Αιθαλομίχλη «σκέπασε» την Θεσσαλονίκη - Συμβουλές προστασίας

15:16 27/12/2017 - Πηγή: seleo

Η αίσθηση του καπνού από τα τζάκια που έκαιγαν τις προηγούμενες μέρες, σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες έκαναν την ατμόσφαιρα δύσκολη, ειδικά για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και ευπαθείς ομάδες.

Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης.

«Δεν είναι αρκετά μεγάλη

η αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές» είπε στον alpha96.5 o αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής τμήματος χημικών μηχανικών ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την αιθαλομίχλη που «σκέπασε» το βράδυ των Χριστουγέννων την ατμόσφαιρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων.

«Η θερμοκρασία για εκείνες τις ημέρες δεν ήταν τόσο χαμηλή ωστόσο η αύξηση είναι μεγαλύτερη στην Αθήνα , όπου εκεί οι τιμές των μικροσωματιδίων είναι πράγματι μεγαλύτερες» εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής ενώ σχετικά με την επικινδυνότητα των σωματιδίων αυτών για την υγεία των πολιτών ο κος Σαρηγιάννης τόνισε πως

«Αυτό που συνέβη αυτές τις ημέρες με τις υψηλές τιμές των σωματιδίων είναι και ότι είχαμε και υψηλότερη υγρασία» είπε τονίζοντας πως γενικά η «υγρασία βοηθάει στο να μεγαλώσουν τα πολύ μικρά σωματίδια , με αποτέλεσμα και να βλέπουμε εμείς την θολότητα στην ατμόσφαιρα αλλά και να τα μυρίζουμε πιο έντονα. Ουσιαστικά έτσι μπορούν να μετακινηθούν πιο εύκολα στον αέρα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συμβουλές:

«Καλό είναι να μην βγαίνει έξω παρά πολύ συχνά το ευπαθές άτομο» είναι η συμβουλή του αναπληρωτή καθηγητή προς τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης .

Να μην ανοίγει ο κόσμος τα παράθυρα τις ώρες που οι εκπομπές του καπνού από τα τζάκια των γειτόνων είναι αυξημένες επιπλέον πρότεινε ο κος Σαρηγιάννης τονίζοντας πως οι ώρες αυτές πλέον είναι οι πολύ πρωινές και οι βραδινές.

Τέλος, ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ προέτρεψε τους κατοίκους να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για να μπορέσει κανείς να μειώσει τις εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων αρκεί να ανάψει το τζάκι ή την σόμπα από πάνω προς τα κάτω» επεξηγώντας πως αυτό είναι εφικτό «αν κανείς ανάβοντας αυτά τα σώματα κάνει έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στα ξύλα , για να μπορέσει να ανάψει το προσάναμμα από πάνω κάτι που έχει αποδειχθεί και πειραματικά με μετρήσεις αλλά και εργαστηριακά ότι μειώνονται οι τιμές των εκπομπών τουλάχιστον κατά δέκα φορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα