H Leica ανακοίνωσε την mirrorless SL3 με αισθητήρα 60MP και δυνατότητα λήψης βίντεο 8K

Η οικογένεια ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών SL της Leica έχει ένα νέο μέλος, την SL3, η οποία από πλευράς σχεδιασμού, χειρισμού και δυνατοτήτων απομακρύνεται από τις κλασικές «rangefinder» της, προσφέροντας ένα νέο σύστημα αυτόματης εστίασης phase-detect, δυνατότητα λήψης 8K κ.ά.

Η νέα SL3 έχει ακριβώς τον ίδιο αισθητήρα με τα μοντέλα M11 και Q3 και διατηρεί τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού της SL2 έχοντας βάρος που αγγίζει τα 767 γραμμάρια. Επίσης,

καλύπτεται από πιστοποίηση IP54 και επομένως επιτρέπει τις λήψεις σε συνθήκες με θερμοκρασία από -10°C έως 40°C χωρίς να υπάρχει φόβος για σκόνη, υγρασία κ.ά.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στον σχεδιασμό είναι ένα νέο περιστροφικό χειριστήριο στα αριστερά του άνω τμήματος της μηχανής (λάβετε υπόψη σας ότι όλα τα περιστροφικά κυκλικά χειριστήρια-dials δεν διαθέτουν ενδείξεις και είναι κενά καθώς είναι πλήρως προσαρμόσιμα).

Στο πίσω μέρος, η Leica μετακίνησε τα τρία βασικά κουμπιά στα δεξιά της οθόνης (Play, Function, Menu) και μετάτρεψε τον διακόπτη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης σε πλήκτρο.

Η Leica SL3 διαθέτει μία νέα οθόνη LCD 2,3m-dot με διαγώνιο 3,2” που σε αντίθεση με παλαιότερα μοντέλα είναι πτυσσόμενη (tilt). Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) είναι τεχνολογίας OLED (0,78x) ανάλυσης 5,76m-dot. Όσον αφορά την αποθήκευση, υποστηρίζει τόσο κάρτες μνήμης CFexpress type B όσο και SD UHS-II. Επίσης, εξοπλίζεται με πλήρους μεγέθους HDMI καθώς και με υποδοχή φόρτισης/ μεταφοράς αρχείων USB Type-C, μαζί με υποδοχές για μικρόφωνο/ακουστικά.

Η ανάλυση του αισθητήρα από 47MP στην SL2 πλέον βρίσκεται στα 60MP, αύξηση ιδιαίτερα σημαντική. Ενδέχεται να είναι παρόμοιος με εκείνον που χρησιμοποιεί η Sony στην A7R V με το εύρος ευαισθησίας ISO να κυμαίνεται μεταξύ 50-100.000 με 15-stop δυναμικού εύρους. Επίσης υποστηρίζει λειτουργία λήψης «burst» με ταχύτητα έως 15 fps και διαθέτει ένα νέο phase-detect σύστημα αυτόματης εστίασης (AF) που είναι τόσο ταχύτερο όσο και εξυπνότερο σύμφωνα με την εταιρεία. Συνδυάζει αυτόματη εστίαση ανίχνευσης φάσης, αντίθεσης και αντικειμένων για ταχύτερη και περισσότερο συνεπή απόδοση. Το σύστημα αυτόματης εστίασης περιλαμβάνει επίσης ανίχνευση προσώπου και ματιού μαζί με ένα νέο χαρακτηριστικό ανίχνευσης ζώων. Σύμφωνα επίσης με την Leica είναι και αρκετά ικανότερη στην ανίχνευση-λήψη σκηνών δράσης/ κινούμενων αντικειμένων. 

Όσον αφορά τις δυνατότητες λήψης βίντεο, η SL3 μπορεί να καταγράψει εσωτερικά σε DCI 8K (8.192 x 4.320 pixels) στα 30p και σε DCI 4K σε έως και 60p με μέγιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 600Mbps. Μπορεί επίσης να εγγράψει και εξωτερικά μέσω της εξόδου HDMI (επίσης σε DCI 8K και DCI 4K έως 60p). Οι παραπάνω αναλύσεις είναι διαθέσιμες σε 10-bit με την επιλογή L-Log Rec. 2020 και HLG Rec. 2020 ενώ υποστηρίζεται και εγγραφή σε ProRes (αν και μόνο μέχρι 1080p).

Ως γνήσια Leica, η SL3 δεν θα μπορούσε να είναι… φθηνή, επομένως για να απολαύσετε τις «υπηρεσίες της» θα χρειαστεί να καταβάλετε $6.995 (τα χρήματα είναι σημαντικά λιγότερα πάντως από τα $9.000 που απαιτεί η M11).

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα