Η νέα mirrorless Z8 της Nikon προσφέρει βίντεο RAW 8K60p και burst στα 20fps

Η Nikon ανακοίνωσε τη Ζ8, τη νέα προσθήκη στο full-frame mirrorless προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο. Η Z8 ενσωματώνει αισθητήρα πλήρους κάδρου (full-frame) 45,7 megapixel, προσφέρει βίντεο RAW έως 8K60p και ταχύτητες burst έως 20 fps καθώς και πολλά άλλα ωραία χαρακτηριστικά.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία μικρότερου μεγέθους και λεπτότερη έκδοση της Z9 καθώς

μοιράζονται τον ίδιο stacked BSI (Backside-Illuminated) αισθητήρα και την παντελή έλλειψη μηχανικού κλείστρου. Από την Z8 απουσιάζει επίσης η απεριόριστη εγγραφή βίντεο της Z9 ωστόσο μην ξεχνάμε ότι στοιχίζει και σχεδόν $1.500 λιγότερα (στις ΗΠΑ).

Ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό της Z8 που θα βρουν ιδιαίτερα ελκυστικό όσοι ασχολούνται με την εγγραφή βίντεο ή το vlogging είναι η δυνατότητα της κάμερας να τραβάει βίντεο 8K60p σε φορμά N-RAW. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούμε σε μία ενδιαφέρουσα είδηση που σχετίζεται με το βίντεο RAW. Η γνωστή κατασκευάστρια καμερών με την επωνυμία RED επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του για να εμποδίσει άλλες εταιρείες κάμερας να χρησιμοποιούν το φορμά βίντεο RAW. Η αγωγή της RED ωστόσο κατά της Nikon απορρίφθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, επιτρέποντας στην εταιρεία να χρησιμοποιεί το φορμά N-RAW (έναν κωδικοποιητή συμπίεσης 12-bit RAW που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της εταιρείας intoPIX) σε οποιαδήποτε από τις κάμερές της. Η Nikon Z8 μπορεί επίσης να τραβήξει βίντεο 12-bit ProRes RAW.

Μαζί με 8K60p, η Nikon Z8 υποστηρίζει τη λήψη 4K έως και 120 fps καθώς και τα φορμά 10-bit ProRes, H.264 και H.265. Όπως αναφέραμε, κυρίως λόγω του μικρότερου-στενότερου σώματος, η Z8 δεν μπορεί να εγγράψει σε όλες τις μορφές βίντεο για απεριόριστο χρόνο όπως στην περίπτωση της Z9. Αντιθέτως, περιορίζεται στα 90 λεπτά εγγραφής βίντεο 8K30p και στις δύο ώρες για 4K60p χωρίς υπερθέρμανση. Επίσης, χάρη στον stacked αισθητήρα, φαινόμενα όπως το rolling shutter βρίσκονται υπό έλεγχο, όπως συμβαίνει και με την Z9. Από πλευράς φωτογραφίας, οι ταχύτητες burst δεν περιορίζονται από το μηχανικό κλείστρο καθώς… απουσιάζει. Επομένως, η κάμερα μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες 14-bit RAW+JPEG με ταχύτητα έως και 20 fps, κάτι που είναι εντυπωσιακό για μια κάμερα τόσο υψηλής ανάλυσης. H ευαισθησία ISO της φωτογραφικής μηχανής είναι επίσης 64-25.600 (επεκτάσιμο 32-102.400).

Η Nikon Z8 προσφέρει επίσης αυτόματη εστίαση ((493 single-point AF) ανίχνευσης προσώπου, ματιών, οχημάτων και ζώων, υποσχόμενη ταχύτητες AF στο ίδιο επίπεδο με εκείνες της Z9. Μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα εννέα τύπους θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των προσώπων, των κεφαλιών και του άνω σώματος τόσο για ζώα όσο και για ανθρώπους, μαζί με οχήματα κ.ά. Μπορεί το σώμα της Z8 από κράμα μαγνησίου να είναι μικρότερο από εκείνο της Z9, είναι όμως dust & weather-resistant. Επίσης, έχει πολλές ομοιότητες στα χειριστήρια και 6-stop σταθεροποίηση στο σώμα με συμβατούς φακούς.

Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) τεχνολογίας OLED έχει μέγεθος περίπου 0,5 ίντσες και ανάλυση 3.690k-dot και υψηλό ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Η οθόνη από την άλλη έχει διαγώνιο 3,2 ιντσών και είναι ανάλυσης 2.100k-dot και δεν μπορεί να «ανοίξει» μόνο προς τα πάνω και όχι να περιστραφεί κάτι που ακυρώνει την αγορά της για ορισμένους vloggers. Διαθέτει μία υποδοχή κάρτας μνήμης SD UHS-II και μία υποδοχή κάρτας μνήμης CFexpress (υποστηρίζει ταχύτητες έως και 1.500 MB/s, κάτι απαραίτητο για εσωτερική εγγραφή 8K RAW).

Η κάμερα επίσης διαθέτει θύρα φόρτισης USB-C, υποδοχή HDMI μαζί με υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο 3,5mm. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι 700 λήψεις (CIPA) ή λίγο πάνω από δύο ώρες λήψης βίντεο 4K (υπάρχει πάντως και το MB-N12 Battery Grip που στοιχίζει $350 για όσους θέλουν μεγαλύτερη αυτονομία). Η Nikon Z8 θα διατεθεί στις 25 Μαΐου έναντι περίπου $4.000.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα