''Ελληνας γεννιέσαι''απαντούν οι Έλληνες. Δημοσκόπηση

11:32 26/3/2018 - Πηγή: seleo

Σε φάση υποχώρησης βρίσκεται πλέον ο ευρωσκεπτικισμός που κυριάρχησε στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης με την πλειονότητα των Ελλήνων να ψηφίζουν και πάλι Ευρώπη παρά την δυσαρέσκεια που μπορεί να εκφράζουν σε ορισμένες αποφάσεις αυτής, καταδεικνύει η τέταρτη διαδοχική έρευνα του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» που παρουσίασε η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διανέοσις, οι Έλληνες , παρά την αφοσίωσή τους σε παραδοσιακές αξίες και αντιλήψεις

αξιολογούν ως θετική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ σε ποσοστό 68% από το 53,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του ’16. Έδαφος κερδίζει μάλιστα και η αποδοχή του κοινού νομίσματος έχοντας ανέβει κατά 6% (ανέρχεται πλέον στο 66% από το 60% που είχε καταγραφεί στο παρελθόν.

Η επανεκτίμηση του κεκτημένου της θέσης της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενδεχομένως συσχετίζεται με την απρόσκοπτη πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης χωρίς κάποια πολιτική παράταξη να μεθοδεύει τη δολιοφθορά της οικονομίας μέσα από την καλλιέργεια κλίματος κοινωνικής αναταραχής.

Ωστόσο δεν λείπουν κι εκείνοι που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και μάλισα σε ποσοστό που φτάνει το 28%, ενώ το 26% των Ελλήνων επιμένει στην έξοδο από το ευρώ. Σ'υμφωνα με την έρευνα κοντά στο 50% των ερωτηθέντων ( 48,9%) φτάνει το ποσοστό των Ελλήνων που υπό το βάρος της οικονομικής δυστοκίας των τελευταίων ετών, αποφαίνεται ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας.

Συμπαγές μπορεί να χαρακτηριστεί το υπόστρωμα δυσαρέσκειας που αποκαλύπτει η έρευνα αφού το 57% θεωρεί ότι η απόφαση ένταξης στην Ευρωζώνη ήταν λανθασμένη ενώ το 58,2% αποφαίνεται ότι εκείνη που κυρίως είναι ωφελημένη από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ενωση είναι η ίδια η Ενωση. Ώστοσο το παραπάνω εκπορεύονται από την αίσθηση εγκλεισμού σε κάθε λογής αδιέξοδα, αλλά και τον συνδυασμό υπερηφάνειας και θυματοποίησης που χαρακτηρίζει τον Eλληνα.

Αυξημένο είναι και το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι σε 10 χρόνια η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ε.Ε ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που εκδηλώνουν μια διάθεση ανάληψης ευθύνης, αποδεχόμενοι ότι η οικονομική κρίση οφείλεται κυρίως στις «δικές μας αδυναμίες». Πλέον όλο και περισσότεροι Έλληνες μοιάζουν απογαλακτισμένοι και διεκδικούν ένα μικρότερο κράτος με λιγότερη παρέμβαση στην οικονομία. Σ

Μετά μια περίοδο άρνησης, θυμού και διαμαρτυρίας λοιπόν έχει ήδη ξεκινήσει μια εποχή αυτοπεποίθησης και δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν, όμως, μόνο «καλά νέα», καθώς την ίδια ώρα ενισχύονται οι πιο συντηρητικές απόψεις στο πεδίο των κοινωνικών θεμάτων, ενώ η βαθύτερη διερεύνηση ορισμένων αντιλήψεων αποκαλύπτει θεμελιώδεις αντιφάσεις που ορίζουν τον εθνικό χαρακτήρα. Η τέταρτη έρευνα της διαΝΕΟσις (που ακολούθησε εκείνες του Απριλίου και του Νοεμβρίου 2015 καθώς και του Δεκεμβρίου του 2016) διεξήχθη σε συνεργασία με τη MRB Hellas και πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018.

«Όχι» στον όρο «Μακεδονία»

Παράλληλα, η ίδια έρευνα δείχνει την απόρριψη κάθε σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» από τους πολίτες.

Το 65,9% των ερωτηθέντων δηλώνει την αντίθεσή του. Το ερώτημα δομήθηκε και με έναν εναλλακτικό τρόπο.

Στην αρχή της διατύπωσης και προτού τεθεί το δίλημμα προστέθηκε η υπενθύμιση ότι «έπειτα από 25 χρόνια σταθερής ελληνικής στάσης στο θέμα του ονόματος, πλέον όλος ο υπόλοιπος κόσμος αποκαλεί τον βόρειο γείτονά μας “Δημοκρατία της Μακεδονίας”». Η διατύπωση αυτή ήταν αρκετή για να ανέλθει το «όχι» στο 71,7%, το οποίο υπερισχύει μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων – ακόμα και του Ποταμιού, όπου το 48,5% αντιτάσσεται έναντι 47% που συναινεί.

Θεωρείται, μάλιστα, τόσο ισχυρό, ώστε ενώνει σχεδόν πλήρως τους ψηφοφόρους του «όχι» με τους ψηφοφόρους του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015. Υποστηρίζεται από τους πρώτους με 68,5% και από τους δεύτερους με 63,2%.

«Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι» πιστεύει το 54,5% των συμπολιτών μας (από 47,2% τον Δεκέμβριο του ’16), αποκαλύπτοντας ένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ίχνος μιας εθνικιστικής ιδεολογίας.

Οι Ελληνες είναι ένας λαός με μεγάλη ιστορία, που παρά τη σημερινή κρίση ξεχωρίζει για την ευφυΐα και τον πολιτισμό του, υποστηρίζει το 74,6%. Και το 68,3% επαυξάνει, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια μοντέρνα χώρα που δεν διαφέρει πολύ από τις άλλες χώρες της Ευρώπης».

Η έφεση στην αντίφαση επιβεβαιώνεται εκ νέου από το γεγονός ότι ο Έλληνας έχει άποψη άρτια για τον Ελληνα και χείριστη για... τους Ελληνες! «Ο Ελληνας ξεχωρίζει για την εργατικότητα και τον επαγγελματισμό του», πιστεύει το 86,1% την ίδια ώρα που το 69,6% θεωρεί ότι «οι Ελληνες ενδιαφέρονται πρωτίστως για το ατομικό τους συμφέρον, ακόμα και εις βάρος του συνόλου»

Πληροφορίες: reader.gr, kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα