Ευρωδικαστήριο: Η Uber είναι εταιρεία μεταφορών και όχι τεχνολογίας

Η Uber διέπεται από το καθεστώς των εταιρειών παροχής μεταφορικού έργου, και όχι των τεχνολογικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αυτό σημαίνει πως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορούν να επιβάλουν στην εταιρεία ρυθμίσεις που αφορούν τον συγκεκριμένο

κλάδο.

Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις της Uber, σύμφωνα με την οποία η δραστηριότητά της υπάγεται στον κλάδο της τεχνολογίας. Κι αυτό γιατί, όπως ισχυρίστηκε, απλώς παρέχει την πλατφόρμα μέσω της οποίας επικοινωνούν οι επιβάτες με τους οδηγούς.

Η απόφαση αφορά το UberPop, στο πλαίσιο της οποίας οι μετακινήσεις γίνονται από απλούς ιδιώτες οδηγούς. Επομένως, δεν επηρεάζει το UberX, χρήστες του οποίου είναι επαγγελματίες οδηγοί ταξί.

Το επιχείρημα για την ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν πως, από τη στιγμή που οι οδηγοί χρησιμοποιούν τα ιδιόκτητα Ι.Χ. τους, εμπίπτουν στην κατηγορία των παρόχων μεταφορικών υπηρεσιών. Μάλιστα, το χειρότερο για την Uber είναι πως η απόφαση είναι τελεσίδικη.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ρυθμίσεις στον τρόπο που η Uber παρέχει τις υπηρεσίες της. Ωστόσο, το αν θα θεσπίσει ρυθμιστικό πλαίσιο για το UberPop, ή όχι, εναπόκειται στην απόλυτη δικαιοδοσία της.

Site: Τhenextweb

Keywords
Τυχαία Θέματα