Διακανονισμός ύψους 725 εκ. δολαρίων για τη Meta σε ομαδική αγωγή για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Οι επιπτώσεις από το σκάνδαλο Cambridge Analytica του Facebook συνεχίζονται, περίπου 5 χρόνια μετά την πρώτη αποκάλυψή του.

Η μητρική εταιρεία Meta συμφώνησε να καταβάλει 725 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια μακροχρόνια ομαδική αγωγή που κατηγορεί το Facebook ότι επέτρεψε στην Cambridge Analytica και

σε τρίτα μέρη να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, αναφέρει το Reuters

Ο διακανονισμός επιλύει τους ισχυρισμούς των χρηστών ότι το Facebook παραβίασε ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους επιτρέποντας στους προτιμώμενους προμηθευτές και συνεργάτες της εταιρείας να συλλέγουν τα προσωπικά τους δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο μεγαλύτερος διακανονισμός που έχει γίνει ποτέ σε ομαδική αγωγή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος που έχει καταβάλει ποτέ η Meta για την επίλυση ομαδικής αγωγής. 

«Αυτός ο ιστορικός διακανονισμός θα παράσχει ουσιαστική ανακούφιση στους ενάγοντες σε αυτή την πολύπλοκη και πρωτότυπη υπόθεση προστασίας της ιδιωτικής ζωής», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι επικεφαλής δικηγόροι των εναγόντων. 

Η Meta δεν παραδέχτηκε κανένα αδίκημα στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο οποίος υπόκειται ακόμη στην έγκριση ενός ομοσπονδιακού δικαστή. «Τα τελευταία τρία χρόνια ανανεώσαμε την προσέγγισή μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας των ιδιωτικών πληροφοριών», ανέφερε η Meta σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι ο διακανονισμός «ήταν προς το συμφέρον της κοινότητας και των μετόχων μας». 

Η Cambridge Analytica, η οποία πλέον δεν υπάρχει, εργάστηκε για τις προεδρικές εκστρατείες του Τεντ Κρουζ και του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Είχε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα έως και 87 εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω μιας εφαρμογής (thisisyourdigitallife) και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που συγκέντρωσε για να στοχεύσει άτομα με προσωπικά προσαρμοσμένα μηνύματα. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τους New York Times και τον Guardian το 2018, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον εσωτερικό πληροφοριοδότη Κρίστοφερ Γουάιλι.

Το 2019, το Facebook συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και 100 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις αξιώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Κατέβαλε επίσης 500.000 λίρες Αγγλίας σε πρόστιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα ευτελές ποσό σε σύγκριση με αυτό που θα πλήρωνε αν το GDPR ήταν σε ισχύ όταν συνέβη το σκάνδαλο. 
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα