Αυτισμός: Αυτός ο βιοδείκτης μπορεί να τον προβλέψει

Οι βιοδείκτες είναι βιολογικά μόρια, που βρίσκονται μεταξύ άλλων στα κύτταρα. Υποδεικνύουν μια φυσιολογική ή παθολογική διαδικασία, μια κατάσταση ή μια νόσο, έχοντας τη δυνατότητα να κάνουν πρόγνωση για μια ασθένεια

Ένας τέτοιος βιολογικός δείκτης βρέθηκε σε βρέφη και φαίνεται να προβλέπει τον αυτισμό, σε μια μικρή μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η μελέτη 33 ατόμων έδειξε ότι ο εν λόγω βιοδείκτης, μια ορμόνη που ονομάζεται βασοπρεσίνη, υπήρχε σε σημαντικά χαμηλότερα

επίπεδα κατά τη βρεφική ηλικία στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των μωρών που αργότερα διαγνώστηκαν με αυτισμό. Ένα μέρος της εν λόγω ορμόνης απελευθερώνεται στον εγκέφαλο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου. Προφανώς, η έλλειψή της παίζει ρόλο. Συγκεκριμένα, 7 από τα 9 βρέφη που εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα του βιοδείκτη αυτού εμφάνισαν αυτισμό στη ζωή τους, ενώ τα άλλα δύο σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς και περιορισμένα ενδιαφέροντα. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να έχει διαρκή οφέλη για τα παιδιά που έχουν προσβληθεί. Εδώ έγκειται και η αξία της εν λόγω έρευνας. Καθώς, αν και ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί από συμπτώματα συμπεριφοράς σε ηλικία περίπου 2 ετών, οι ελλείψεις ειδικών στον αυτισμό καθυστερούν συχνά τη διάγνωση μέχρι την ηλικία των 4 ετών ή και αργότερα, κάνοντας έτσι πολλά παιδιά να χάσουν τα οφέλη της πρώιμης θεραπείας.

Αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η χαμηλή συγκέντρωση εγκεφαλονωτιαίου υγρού της «κοινωνικής» νευροπεπτιδικής αγγειοπιεσίνης είναι δείκτης κοινωνικής βλάβης σε παιδιά με αυτισμό. Εδώ αναφέρουμε ότι η συγκέντρωση αγγειοπρεσίνης εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι σημαντικά χαμηλότερη στα νεογνά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό αργότερα στην παιδική ηλικία. Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένας βιοδείκτης του αυτισμού μπορεί να υπάρχει πριν εμφανιστούν συμπτώματα συμπεριφοράς. Εάν αναπαραχθεί.

Αφηρημένη

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από κοινωνικές διαταραχές. Η ASD διαγιγνώσκεται επί του παρόντος βάσει κριτηρίων συμπεριφοράς, επειδή δεν έχουν εντοπιστεί ισχυροί βιοδείκτες. Ωστόσο, πρόσφατα βρήκαμε ότι η συγκέντρωση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (CSF) της «κοινωνικής» νευροπεπτιδικής αργινίνης αγγειοπιεσίνη (AVP) είναι σημαντικά χαμηλότερη σε παιδιατρικές περιπτώσεις ASD έναντι μαρτύρων. Ως αρχικό βήμα για τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης της αιτιώδους συνάφειας αυτής της συσχέτισης, εκμεταλλευτήκαμε μια σπάνια συλλογή βιοϋλικών δειγμάτων CSF νεογέννητων για να πραγματοποιήσουμε μια σχεδόν προοπτική δοκιμή για το κατά πόσον αυτός ο συσχετισμός πραγματοποιήθηκε πριν από την αναπτυξιακή περίοδο κατά την πρώτη εκδήλωση της ASD. Δείγματα CSF είχαν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια της ιατρικής περίθαλψης των εμπύρετων βρεφών ηλικίας 0 έως 3 μηνών ( αρ= 913) και στη συνέχεια αρχειοθετήθηκε στους −70 ° C. Προσδιορίσαμε ένα υποσύνολο δειγμάτων CSF από άτομα που αργότερα διαγνώστηκαν με ASD, ταιριάξαμε με 1: 2 με κατάλληλους μάρτυρες ( n= 33 συνολικά) και ποσοτικοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις AVP και οξυτοκίνης (OXT). Οι συγκεντρώσεις του νεογνικού CSF AVP ήταν σημαντικά χαμηλότερες μεταξύ των περιπτώσεων ASD από τους μάρτυρες και της μεμονωμένης προβλεπόμενης κατάστασης της περίπτωσης, με την υψηλότερη ακρίβεια όταν τα περιστατικά με συνυπάρχουσα διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας αφαιρέθηκαν από την ανάλυση. Οι συσχετίσεις ήταν ειδικές για το AVP, καθώς οι περιπτώσεις και οι έλεγχοι ASD δεν διέφεραν στις συγκεντρώσεις του νεογνικού CSF του δομικά σχετιζόμενου νευροπεπτιδίου, OXT. Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένας νευροχημικός δείκτης ASD μπορεί να υπάρχει πολύ νωρίς στη ζωή, και εάν αναπαράγεται σε μια μεγαλύτερη, προοπτική μελέτη, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο ανίχνευσης της ASD, τόσο σε συμπεριφορικά συμπτωματικά παιδιά όσο και σε βρέφη που κινδυνεύουν να αναπτυχθούν το.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr ,  www.pnas.org

The post Αυτισμός: Αυτός ο βιοδείκτης μπορεί να τον προβλέψει appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα