Δήμος Θεσσαλονίκης : «Οσμή σκανδάλου» με τα 356 στέγαστρα σε στάσεις του ΟΑΣΘ

19:16 16/3/2022 - Πηγή: seleo
«Φωτογραφικό διαγωνισμό» καταγγέλλει η παράταξη «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον» του Γιώργου Ορφανού. ● «Οποιος χάνει διαγωνισμό, καταφεύγει στην αντιπολίτευση», απαντά η διοίκηση.

Καταγγελίες με αναφορές για «οσμή σκανδάλου» έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη

Είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, αναφερόμενος σε «φωτογραφικό διαγωνισμό» ο οποίος αφορά τα 356 στέγαστρα στάσεων του ΟΑΣΘ.

Ο κ. Ορφανός ισχυρίστηκε πως με τον τρόπο που ήταν διατυπωμένος ο διαγωνισμός περιορίζονταν οι υποψήφιοι καθώς θα έπρεπε να έχουν συμβάσεις ανάλογες με αυτές του δήμου Θεσσαλονίκης, γεγονός που παρέπεμπε σε μία και μόνο εταιρεία που διαχειρίζεται τέτοιον αριθμό στάσεων στη χώρα, κι ακόμη αφαιρέθηκαν προβλέψεις που υπήρχαν μέχρι τώρα, όπως «να μη χρωστάει στο δημόσιο ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε κανένας εμπλεκόμενος στην εταιρεία που συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό», και οι οποίες κακώς παραλείφθηκαν.

Στη διάρκεια του συμβουλίου απάντησε στον κ. Ορφανό ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Μάκης Κυριζίδης, ότι είναι λυπηρό «κάθε φορά που ένας ανάδοχος χάνει διαγωνισμό, βρίσκει ευήκοα ώτα στην αντιπολίτευση», και αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, παρατηρώντας ότι δεν υπήρξε καμιά ένσταση στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών που τέθηκε στη δημοσιότητα. Ενστάσεις, αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, κατατέθηκαν στην Αποκεντρωμένη και στο άρθρο 152, οι οποίες απορρίφθηκαν, εκτός από την τελευταία, όπου όμως πήραν μέρος μόνο τα δύο από τα τρία μέλη της Επιτροπής, ενώ ο ανάδοχος εκτελεί ανάλογο έργο σε 70 δήμους και ο αντίπαλος σε κανέναν.

Ας σημειωθεί ότι ο δήμος δεν καταβάλλει χρήματα, ενώ ο ανάδοχος του έργου αντικαθιστά τα στέγαστρα και τα συντηρεί με τα έσοδα που θα λαμβάνει από τις διαφημίσεις για χρονικό διάστημα 12 ετών. Ο δήμος υπολογίζεται να εισπράξει σε αυτό το χρονικό διάστημα περί τα 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ορφανός από την πλευρά του επανέρχεται στην «Εφ.Συν.» καταγγέλλοντας ότι «σύμβουλος του δήμου για τους διαγωνισμούς είναι τελειόφοιτος λυκείου ο οποίος μέχρι πριν από τις εκλογές συνεργαζόταν με την εταιρεία που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό και μάλιστα παρέδιδε προεκλογικά μαζί με τον σημερινό δήμαρχο περιπολικό στην Αστυνομία Θεσσαλονίκης.

Οσο για το ότι η εταιρεία έχει αναλάβει 70 δήμους, για μένα είναι αρνητικό». Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, και τα έσοδα –20.833 ευρώ τον μήνα– που προκύπτουν για τον δήμο είναι πολύ λίγα, «θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια στη δωδεκαετία». Σε ό,τι αφορά την τελευταία απόφαση της Αποκεντρωμένης, ο κ. Ορφανός σχολιάζει ότι «ουσιαστικά δεν υπάρχει απόφαση της Αποκεντρωμένης αλλά διά της σιωπής και μη απάντησης, όπως δικαιούται, απορρίπτει τις αιτιάσεις του δήμου».

Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον καθώς, αν και η υπόθεση δεν πήρε ιδιαίτερη διάσταση στα τοπικά μέσα, χθες το απόγευμα εμφανίστηκε ταυτόχρονα σε αρκετές ειδησεογραφικές σελίδες της πόλης «ξένη καταχώριση» στην οποία συνοδεία φωτογραφιών σημειωνόταν πως αντικαταστάθηκαν ήδη 120 στέγαστρα σε στάσεις του ΟΑΣΘ και ότι «παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τις αντιδράσεις στο γεγονός ότι μια νέα εταιρεία φαίνεται πως μπαίνει στη διαφημιστική πίτα των σταθερών σημείων προβολής».

Εξέφραζε την «ευχή όλων[;] το έργο να ολοκληρωθεί παρά τις αλλεπάλληλες τρικλοποδιές, διότι κανείς δεν θέλει να μείνει η πόλη δίχως σύγχρονες στάσεις λεωφορείων για άλλη μια δεκαετία…». Ολα δείχνουν ότι, αν και με καθυστέρηση, η συζήτηση για το θέμα μόλις άρχισε.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/335907_osmi-skandaloy-me-ta-356-stegastra-se-staseis-toy-oasth

Το άρθρο Δήμος Θεσσαλονίκης : «Οσμή σκανδάλου» με τα 356 στέγαστρα σε στάσεις του ΟΑΣΘ εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα