Το iPhone γίνεται 15 χρονών, τι άλλο όμως ήταν συναρπαστικό πίσω στο 2007;

Το smartphone της Apple ήταν μια σημαντική κυκλοφορία, αλλά δεν ήταν το μόνο που άλλαξε το τεχνολογικό τοπίο του σήμερα.

Το πρώτο iPhone ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2007, δηλαδή πριν 15 χρόνια. Αν και αρκετοί θεωρούν πως εκείνο το έτος σημαδεύτηκε ουσιαστικά από την έναρξη μιας νέας τεχνολογικής εποχής που έφερε το iPhone, πολλά άλλα συναρπαστικά πράγματα είχαν συμβεί στον κόσμο της τεχνολογίας του 2007. Πολλά από

τα οποία συνέβαλαν εξίσου στο χώρο των gadgets και των υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας που απολαμβάνουμε έως και σήμερα.

LG Prada - Το πρώτο τηλέφωνο με οθόνη αφής τύπου capacitive

Αν και το iPhone μπορεί να ήταν το πιο πολυσυζητημένο smartphone του 2007, σίγουρα δεν ήταν η μόνη αξιοσημείωτη κυκλοφορία εκείνη τη χρονιά. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν καν το πρώτο τηλέφωνο με οθόνη αφής τύπου capacitive. Την πρώτη οθόνη αφής capacitive την είδαμε στο πρωτοποριακό για την εποχή smartphone LG Prada.

Το πρώτο iPhone επίσης δεν είχε καν τις περισσότερες πωλήσεις εκείνη τη χρονιά, καθώς απέστειλε «μόλις» 6 εκατομμύρια μονάδες. Συγκριτικά, το Nokia N95 που είχε ανακοινωθεί το 2006 με την κάμερα των 5MP Carl Zeiss και την οθόνη των 2,6’’ πούλησε 10 εκατομμύρια συσκευές εκείνο το έτος. Ωστόσο, και οι δύο κυκλοφορίες επισκιάστηκαν από τις κολοσσιαίες πωλήσεις των 150 εκατομμυρίων του φθηνού Nokia 1200 το 2007. Το τηλέφωνο της Nokia κόστιζε μόλις $40 σε αντίθεση με την Apple όπου πούλησε το πρώτο της iPhone για $499.

Μαζί με τη Nokia, την LG και άλλους κατασκευαστές, η BlackBerry ήταν ακόμα ένας πολύ μεγάλος παίκτης στην αγορά των smartphone. Η τιμή της μετοχής της έφτασε στο υψηλό σχεδόν όλων των εποχών με $124 ανά μετοχή τον Οκτώβριο του 2007, σε σύγκριση με μόλις τα $8,78 που βρίσκεται αυτές τις ημέρες. Το BlackBerry Pearl και Curve του 2007, με πληκτρολόγια QWERTY είχαν εξαιρετικές αξιολογήσεις αλλά «έπεσαν» επάνω στην επανάσταση των smartphone με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η κατάρρευση της εταιρείας.

Το 2007 δεν κυκλοφόρησε κάποιο Android τηλέφωνο. Ωστόσο, η Google εργάζονταν κρυφά στο λειτουργικό της σύστημα για smartphones πολύ πριν από την κυκλοφορία του iPhone. H δημόσια beta του Android 1.0 έγινε διαθέσιμη στους προγραμματιστές στις 5 Νοεμβρίου του 2007. Το πρώτο τηλέφωνο Android, το T-Mobile G1 ή HTC Dream, κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα.

Η Amazon κυκλοφορεί το πρώτο Kindle και το Netflix κάνει τα πρώτα του βήματα

Η Amazon είναι μια τεράστια εταιρεία σήμερα ενώ και το 2007 ήταν αρκετά μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής. Μάλιστα, είχε ήδη λανσάρει το Amazon Prime και είχε ξεκινήσει τη διάθεση των S3 servers. Ωστόσο, το 2007 ήταν μια μεγάλη χρονιά για την εταιρεία. Το πρώτο Amazon Kindle έφτασε στις 19 Νοεμβρίου και ξεκάθαρα ήταν μια συσκευή που ξεχώρισε. Το Amazon Music κυκλοφόρησε επίσης στις 25 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας mp3 τραγούδια για λήψη πριν από τις ημέρες των πρώτων συνδρομητικών υπηρεσιών. Για την ακρίβεια, το Spotify είχε ήδη ιδρυθεί, αλλά η αρχική του διάθεση έγινε μόνο μέσω προσκλήσεων το 2008.

Ο Jeff Bezos το 2007 είχε «μόλις» $8,7 δισεκατομμύρια το 2007 ενώ σήμερα η περιουσία του εκτιμάται στα $195 δισεκατομμύρια. Δηλαδή περισσότερο από 22 φορές αύξηση τα τελευταία 15 χρόνια.

Το 2007 επίσης ήταν και μια μεγάλη χρονιά για το Netflix, όχι απαραίτητα σε νούμερα αλλά στην επανάσταση που επρόκειτο να ακολουθήσει. Τον Ιανουάριο του 2007 το Netflix έγινε διαθέσιμο με 1.000 on-demand ταινίες σε σύγκριση με τους 70.000 τίτλους που είχε πριν την εποχή του streaming όταν και νοίκιαζε ταινίες DVD. Από τότε, οι συνδρομές Netflix έχουν αυξηθεί από 7,3 σε 203,7 εκατομμύρια στην τελευταία καταμέτρηση το 2020.

Facebook και Twitter θέτουν τις βάσεις για τη μελλοντική τους κυριαρχία

Το Facebook το 2007 είχε ήδη καθιερωθεί αρκετά καλά, με πάνω από 20 εκατομμύρια χρήστες εκείνη τη χρονιά. Βέβαια, αυτό δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με το MySpace, την κυρίαρχη πλατφόρμα της εποχής. Το MySpace είχε πάνω από 200 εκατομμύρια λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο του 2007, με πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί σύντομα αντιστράφηκαν.

Το Twitter, από την άλλη πλευρά, ήταν μία εντελώς νέα πλατφόρμα. Ξεκίνησε μόλις τον Απρίλιο του 2007 και είχε ακόμα μια μικρή βάση χρηστών. Αυτό άρχισε να αλλάζει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου South by Southwest Interactive (SXSWi) του 2007. Η χρήση του Twitter τριπλασιάστηκε από 20.000 σε 60.000 tweets την ημέρα. Ακόμη δεν ήταν τεράστιο, αλλά το Twitter δεν έχει ξανακοιτάξει πίσω από τότε. Από τον Μάιο του 2020, οι χρήστες στέλνουν πάνω από 500 εκατομμύρια tweets την ημέρα, δηλαδή πάνω από 350.000 το λεπτό.

Άλλη μία πλατφόρμα που υπήρχε το 2007 και ήταν λιγότερο γνωστή, ήταν το FriendFeed. Ουσιαστικά βοηθούσε τον χρήστη να παρακολουθεί τις ροές από πλατφόρμες όπως Blogger, Flickr, Reddit, Tumblr κι άλλα. Αν και ήταν λιγότερο διαδεδομένο, το Facebook το εξαγόρασε το 2009 αλλά τελικά έκλεισε το 2015.

Μερικά ακόμη σημαντικά γεγονότα του 2007

Πωλήθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 1 δισεκατομμύρια τηλέφωνα. Πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν το 2021Η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows Vista, την πιο αντιπαθή έκδοση των Windows που κυκλοφόρησε ποτέΤο Nintendo Wii ξεπέρασε τις πωλήσεις του Xbox 360 και του PlayStation 3 παγκοσμίως, αποδεικνύοντας ότι η εμπειρία gaming υπερτερεί των γραφικώνΤα Assassin’s Creed, Bioshock, Call of Duty 4, Crysis, Mass Effect, Super Mario Galaxy, The Witcher, Uncharted και η συλλογή Orange Box της Valve κυκλοφόρησαν το 2007Το HD DVD έχανε σταδιακά τον πόλεμο έναντι του Blu-rayΗ μέση ταχύτητα Internet στις ΗΠΑ ήταν μόλις 1,9Mbps σε σύγκριση με τα 99,3Mbps το 2021 – 52 φορές μεγαλύτερηΗ Google ήταν ήδη η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης (56%), αλλά το 22% των χρηστών εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί το Yahoo, το 8% έκανε αναζητήσεις με MSN και το 5% με την AOL. Σήμερα, η Google κατέχει περίπου το 92% των παγκόσμιων αναζητήσεωνΤο iPhone ήταν (μόνο) ένα από τα τεχνολογικά άλματα του 2007

Φυσικά, η κυκλοφορία του Apple iPhone ήταν μια τεράστια υπόθεση το 2007. Αλλά κοιτάζοντας πίσω, υπήρξαν πολλές άλλες εξίσου σημαντικές και συναρπαστικές εξελίξεις εκείνη τη χρονιά. Πολλές από τις οποίες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διαμορφώνουν το τεχνολογικό τοπίο. 'Οσον αφορά το iPhone, θυμηθείτε την ιστορική παρουσίαση του Steve Jobs στο παρακάτω βίντεο.

 

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα