Ειδήμονες κατέστρεψαν την υπάρχουσα ράμπα ΑμεΑ για να κατασκευάσουν σκάλες!

10 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας 2019.

ΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑ..

Ακύρωση υπάρχουσας ράμπας και κατασκευή σκάλας για την είσοδο στο προαύλιο χώρο του σχολείου. Διανύουμε μία περίοδο που θα έπρεπε να διέπεται από την αλλαγή της λανθασμένης νοοτροπίας, δημιουργίας μη προσβάσιμων υποδομών σε νοοτροπία καθολικής και απόλυτης αποδοχής της προσβασιμότητας παντού όπως ορίζεται από το Νόμο 4067/12 αλλά και από τον Γενικό και Νέο Οικοδομικό Κανονισμό(ΓΟΚ και ΝΟΚ) οι οποίοι αναφέρονται ρητώς και ορίζουν ως καταλυτική ημερομηνία το τέλος του 2020 για την υποχρεωτική προσβασιμότητα σε όλους τους Δημόσιους

χώρους και κτίρια ,νεόδμητους αλλά και παλαιότερους ,άρα και στα δημόσια σχολεία.

Η χώρα μας ως κράτος ,μέλος της Ευρωπαικής ένωσης έχει κυρώσει με το νομο 4074/12 και το 4488/17το προαιρετικό πρωτόκολλο του ΟΗΕ για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ,π.χ στην ελεύθερη πρόσβαση ,στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία.

Διερωτόμαστε λοιπόν ,το συγκεκριμένο έργο σε ποιο πλαίσιο λογικής και νομοθεσίας εντάσσεται όταν υιοθετεί λογικές του παρελθόντος που περιθωριοποιούν και αποκλείουν τα άτομα με Αναπηρία και εμποδιζόμενους πολίτες.

Ο νομαρχιακός σύλλογος ΑμεΑ ν Καβάλας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για το συγκεκριμένο έργο και καταγγέλλει οποιαδήποτε συμπεριφορά που ακυρώνει τη λογική της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης και υιοθετεί απόψεις και γνώμες αποκλεισμού η μορφές ελεγχόμενης και ανεπαρκούς προσβασιμότητας.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σ’ολους όσους συμμετείχαν στη πρόταση και συναποφάσισαν γι ‘αυτό το αποτέλεσμα.

8/8/2019

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ ν Καβάλας οφείλει να δώσει μια απάντηση σε αυτούς ,ειδήμονες και μη, πού λένε ότι δεν πειράζει πού καταστρέψαμε την υπάρχουσα ράμπα και κατασκευάσαμε σκάλες στη θέση της, γιατί μπορούμε εύκολα να τοποθετήσουμε ένα ηλεκτρικό αναβατόριο σκάλας.

Απαντάμε λοιπόν και λέμε ότι ουδεμία σχέση έχει μία μόνιμη ράμπα προσβάσιμη για όλους που θα μείνει εφ’ορου ζωής με μηδενικό κόστος χρήσης και συντήρησης από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες και κλειδωμένος ο μηχανισμός χειρισμού της από κάποιον υπεύθυνο που θα έχει φυλαγμένο το κλειδί του κάπου σ’ένα συρτάρι.

Για το συγκεκριμένο μηχάνημα υπάρχει υπάρχει κόστος αγοράς 7500 ευρώ και τοποθέτησης , ετήσιο κόστος συντήρησης και οι βλάβες ουκ ολίγες( βλέπε το αναβατόριο στην Ακρόπολη) , όπως αντιλαμβάνεστε η λύση της σταθερής κατασκευής ράμπας προσφέρει αυτονομία και ανεμπόδιστη προσβασιμότητα ανά πάσα στιγμή χωρίς κανένα περιορισμό για όλους ανεξαιρέτως ενώ η λύση του ηλεκτρικού αναβατορίου παρέχει περιορισμένη και ελεγχόμενη αυτονομία υπό Όρους ,μόνο με υποστήριξη και όχι όλες τις ώρες της ημέρας.

Τέτοιες αποφάσεις δυστυχώς παίρνουν κάποιοι ειδήμονες οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τα θέματα της αναπηρίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που τη βιώνουν στη καθημερινότητα τους ,θεωρούμε πως όταν σχεδιάζουν κάτι που αφορά την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ πρέπει να απευθύνονται και στους φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία για να συναποφασίζουμε για τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν εμάς όπως είναι το θέμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης παντού, αλλά και το πώς θα διασφαλίσουμε να μην υπάρχει κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος για έργα αμφιβόλου ωφελιμότητας.

Τελικά αν νομίζετε πως τα προβλήματα ενός παλιού σχολικού κτιρίου έχουν επιλυθεί με τη κατασκευή αυτού του εκτρώματος τότε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, είστε εκτός πραγματικότητας.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ

.

ΠΗΓΗ: Ειδήμονες κατέστρεψαν την υπάρχουσα ράμπα ΑμεΑ για να κατασκευάσουν σκάλες! Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα