Seres: Ο μοναδικός επιβεβαιωμένος μετεωρίτης που έχει πέσει στην Ελλάδα(ΦΩΤΟ)

20:36 30/10/2018 - Πηγή: seleo
Ηταν τον Ιούνιο του 1818,

word-spacing: 0px;"Ο Seres είναι ο μόνος μετεωρίτης, από τους περίπου 67.000 που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, που προέρχεται από την Ελλάδα και αναφέρεται επίσημα ως ελληνικής προέλευσης στη βάση δεδομένων του διεθνούς Δελτίου Μετεωριτών του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου. Ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών (το 86% περίπου των μετεωριτών) και αποτελεί υπόλειμμα των πρώτων σταδίων της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, καθώς η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ετών./pp Open Sans', sans-serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px;">Τώρα, για πρώτη φορά, επιστρέφει επί ελληνικού εδάφους και θα εκτεθεί στη χώρα μας, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Στη χώρα μας υπάρχουν μερικές ακόμα παλαιότερες ιστορικές πληροφορίες για την πτώση και ανεύρεση μετεωριτών, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα απτό δείγμα, ώστε να χαρακτηριστούν επιβεβαιωμένες. Σε αυτές οι περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως «αμφίβολοι» μετεωρίτες, ανήκουν αναφορές για πτώση μετεωριτών στην περιοχή της Λάρισας (το 1706), στη Θράκη (το 452), στους Δελφούς και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Ο μετεωρίτης θα εκτεθεί στην Αθήνα έπειτα από πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή Ορυκτολογίας-Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Μπαζιώτη, ενός από τους ελάχιστους επιστήμονες στην Ελλάδα που η έρευνά του εστιάζεται στους μετεωρίτες.

Πηγή: ΑΠΕ



Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > seleo