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τη Συμφωνία των Πρεσπών.Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του στο Twitter ο Πάνος Καμμένος σημείωσε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα