Meta, Microsoft και Amazon κυκλοφορούν ανοιχτό dataset χαρτών για να ανταγωνιστούν τα Google Maps και τα Apple Maps

Το Overture Maps Foundation, μια ομάδα που δημιουργήθηκε από τη Meta, τη Microsoft, την Amazon και την εταιρεία χαρτογράφησης TomTom, κυκλοφόρησε δεδομένα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τους δικούς τους χάρτες για να ανταγωνιστούν

τις υπηρεσίες χαρτών της Google και της Apple.

Η ομάδα ιδρύθηκε πέρυσι και αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε το πρώτο της ανοικτό σύνολο δεδομένων χαρτών.

Το dataset αυτό επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο προγραμματιστή να δημιουργήσει τα δικά του προϊόντα χαρτογράφησης ή πλοήγησης, χωρίς να στηρίζεται στις λύσεις των Google και Apple που κυριαρχούν στην αγορά. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν 59 εκατομμύρια "σημεία ενδιαφέροντος", όπως εστιατόρια και ορόσημα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με δίκτυα μεταφορών και διοικητικά όρια. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν και παραχωρήθηκαν από τη Meta και τη Microsoft.

Ο Marc Prioleau, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Overture Maps, δήλωσε σε ότι η έκδοση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, ανοιχτού συνόλου δεδομένων χαρτών της αγοράς για τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Πρόσθεσε ακόμη ότι το σύνολο δεδομένων Places αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό, μη διαθέσιμο στο παρελθόν ανοικτό σύνολο δεδομένων με τη δυνατότητα χαρτογράφησης των πάντων, από νέες επιχειρήσεις έως pop-up αγορές δρόμων που βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο Prioleau σημείωσε επίσης ότι η διατήρηση των δεδομένων εν μέσω συνεχών αλλαγών αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για οποιονδήποτε εργάζεται στον τομέα της χαρτογράφησης. Το Overture σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ευρεία συνεργασία που θα μπορεί να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια ενημερωμένη, ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με σημεία ενδιαφέροντος.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι το ίδρυμα Overture Maps, οι εταιρείες είχαν δηλώσει ότι τα δεδομένα θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν περισσότερα μέρη, τη δυνατότητα δρομολόγησης και πλοήγησης, καθώς και τρισδιάστατα δεδομένα κτιρίων.

Στόχος του Overture Map είναι να καταστήσει ευκολότερη και πιο προσιτή τη δημιουργία εφαρμογών για τους προγραμματιστές. Μέχρι σήμερα οι προγραμματιστές πρέπει να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στο API του Google Maps. Ενώ η Apple επιτρέπει στους προγραμματιστές εγγενών εφαρμογών να έχουν δωρεάν πρόσβαση στους Χάρτες της, οι προγραμματιστές web εφαρμογών πρέπει να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση.

Οι χάρτες και τα δεδομένα τοποθεσίας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε πολλούς τομείς, τροφοδοτώντας τα πάντα, από συσκευές IoT και αυτοκινούμενα οχήματα μέχρι logistics και εργαλεία απεικόνισης μεγάλων δεδομένων. Το να είναι αυτά τα δεδομένα προσβάσιμα κυρίως μόνο μέσω μεγάλων εταιρειών μπορεί να περιορίσει το τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες με τα δεδομένα και ποιες λειτουργίες έχουν στη διάθεσή τους.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα