Με το Apple Vision Pro, η Apple θέλει να προσφέρει μια νέα computing εμπειρία μέσω mixed reality

21:49 5/6/2023 - Πηγή: Insomnia

Μετά από ατελείωτες φήμες, πληροφορίες και διαρροές, η Apple ανακοίνωσε στη WWDC 2023 το δικό της headset επαυξημένης πραγματικότητας με την ονομασία Apple Vision Pro.

Το νέο -εδώ και αρκετά χρόνια- hardware της Apple (από την εποχή του Apple Watch), συνδυάζει "άψογα" τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο, θέλοντας να προσφέρει μια νέα

computing εμπειρία για να αντικαταστήσει την παραδοσιακή χρήση ενός υπολογιστή. «Είναι το πρώτο προϊόν της Apple μέσα από το οποίο κοιτάζεις απ’ αυτό και όχι…σε αυτό (όπως σε μια οθόνη)", δήλωσε ο CEO της Apple, Tim Cook, για τη συσκευή, η οποία μοιάζει με γυαλιά του σκι. Το Apple Vision Pro διαθέτει ξεχωριστή μπαταρία με την οποία συνδέεται μέσω ενός και μόνο καλωδίου, ελέγχεται με τα μάτια, τα χέρια και τη φωνή, ενώ η χρήση του είναι αυτόνομη χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί με κάποιο iPhone. Η αυτονομία της μπαταρίας υπολογίζεται στις δύο ώρες όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση.

Η κυκλοφορία του πάντως είναι ακόμα μακρυά αφού αυτή θα πραγματοποιηθεί «στις αρχές του επόμενου χρόνου» με τιμή 3499 δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν απευθύνεται στο σύνολο των φίλων της Apple.

Το Vision Pro τοποθετείται κυρίως ως συσκευή AR, αλλά μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ επαυξημένης και πλήρους εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιώντας ένα dial. Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, η συσκευή έρχεται χωρίς χειριστήριο και μπορείτε να περιηγηθείτε στα εικονίδια της πλατφόρμας και των εγκατεστημένων εφαρμογών απλά κοιτάζοντάς τα. Μπορείτε με διάφορες χειρονομίες να επιλέξετε εφαρμογές και να κάνετε κλικ για scrolling, ενώ μπορείτε επίσης να δώσετε φωνητικές εντολές. Επιπλέον, το σύστημα υποστηρίζει Bluetooth περιφερειακά ενώ μία από τις πιο εντυπωσιακές λειτουργίες είναι η ασύρματη σύνδεση και χρήση του Mac σας μέσα από το headset, με τον χρήστη να βλέπει μια πολύ μεγαλύτερη σε διαστάσεις οθόνη απ’ αυτή του υπολογιστή, είτε βρίσκεται στο γραφείο του είτε στον περιορισμένο χώρο ενός αεροπλάνου. 

Από την πρώτη παρουσίαση είναι ξεκάθαρο ότι η Apple οραματίζεται το Vision Pro εν μέρει ως συσκευή παραγωγικότητας. Σε ένα demo, έδειξε ένα άτομο να κοιτάζει διάφορα ψηφιακά αντικείμενα όπως το Safari browser, μηνύματα και ένα παράθυρο Apple Music, όλα αιωρούμενα πάνω από ένα τραπέζι στον πραγματικό κόσμο. Η Apple έδειξε επίσης ένα πληκτρολόγιο να αιωρείται στον πραγματικό χώρο.

Επίσης, όπως υπόσχεται η Apple, δεν είστε απομονωμένοι από τους ανθρώπους γύρω σας. Το Apple Vision Pro θα εμφανίζει τα μάτια σας σε όποιον βρίσκεται κοντά σας και σας κοιτάει, με ένα σύστημα που ονομάζεται EyeSight μέσα από την εξωτερική οθόνη. Αν βρίσκεστε σε πλήρες VR mode, μια φωτεινή οθόνη θα τα κρύβει για να υποδηλώνει ότι δεν είστε διαθέσιμοι. Η συσκευή χρησιμοποιεί passthrough video που σας επιτρέπει να βλέπετε τον πραγματικό κόσμο σε πλήρες χρώμα, αλλά μπορείτε επίσης να προβάλλετε τρισδιάστατα αντικείμενα στον πραγματικό χώρο, συμπεριλαμβανομένεης της τοποθέτησης ψηφιακού περιεχομένου (πχ μηνύματα) στον πραγματικό κόσμο.

Αναμενόμενα, το Apple Vision Pro στηρίζεται σε μια νέα πλατφόρμα, το visionOS αλλά και ένα ολοκαίνουργιο App Store όπου οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές για το νέο σύστημα αλλά και εφαρμογές του iPhone και iPad που είναι συμβατές με το νέο hardware.

 

Το λανσάρισμα ενός νέου λειτουργικού συστήματος σηματοδοτεί μια μεγάλη στιγμή για την Apple και για τους προγραμματιστές. Με την κυκλοφορία του νέου αυτού headset από την Apple, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε developers να δημιουργούν εφαρμογές που θα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη νέα πλατφόρμα με την ελπίδα να γίνουν η επόμενη μεγάλη επιτυχία. 

Η Apple ελπίζει ότι το νέο της λειτουργικό σύστημα θα γίνει κάποια στιγμή ένας κολοσσός επιπέδου iOS ενώ τώρα ξεκινάει και ο αγώνας δρόμου για την Apple και τους προγραμματιστές για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το επόμενο μεγάλο app για την ολοκαίνουρια πλατφόρμα. Πάντως για την ώρα, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση ενός σχετικού SDK προκειμένου οι developers να πιάσουν δουλειά.

Σε ότι αφορά την εμφάνιση, το headset έχει γυάλινη πρόσοψη και πλαίσιο από αλουμίνιο και περιέχει πέντε αισθητήρες, 12 κάμερες, την οθόνη και μια υπολογιστική μονάδα που κατά πάσα πιθανότητα ψύχεται με ανεμιστηράκι. Το Apple Vision Pro ενσωματώνει ένα M2 SoC αλλά και ένα νέο τσιπ με την ονομασία R1. Η μάσκα και ο ιμάντας του headset έχουν υφασμάτινη επένδυση και είναι αρθρωτά (θυμίζουν AirPods Max), και η Apple λέει ότι μπορούν να λυγίζουν για να προσαρμόζονται σε διάφορα σχήματα προσώπου και μεγέθη κεφαλής. 

Το στήριγμα κεφαλής είναι ραβδωτό και εφαρμόζει γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού σας, ενώ μπορείτε να αλλάζετε διαφορετικά μεγέθη και στυλ ζώνης. Η Zeiss έχει δημιουργήσει προσαρμοσμένα οπτικά ένθετα που προσαρμόζονται μαγνητικά στους φακούς για όσους φορούν γυαλιά. Διαθέτει εξωτερική μπαταρία που διαρκεί έως και δύο ώρες και μπορεί να συνδεθεί μέσω ενός "εύκαμπτου υφασμένου καλωδίου", ώστε να χωράει σε μια τσέπη. Η Apple υπόσχεται ότι η οθόνη δεν έχει καμία σχέση με άλλα headsets που κυκλοφορούν και θα ξεχωρίζουν για την «πρωτοφανή ευκρίνεια που θα προσφέρει», με δυνατότητα αναπαραγωγής 4K video.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Vision Pro είναι η ενσωμάτωση της πρώτης 3D κάμερας της Apple. Η Apple δηλώνει ότι η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταγράψει ξεχωριστές στιγμές με πρόσθετες πληροφορίες βάθους, ενώ παράλληλα καθιστά σαφές πότε ένα άτομο καταγράφει ή δεν καταγράφει κάποιο βίντεο. Εναλλακτικά, αν θέλετε απλώς να χρησιμοποιήσετε το headset ως έναν φανταχτερό τρόπο για να παρακολουθείτε τηλεόραση ή ταινίες, υπάρχει μια ειδική λειτουργία για την παρακολούθηση βίντεο που σας επιτρέπει να αλλάζετε το μέγεθος του περιεχομένου όπως επιθυμείτε. Η εταιρεία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στις βιντεοκλήσεις μέσω Facetime, με τους συνομιλητές να εμφανίζονται σε μεγάλα παράθυρα, κάνοντας την όλη εμπειρία πολύ πιο εντυπωσιακή από αυτή που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα στις άλλες συσκευές της Apple. Όσον αφορά το gaming, η Apple αναφέρει ότι το Vision Pro υποστηρίζει περισσότερα από 100 διαφορετικά παιχνίδια από τη βιβλιοθήκη του Apple Arcade, ενώ το σύστημα μπορεί να συνδεθεί με χειριστήριο PS5 ή Xbox, ανάλογα με τις ανάγκες. 

Στο WWDC 2023, η Apple ανακοίνωσε επίσης μια συνεργασία με την Disney που προϊδέασε για νέες εμπειρίες για το Vision Pro, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων τρόπων παρακολούθησης περιεχομένου στο Disney+, AR demos για αγώνες μπάσκετ και πολλά άλλα. Πάντως όπως φαίνεται, πολλά από αυτά τα demos είναι ακόμα σε εξέλιξη, με τον CEO της Disney, Bog Iger, να ανακοινώνει ότι η εφαρμογή Disney+ θα είναι διαθέσιμη στο Vision Pro την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα