To Παρίσι ετοιμάζεται να αποκρούσει κύμα κυβερνοεπιθέσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρωτοφανή αριθμό επιθέσεων, με την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση να επιδεινώνει τα δεδομένα.

Το Παρίσι ετοιμάζεται να αποκρούσει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας, με τους οργανωτές να εκτιμούν ότι θα ασκηθούν τεράστιες πιέσεις στις υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στην

πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Εγκληματικές οργανώσεις, ακτιβιστές αλλά και κράτη αναμένεται να αποτελέσουν την πηγή των βασικότερων απειλών στο διάστημα μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και 28 Αυγούστου με 8 Σεπτεμβρίου για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η οργανωτική επιτροπή Παρίσι 2024 συνεργάζεται στενά με τη γαλλική εθνική υπηρεσία ασφαλείας πληροφοριών (ANSSI) και τις εταιρίες Cisco και Eviden, που ειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια, με στόχο τον περιορισμό του αντικτύπου των ψηφιακών επιθέσεων.

"Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε όλες τις επιθέσεις, ούτε και πρόκειται να υπάρξουν Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς επιθέσεις, όμως πρέπει να περιορίσουμε την επίδρασή τους στη διοργάνωση", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βανσάν Στρουμπέλ, γενικός διευθυντής της ANSSI. "Υπάρχουν 500 τοποθεσίες, διαγωνιστικές εγκαταστάσεις και τοπικοί σύλλογοι", και έχουμε δοκιμάσει τις αντοχές όλων".

Ο Στρουμπέλ εμφανίζεται βέβαιος ότι η ψηφιακή άμυνα της διοργάνωσης, που θα έχει την έδρα της σε επιχειρησιακό κέντρο η τοποθεσία του οποίου παραμένει μυστική, θα είναι έτοιμη.

"Οι Αγώνες βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή επίπεδα απειλών, όμως αντίστοιχα έχουμε προχωρήσει σε πρωτοφανή επίπεδα προπαρασκευής, επομένως εκτιμώ ότι βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τους επιτιθέμενους", δήλωσε.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η άρτια προετοιμασία, η οργανωτική επιτροπή συνεργάζεται με "ηθικούς χάκερ" προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές των συστημάτων της, ενώ χρησιμοποιεί και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των απειλών.

"Η τεχνητή νοημοσύνη είναι που μας βοηθά να περιορίσουμε σε επίπεδο ενοχλητικής κατάστασης κάτι που διαφορετικά θα συνιστούσε καταστροφή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φραντζ Ρεγκούλ, διευθυντής IT στο Παρίσι 2024. "Εκτιμάμε ότι ο αριθμός των περιστατικών που θα αφορούν κυβερνοεπιθέσεις θα είναι δεκαπλάσιο σε σχέση με το Τόκιο (στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021)".

"Σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας, τέσσερα χρόνια ισοδυναμούν με αιώνα", εξηγεί ο Ερίκ Γκρεφιέρ, επικεφαλής συνεργασιών στη CISCO.

To 2018, ιός με την επωνυμία "Olympic Destroyer" (Ολυμπιακός Καταστροφέας) χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση επίθεσης στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιεονγκτσάνγκ.

Παρότι η Μόσχα αρνήθηκε την όποια εμπλοκή, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2020 απήγγειλε κατηγορίες σε έξι χάκερ των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών για επιθέσεις που εκτυλίχθηκαν σε μια πορεία τεσσάρων ετών και μεταξύ άλλων αφορούσαν τις επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιεονγκτσάνγκ.

"Ιδανικά θα θέλαμε να είχαμε έναν αντίπαλο, όμως εξετάζουμε τους πάντες και τα πάντα. Το να κατονομάσουμε πιθανούς επιτιθέμενους δεν είναι δικός μας ρόλος, είναι ο ρόλος του κράτους", δήλωσε ο Στρουμπέλ. 

Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ρωσία θα στόχευε κακόβουλα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται σε ένα εξόχως σύνθετο διεθνές πλαίσιο, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς να βρίσκονται σε εξέλιξη, περιπλέκοντας μια ήδη δύσκολη κατάσταση.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα