Δράμα : Παραγκούπολη Θερμιών -Μια «λουτρόπολη από λαμαρίνες» μέσα στο δάσος

17:47 11/11/2017 - Πηγή: seleo

Αφήνεις το Παρανέστι και παίρνεις την ανηφόρα προς τα βόρεια.

Σε περίπου 6-7 χλμ φτάνεις σε δ/ση. Δεξιά και ΒΑ η διαδρομή φεύγει παράλληλα με το Αρκουδόρεμα.

Περνά φαράγγια και καταρράκτες (Αγ. Βαρβάρα) και καταλήγει στην Πρασινάδα (ΙΜ Μεταμόρφωσης Σωτήρα) και τα Διπόταμα. Η συνέχεια γίνεται μόνο από χωματόδρομους και ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα περνώντας από τα παρθένα δάση Στάμνας και Λεπίδα για να καταλήξει δίπλα στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα (Φρακτό).

Αν όμως επιλέξετε την ΒΔ κατεύθυνση θα περάσετε δίπλα από

το εντυπωσιακό Υ/Η φράγμα της Πλατανόβρυσης και τις πανέμορφες λίμνες του Νέστου. Οι στροφές είναι αμέτρητες και κουραστικές, η φύση όμως πασχίζει να σας αποζημιώσει για την ταλαιπωρία. Σε περίπου 25 χλμ ασφαλτόδρομου θα φτάσετε σε ένα –τουλάχιστον- παράξενο σημείο. Πρόκειται για την «Παραγκούπολη των Θερμιών».

Οι ιαματικές πηγές που υπάρχουν διασκορπισμένες αποτελούν «όαση» χαλάρωσης και ξεκούρασης στους απανταχού επισκέπτες – διαβάτες της διαδρομής. Κυνηγοί, φυσιολάτρες, δασικοί υπάλληλοι και εραστές ιχνηλάτες της βουνίσιας ομορφιάς περνούν από εδώ. Δίνοντας κάποιο συμβολικό αντίτιμο στον φύλακα της περιοχής, σας προσφέρεται η δυνατότητα να λάβετε την «προσωπική σας» παράγκα από λαμαρίνα. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε το ιαματικό μπάνιο σας στην ησυχία της φύσης και σε μια οπωσδήποτε ανεπανάληπτη εμπειρία.

Αν δεν ακολουθήστε την επιστροφή προς Παρανέστι, μπορείτε να συνεχίστε σε καλό και βατό χωματόδρομο με προορισμό το Στραβόρεμα (βλ. αντάμωμα Σαρακατσάνων) και το δασικό χωριό Ελατιάς (Καρά Ντερέ).

Από εκεί γυρίζετε (άσφαλτος) στην Δράμα γνωρίζοντας τα χωριά Σκαλωτή και Σιδηρόνερο.

https://www.xronometro.com/therma/

Keywords
Τυχαία Θέματα