H Eυρωπαϊκή Ένωση ελέγχει την απόφαση της Apple να τερματίσει την υποστήριξη των web apps

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ήδη στη διαδικασία συλλογής πληροφορίων από την Apple σχετικά με την απόφασή της να διακόψει την υποστήριξη των web apps στο iOS 17.4

H Apple ενδέχεται να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ελεγκτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της ειλημμένης απόφασης της εταιρίας να τερματίσει την υποστήριξη των web

apps στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.  Δημοσιογραφικές πληροφορίες που κάνουν ήδη το γύρο του διαδικτύου αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει σχετικά αιτήματα τόσο στην Apple όσο και στους δημιουργούς των επίμαχων εφαρμογών, ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες που θα συνεκτιμηθούν στην αξιολόγηση που θα ακολουθήσει.

"Πράγματι, εξετάζουμε τα πακέτα συμμόρφωσης όλων των εταιριών με κυρίαρχη θέση στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Apple", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λία Τσούμπερ. "Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε ιδιαίτερα το ζήτημα των προοδευτικών web apps και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αποστολή αιτημάτων για πληροφορίες τόσο στην Apple όσο και τους δημιουργούς των εφαρμογών, που μπορούν να παράσχουν χρήσιμα στοιχεία για την αξιολόγησή μας".

Καλούμενη να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές, η Apple παρέπεμψε στη σχετική ιστοσελίδα όπου αναφέρεται στην αλλαγή αυτή.  

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Apple επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται πλέον να υποστηρίζει τις web apps για iPhone στις χώρες της Ε.Ε. με τη διάθεση στην αγορά του iOS 17.4. Αντί να λειτουργούν ως αυτόνομες εφαρμογές, με αποθηκευτικές ικανότητες και δυνατότητα αποστολής ειδοποιήσεων, οι web apps στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν περισσότερο χαρακτήρα σελιδοδείκτη. Η εταιρία επιρρίπτει την ευθύνες για την εξέλιξη αυτή κατά κύριο λόγο στο Νόμο Περί Ψηφιακών Αγορών (DMA), καθώς επιβάλει στην Apple να επιτρέπει την πλήρη υποστήριξη μηχανών περιήγησης στο διαδίκτυο τρίτων μερών, και όχι αποκλειστικά του Safari WebKit.

Η εισαγωγή μιας τέτοιας υποστήριξης για προγράμματα περιήγησης τρίτων μερών θα υποχρέωνε την εταιρία να δημιουργήσει μια "εντελώς νέα αρχιτεκτονική ενσωμάτωσης", κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζει η ίδια η Apple, "δεν ήταν πρακτικό να επιχειρηθεί, δεδομένων των υπολοίπων απαιτήσεων του DMA". Η εταιρία κάνει επίσης λόγο για "πολύ χαμηλή υιοθέτηση εκ μέρους των χρηστών" των εφαρμογών αυτών, αλλά και ενδεχόμενα ζητήματα ασφαλείας, ως λόγους που την ώθησαν να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Εντωμεταξύ, οι δημιουργοί των εφαρμογών αντιδρούν στον τερματισμό της υποστήριξης για τις web apps: Η Open Web Advocacy, μια ΜΚΟ που υποστηρίζει την ανάπτυξη του ελεύθερου διαδικτύου, διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει πώς θα επηρεάσει η αλλαγή αυτή τους δημιουργούς εφαρμογών. Η οργάνωση σκοπεύει να προωθήσει τις απαντήσεις που θα λάβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα